Čuvanje cveća za Dan majki

Nema mnogo boljeg od svežeg buketa za Majčin dan – prelepi cvetovi su divan način da pokažete mami koliko je cenite. Ali sveže cveće ne može da traje večno… ili može? U stvari, fantastično sveže cveće može se transformisati u poklon koji se nastavlja davati koristeći neke jednostavne metode čuvanja, a onda sve što treba da uradite je da odaberete savršenu uspomenu. Treba vam malo inspiracije? Gledati na budućnost…


Prvo, pripremite svoje cveće

Da biste sprečili buđ i druge gadosti, moraćete da pripremite svoje cvetove pre nego što ih možete transformisati, što znači da ih osušite ili pritisnete.

Čuvanje cveća za Dan majki

Kako sušiti cveće na vazduhu

Sušenje na vazduhu je tehnika koju možete isprobati kod kuće sa većinom vrsta cveća.

Evo kako da to uradite:

Uklonite lišće i teško lišće sa stabljike ispod cveta.
Poređajte nekoliko cvetova zajedno i čvrsto pričvrstite na krajevima stabljika gumenom trakom, kanapom ili klinovima za veš.
Pokušajte da ostavite neke grozdove da vise pravo nadole, sa eksera ili kuke; ili nežno raširite stabljike na ravnoj površini da biste napravili ravne i zakrivljene stabljike.
Stavite cveće na suvo, tamno, toplo mesto kao što je tavan ili podrum. Držite ih dalje od direktne sunčeve svetlosti, koja može da izbledi cveće, i izaberite mesto koje nudi dobru cirkulaciju vazduha.
Povremeno dodirujte cveće da biste proverili da li su spremni – da li su suvi i kruti, i da šušte kada ih pomerate, spremni su za premeštanje na suvo, hladno mesto.

Ova metoda posebno dobro funkcioniše sa vrijeskom, lavandom, božurima, saksijskim nevenima i ružama.

Profesionalni savet: slabije cvetne stabljike mogu se slomiti kada se osuše, pa ih pre sušenja zamenite žicom.

Ako želite da dobijete punu priču o sušenju cvetova – uključujući sve različite metode – pogledajte naš praktični vodič za sušenje cveća.

Kako pritisnuti cveće

Drugi način da sačuvate svoje cveće je da ih pritisnete. To je bila popularna zabava stotinama godina, pa je isprobana i testirana.

Nađite sebi neke dobre teške knjige. Možete koristiti telefonske imenike ili bilo koje knjige sa upijajućim stranicama. Proverite da stranice nisu sjajne, kao one u enciklopedijama, jer često stranice mnogo manje upijaju.
Izrežite sebi malo papira za pečenje (također papir za pečenje), ovo ćete staviti između cveća i stranica – nikada ne bi trebalo da stavljate cveće pravo na stranice knjige jer bi boje mogle da iskrvare i zaprljaju stranice.
Uverite se da je vaše cveće podrezano, čisto i suvo. Stavite cveće na pergament papir između stranica, a zatim dodajte dodatne knjige na vrh da biste ih utegli. Zatim ih ostavite, trebalo bi to učiniti oko 4 nedelje.

Želite da saznate više o presovanju vaših cvetova i različitim načinima da to uradite? Pogledajte naš detaljni vodič.
Izaberite svoj poklon

Dakle, vaše cveće je dobro i osušeno, sada samo treba da izaberete uspomenu koju biste želeli da napravite za mamu. Evo nekoliko naših omiljenih…

Nakit

Možete koristiti svoje cveće za Majčin dan da napravite dugotrajan komad nakita koji vaša mama može da nosi svaki dan. Privesci, minđuše, izbor je vaš! Jednom kada osušite svoje cvetove, zlatar ih može staviti u smolu koja ih u potpunosti čuva. Sve je spojeno sa sterling srebrom kako bi se stvorio upečatljiv, potpuno jedinstven poklon. Ako se osećate lukavo, mogli biste i sami da probate.

Okvir za slike

Ovaj poklon je super jednostavan za napraviti, ali veoma efikasan. Samo treba da stavite svoje osušene cvetove u prelep okvir. Možete ih montirati na neku kvalitetnu karticu ili papir ili osigurati da ih staklo stisne tako da ne padnu na dno. Onda mama može da ih okači da im se svi dive – zaista je tako jednostavno.

Utezi za papir

Da li je tvoja mama malo praktičnija? Uteg za papir bi mogao biti savršen način da sačuvate njen cvet, on je lep, promišljen dodatak kancelariji. Kompanije, poput Radionice za očuvanje cveća, koje su specijalizovane za dugotrajnost cveća, čak će ga osušiti za vas.

Sušeni aranžmani

Mnogi cvetovi izgledaju podjednako dobro osušeni kao i sveži, u stvari, sušeni cvetovi su postali neverovatno moderni. Ostavite stabljike dugačke i uverite se da su dovoljno čvrste da ustanu, a zatim ih stavite u vazu – voila, osušeno skulpturalno čudo koje bi moglo krasiti naslovnicu bilo kog sjajnog modnog časopisa. Posebno volimo sušene hortenzije.