Kako urediti ranunculus

Sa njihovim lepršavim cvetovima i vijugavim stabljikama, ima li lepših aranžmana od buketa ranunculusa? U MojaCvecara, mislimo da nije!

Te iste talasaste stabljike i puni cvetovi mogu da otežaju sređivanje ranunculusa – možda ćete biti zabrinuti da li će oni dobro izgledati u vazi. Ne brinite – imamo vam leđa sa savetima korak po korak o tome kako da uredite ranunculus koji će učiniti da izgledate kao stručnjak!


Zabavne činjenice o Ranunculusu

Poznati i kao ljutici, ranunculus je jedinstveno cveće sa zanimljivom istorijom i mitologijom.
Mitovi i legende o Ranunculusu

Kulture na suprotnim stranama planete imaju različite mitove i legende o cveću ranunculusa. Indijanci nazivaju ranunculusa Kojotskim očima zbog legende u kojoj je kojot kome je dosadno, želeći da se zabavi, više puta vadio oči, bacao ih u vazduh i hvatao. Tokom ove igre, Orao se iznenada spustio i zgrabio Kojotu oči. Slepi Kojot je tada lutao poljima ljutike dok nije pronašao dva cveta koja bi tačno zamenila njegove ukradene oči.

Na drugoj strani zemlje, Persijanci imaju priču o mladom princu obučenom u zeleno koji se zaljubio u prelepu nimfu koju bi posećivao i pevao joj po ceo dan i noć. Druge nimfe su se toliko umorile od toga da su ga pretvorile u ranunkulusa. Slična priča kaže da prva nimfa nikada nije uzvratila prinčevu naklonost, pa je umro od slomljenog srca, a na mestu gde je umro cveta ranunculus.
Simbolizam ranuncula

Još od viktorijanskih vremena, ljudi su slali puter na objekte svoje ljubavi kao simbol šarma i fizičke lepote. S druge strane, ranunculus u nekim seoskim sredinama raste u izobilju, a određene zajednice ljutiku smatraju korovom – možda i nije najbolji poklon, jer u ovim krajevima ljutik može predstavljati „nezahvalnost“!
Buttercups Can Glov

Da li ste znali da ljuti reflektuju UV svetlost? Ne samo da pomaže da cvet izgleda živo žuto iz svih pravaca, već pomaže privlačenju pčela da ga oprašuju. Kako su to uradili?
Većina biljnih latica ima valovite ćelije, ali ranunculus ima zrcalne ravne ćelije koje odbijaju svetlost kroz vazdušni razmak između njih. Kul, zar ne?
Oblog ili otrov?

S jedne strane, ljutika je otrovna i može izazvati želučane smetnje kod bilo kog stvorenja koje ih jede – od kućnih ljubimaca preko domaćih životinja do ljudske dece. S druge strane, Indijanci koriste oblog od ranunculusa za lečenje kožnih oboljenja poput bradavica, čireva i ekcema. Eterično ulje ljutike se takođe koristi u aromaterapiji i navodno ima osvežavajuće, podižuće i energizirajuće efekte.
Iznenađujuća solarna snaga Ranunculusa

Cvetovi ranunculusa prate sunce, formirajući svoje latice u obliku čaše kako bi prikupili sunčevu energiju da bi se zagrejali. Čašasti oblik cveta usmerava sunčevu svetlost direktno u centar cveta, gde žive njegovi reproduktivni organi. Sunčeva svetlost povećava unos polena cveta, sazreva njegove prašnike i pruža ukupnu snagu celoj biljci.
Dugotrajno cvetanje

Dok neki cvetovi uvenu ubrzo nakon sečenja, ljutići mogu da žive čak 7 ili više dana bez ikakvih posebnih uputstava za hranu ili negu. Dok će redovno obrezivanje stabljika i osvežavanje vodom produžiti njihov životni vek, dugovečnost ranunculusa čini ga popularnim središnjim delom u svadbenim buketima.
Koje su razlike između ranunculusa i božura?

Iako izgledaju slično, postoji nekoliko razlika između ranunculusa i božura. Najbolji način da se razlikuju dva cveta je da je prostor između latica na ranunculusu mnogo jasnije definisan.
Kratka istorija o uzgoju ranunculusa širom sveta

Poreklom iz jugozapadne Azije, ranunculus je prvi put uveden u Evropu tokom vladavine kraljice Elizabete I u 16. veku.
Reč „ranunculus“ je latinski za „malu žabu“, verovatno zato što je prirodno stanište cveta blizu potoka i drugih vlažnih područja u kojima žabe mogu da žive.
Kako raspakovati i pripremiti buket ranunculusa

Trebalo bi da unesete svoj ranunculus buket što pre – čak ćemo vam poslati e-poruku u kojoj kažemo da je isporučen, samo u slučaju da dostavljač ne kuca. Uklonite plastičnu foliju sa buketa, sačuvajte hranu za cveće, a zatim otpetljajte zakrivljene stabljike.

Pre nego što uredite svoj buket, isecite ili povucite bilo koje lišće koje bi pasti ispod vodene linije i odrežite najmanje 1” od svake stabljike pod uglom od 45° pomoću oštrih makaza. Tupe makaze mogu zgnječiti šuplju stabljiku, što otežava cvetu da pije vodu i napreduje.
Kako urediti ranunculus

Dok stavljate cvetove ranunculusa u vazu (napunjenu toplom vodom, hranom za cveće i kašičicom šećera), idite napred-nazad između stranica vaze i naizmenično menjajte cveće i zelenilo za uravnotežen raspored. Imajte na umu da stabljike cveta ranunculusa imaju prirodnu krivinu. Radite sa krivom, a ne protiv nje, za najbolje rezultate.

Stižu stabljike ranunculusa formiraju se pupoljci i otvaraju se tokom vremena, pa se pobrinite da ostavite dovoljno prostora između svakog cvetanja da bi se svaki u potpunosti otvorio do svog vrhunskog sjaja.
Kako se brinuti za svoj Ranunculus aranžman

Pitate se kako da se brinete o ranunculusu da bi vaš buket izgledao lepo što je duže moguće? Evo nekoliko saveta:

Držite aranžman dalje od direktne sunčeve svetlosti i vrućih ili hladnih propuha
Uverite se da vaši ljubimci ne mogu da pristupe vašem cveću – ranunculus je otrovan ako se pojede
Svaka dva dana ponovo odrežite stabljike, promenite vodu i dodajte više hranljivih materija za cvet

To je sva briga koja vam treba da pružite svoj aranžman kako bi izgledao neverovatno čak 7-10 dana!
Širite ljubaznost sa Ranunculusom iz MojaCvecare.

Pokažite nekome neočekivanu ljubaznost tako što ćete ga iznenaditi ranunkulusom Bukom. Butterkups simbolizuje šarm i privlačnost, što ih čini laskavim poklonom za skoro svakoga. Rezani po narudžbini i isporučeni direktno sa farme, buketi su dugotrajni, promišljeni pokloni za sve važne ljude u vašem životu, bez obzira na priliku.