Cveće u kući može biti jedan od najboljih načina za ukrašavanje. Kada je stilizovano na pravi način, cveće može da istakne postojeći dekor, dodajući potpuno novi štih i energiju prostoru.

Ipak, ako nikada ranije niste koristili cveće kao sredstvo za dekoraciju, možda ćete biti u nedoumici kada je u pitanju najbolji način da ih integrišete. Nije uvek lako videti kako ili gde se uklapaju. Nastavite da čitate za vodič za odabir cveća koje upotpunjuje vaš postojeći kućni dekor kako biste svom domu dali prirodni izgled od običnog!

Stvarno ili veštačko: večno pitanje

Svako voli pravo cveće zbog mirisa koji ostavlja u domu. Sveže je i privlačno i može bukvalno odmah da oživi unutrašnjost vašeg doma. Međutim, pravo cveće može biti jeftino i predstavlja finansijsku prepreku za one koji nemaju najveći budžet za ukrašavanje. Ako tražite opciju nižeg održavanja i nižeg budžeta, idite na veštački cvet. Međutim, ako tražite umirujući efekat sa prirodnim mirisom i ne smeta vam održavanje ili trošak, ništa se ne može približiti pravom cveću!

Kako odabrati savršeno cveće za svoj prostor

Ovo je jedan od najtežih elemenata ukrašavanja cvećem, posebno ako to nikada ranije niste radili. Nažalost, ne postoji “savršen” cvet koji je u jednoj veličini za sve u domu. Mnogo toga već ima veze sa vašim preferencijama i stilom u prostoru. Međutim, evo nekih opštih smernica koje će vam pomoći da izbegnete promašaj cveća ako ste zabrinuti.

Izaberite cveće koje se fizički uklapa u vaš prostor. Ako izaberete cveće koje je preveliko ili malo za prostor, izgledaće neprikladno. Ako stavljate cveće na policu ili na sto, uverite se da je proporcionalno tom stolu, tako da ne deluje neodoljivo.

Obratite pažnju na boju. Nema razloga da cveće morate savršeno uskladiti sa prostorom, ali ako je vaša opšta šema boja crvena i zlatna, onda ljubičasto cveće možda nije najbolji izbor. Želite da izaberete atraktivan buket koji ne izgleda naopako.


Odlučite koliko vam je miris važan. Miris može učiniti vaš odmor u vašem prostoru. Da li ste ikada ušli u sobu koja ima osveživač vazduha? Ili prolazi pored osobe koja se praktično kupala u parfemu ili kolonjskoj vodi? Primetno je na najgori način. Ne želite da to bude vaša kuća. Ako odlučite da idete sa mirisnim cvećem, budite sigurni da imate bukete tu i tamo, a ne svuda, kako to ne bi preplavilo vas ili vaše goste.

Odlučite kako želite da koristite svoje cveće

Sada kada ste izabrali koju vrstu cveća želite da koristite; možete odlučiti gde u svom domu želite da ih koristite. Pre nego što krenete u prodavnicu, napravite listu gde mislite da želite da ih stavite i mere tih prostora. Može postati neodoljivo kada gledate u prodavnicu punu aranžmana, ali ako imate sve informacije o tome šta tražite ispred sebe, onda može biti lakše da ostanete fokusirani na zadatak koji imate pri ruci. Takođe možete kupiti svoje cveće u komadima ako želite da vidite kako različiti komadi funkcionišu u prostoriji pre nego što počnete sve odjednom. Evo nekoliko različitih vrsta aranžmana koje biste možda želeli da razmotrite!

Dekoracija stola: Dekoracije stola su klasika. Bez obzira da li ih koristite kao središnji deo za kuhinjskim ili trpezarijskim stolom ili u ulazu, vaša vaza trenutno čini vaš dom privlačnijim. Možete čak biti kreativni i sa samom vazom ako želite da dodate malo ljupkosti u skladu sa dekorom vašeg doma.
Zidni dekor: Naravno, možete okačiti još jednu sliku na zid, ali zašto ne zamenite tu sliku za neke plutajuće police i cveće? To će biti novi način da dodate teksturu i eleganciju vašem prostoru uz malo truda.
Tepisi: U redu, ovo možda nije sa stvarnim cvećem, ali korišćenje cvetnog tepiha je jedan od najboljih načina da ugradite cvetni osećaj u svoj prostor. Moći ćete da spojite izgled i osećaj svoje sobe kada imate različite cvetne akcente na zidovima, stolovima i podu!

Poslednje misli

Dekor će uvek biti izazov za neke ljude, ali učenje kako da integrišete cveće je potpuno nova igra. To može otvoriti mogućnost za sveže i mirisno domaćinstvo, a vi ćete voleti osećaj svog doma sa prirodom u njemu. Kada ste u nedoumici, polako i igrajte se sa različitim komadima. Takođe pokušajte da dodate cveće u različite prostorije i budite sigurni da se zabavite sa njim kao kreativnom vežbom. Zapamtite, vaš prostor je i dekoracija je sve u pronalaženju onoga što vam odgovara i najviše volite!