Jesenje cveće i bundeve

Pored opadanja lišća i nižih temperatura, bundeve i sezonsko cveće su neki od prvih znakova jeseni. Bez obzira da li pozivate druge na verandu ili punite sto podsetnicima na sporije sezone koje su pred vama, ukrasi će vas podsetiti da su kraći i sporiji dani na putu.

Ako želite da ove bundeve učinite još boljim, dodajte malo cveća! Sa širokim izborom dostupnih tikvica i cvetova, moći ćete da napravite parove koji se takmiče sa bundevom i začinima. Govorimo o velikim narandžastim bundevama i kestenjastim paukovima ili malim belim bundevama uparenim sa ružama boje plamena. Ako vam treba inspiracija, tu smo sa idejama za verande, stolove i svuda drugde.


Istorija bundeva u jesen

Prepustite se prirodi da biste stvorili savršen jesenji dekor … da, govorimo o bundevama. Poljoprivrednici beru ove sezonske ukrase krajem leta ili početkom jeseni, što znači da stižu baš na vreme da isprate prijatne dane ispunjene džemperima i jabukovačem.

Pošto su bundeve usev za skladištenje, mogu trajati mesecima… a to znači da ih morate negde staviti. Dok su ljudi čekali pite od bundeve i tepsije, držali su svoje tikve po svojim domovima i štalama. Ubrzo, bundeva je postala obavezna sezonska dekoracija koju poznajemo i volimo.
Šta je sa cvetom bundeve?

Pre nego što uđemo u ideje za ukrašavanje, hajde da pričamo o samom cvetu bundeve. Pošto su bundeve vrsta tikvica, nije iznenađenje da njihov cvet podseća na cvetove tikvice. Zamislite velike, žute cvetove u obliku zvezda.

Iako je ovo cveće lepo, najbolje ih je ostaviti na lozi. Zrele bundeve su mnogo bolje ukrase od njihovog nežnog cveća.

Zabavna činjenica o biljkama bundeve je da su jednodomne. To znači da svaka biljka proizvodi muške i ženske cvetove. Dakle, ako želite bundeve, potrebno je da uzgajate samo jednu biljku u svojoj bašti.
Kako ukrasiti bundeve cvećem

Naravno, možete staviti bundeve i cveće jedno pored drugog i nazvati dan. Ali ove ideje pokazuju kako možete učiniti da se ove dve dekoracije priljube jedna uz drugu.
Sadilica za bundeve

Ako ste se našli sa bundevama i uvek popularnom hrizantemom, imate sreće. Iako biste mogli da prikažete ove dve zvezde padalice jednu pored druge, zašto ih ne biste kombinovali?

Samo napred i izdubite veliku bundevu i naći ćete se sa savršenom jesenjom sadnjom. Samo ubacite mamin lonac u bundevu i dobićete svečani središnji deo ili ukras na tremu.
Cvetna pena i cveće

Ako radite sa mešanim buketom cveća, još uvek možete da ubacite bundeve. Za pun izgled koji je zastrašujuće lep iz svakog ugla, obratite se jednom od omiljenih alata cvećara: cvetnoj peni.

Odrežite vrh bundeve i izvadite semenke i žbuku. Stavite komad cvetne pene na donji deo bundeve, a zatim vratite gornji deo.

Sada je vreme da se bacite na posao aranžiranja cveća! Stavite stabljike u penu dok ne dobijete aranžman koji vam se sviđa.
Boja sa cvećem

Za zabavu oslikanih bundeva, okrenite se cveću. Umesto da koristite četkicu, za nanošenje boje upotrebićete cvet!

Jedna od opcija je da čvrsto cveće poput mama i astera premažete slojem boje. Nežno pritisnite cvetove na bundevu da biste dobili otisak u obliku cveta.

Druga opcija je da koristite cveće i zelenilo da nanesete boju na bundevu. Ko je rekao da apstraktnoj umetnosti nije mesto za jesenjim stolom?
Dekor prednjeg trema sa bundevama i cvećem

Bez obzira da li želite da poželite dobrodošlicu kući ili pomognete da izazovete sezonsku radost u vašem komšiluku, trem je odlično mesto za početak. Iako klasični ukrasi kao što su stabljike kukuruza i lampioni imaju svoje mesto, nemojte se plašiti da isprobate nešto novo.

Šarene bundeve i zelenilo

Dok su narandžaste bundeve očigledan izbor, zašto se zadovoljiti običnim? Sa stotinama različitih vrsta bundeva i tikvica koje možete izabrati, možete kreirati prednji trem koji pokazuje raznolikost ova dva jesenja favorita.

Pošto će vaše cveće neko vreme biti na vašem tremu, odlučite se za biljke u saksiji ili otporne elemente. I obavezno uzmite u obzir svoje vreme kada izaberete! Nema ničeg goreg od izrade prelepog, jesenjeg prikaza samo da bi ga te noći pokvarile niske temperature.

Možda je najpopularniji jesenji cvet hrizantema. Sa širokim spektrom boja i navikom koja se lako održava, lako je shvatiti zašto. Ako želite da pomešate stvari od tradicionalnih mama, pogledajte mame sa perom ili pompon mame.

Ako želite da se udaljite od hrizantema – i cveća uopšte – to je lako učiniti. Bobice hiperikuma daju sjajan dodir, a eukaliptus daje umirujuću nijansu.

Kada su u pitanju bundeve, pokušajte da uključite različite boje, veličine i teksture. Neke vrste na koje treba obratiti pažnju su bledoplavi Jarrahdale (odličan je za pečenje) i kvrgavi Varti Goblin.
Venac za impresion

Ko kaže da treba sačekati zimu da dodaju venac do tvojih vrata? Prvi dan jeseni je savršeno vreme da svom domu dodate jedan od ovih ukrasa dobrodošlice.

Listovi masline i magnolije se mešaju i stvaraju venac ispunjen suptilnim jesenjim bojama. Samo dodajte malo bundeve u podnožje svojih vrata i sve je spremno.

Druga opcija je da napravite svoj venac od podloge od vinove loze i svežeg ili suvog cveća.
A Harvest Planter

Ako želite da date odu jesenjoj žetvi i farmerama koji to čine, cveće i bundeve su savršeni. Prvo, pronađite veliku sadilicu – pletene korpe i saksije od terakote su odličan izbor.

Zatim dodajte cveće koje cveta u jesen, kao što su mame, maćuhice i cvetni kelj. Sve ove biljke su otporne na hladnoću, tako da mogu da izdrže pad temperature. Ako živite u toplijoj klimi, nemojte se plašiti mešanja drugih manje izdržljivih cvetova.

Na kraju, stavite nekoliko velikih bundeva i druge zimske tikvice u podnožje sadilice. Plavi Habard i kaboča su i predivni i ukusni. Ako želite, možete čak dodati i malo ukrasnog kukuruza.
Centralni delovi od cveća i bundeve

Bez obzira da li uživate u jutarnjoj kafi sami ili se okupljate za stolom sa prijateljima i porodicom, središnji deo čini svaki trenutak posebnim. Da bi prijatelj počeo sa sopstvenim centralnim delom, pošaljite jesenje cveće na njihov način.

Gomila malih vaza od bundeve

Zašto imati jednu bundevu kada možete imati dve (ili pet)? Ako se odlučite za manje bundeve, možete više da stane na svoj sto.

Da bi ove male bundeve bile posebno posebne, prelijte ih nekim prekrasnim jesenjim cvećem. Odrežite vrhove i ubacite malu posudu da zadrži malo vode. Zatim dodajte omiljene jeseni poput zlatnih suncokreta ili belih astera.

Pošto su ove bundeve na maloj strani, moraćete da obrežete stabljike cveća tako da se uklapaju kako treba. Ne zaboravite da sečete pod uglom od 45 stepeni kako bi cvetovi mogli utažiti žeđ.
Mešajte i spajajte vaze

Dok je buket očigledno punilo vaza, bundeve takođe mogu da urade trik. Za ovaj središnji deo, trebaće vam nekoliko vaza. Široke prozirne vaze dobro rade za bundeve.

Napunite nekoliko ovih vaza malim bundevama ili šarenim tikvicama, a u ostatak stavite cveće. Umesto da stavite ceo buket u jednu vazu, pokušajte da ga podelite na nekoliko manjih.
sušeno cveće

Iako ne možete pogrešiti sa svežim cvećem, ponekad želite da ga pomešate. Ako je to slučaj, okrenite se sušenom cveću.

Jedna sjajna stvar u vezi sa suvim cvećem je da im nije potrebna voda. Kada uklonite potrebu za vazom, otvarate svoje mogućnosti.

Umesto da stavljate sveže cveće na bundevu, pokušajte da kružite osušenim cvetovima oko baze. Ovaj venac od suvog cveća će staviti reflektor na bundevu i dodati još više lepote.
Rog izobilja i cveće

Ako postoji jedan jesenji ukras koji još nismo pokrili, to je rog izobilja. Ovaj ukras u obliku roga simbolizuje obilje žetve i podseća nas da cenimo ono što imamo.

Odlična stvar u vezi sa rogom izobilja je što ih možete tretirati kao vazu i napuniti ih cvećem, bobicama, bundevama i još mnogo toga.
Stolna vatra

Iako bi prava vatra mogla biti malo opasna, možete izazvati tople narandže i ćilibare koji dolaze sa užarenim plamenom. Izaberite tamnocrvene ljiljane ili karanfile i dodajte ih svetlih suncokreta ili astera. Ubacite male narandžaste bundeve i osetićete toplinu sezone.
Subdued Shades

Nije tajna da tople boje dominiraju jesenjem. Ali to ne znači da ga ne možete mešati sa suptilnim hladnim bojama!

Uzmite malo eukaliptusa koji će služiti kao osnova za vaš rog izobilja. Kada je to na mestu, stavite nekoliko malih belih bundeva. Zatim dodajte plavo, zeleno i belo cveće. Radite u nekoliko sukulenata i spremni ste.