Daleko najčešće postavljano pitanje u industriji cveća je kako ostvariti zagarantovan profit u svojoj cvećari. Evo 10 jednostavnih saveta koji će garantovano učiniti vaš posao sa cvećem profitabilnim.


1. Ne poklanjajte svoje usluge cveća BESPLATNO!

Da biste ostvarili profit, morate sve naplatiti… Da, to znači sve! Prilikom utvrđivanja cene vaših dizajna, morate naplatiti SVE cveće, čak i „Ubaciću samo nekoliko dodataka da bi izgledalo lepo“, SVE zalihe, to znači kontejner, cvetna pena, lepak ili traka i SAV RAD. Vreme je novac; ne dajte svoje vreme besplatno.

Koliko da markirate za svaki dizajn? Opšte pravilo je marža od 3,5-5, ali svaka prodavnica će to drugačije postupati zbog troškova života, veličine grada, režijskih troškova, cena dobavljača i još mnogo toga. Zapamtite da dizajn koji zahteva veliki rad košta više, ne zbog cene cveća i zaliha, već zbog cene dizajna! Vi ste cvetni umetnik!

2. Kupujte cveće i zalihe u cvećaru

Nikada nemojte imati samo jednog dobavljača za svoje cveće i zalihe. Da, svi imamo omiljene veletrgovce, ali se isplati kupovati. Istražite cene od brojnih dobavljača za cveće i zalihe mogu vam pomoći da smanjite troškove pre nego što naručite.

Pogledajte trajne naloge za vaše najpopularnije cveće da biste smanjili troškove. Ako unapred znate koliko će vaše cveće koštati za bilo koji aranžman, bićete sigurni da ćete ga ceniti po isplativoj ceni. Ali nemojte se zanositi naručivanjem previše na ovaj način. Ako morate da bacite cveće jer naručite previše, vaš profit će se smanjiti. Ponekad je bolje platiti nešto više kupovinom svake nedelje ne bacajući staro cveće.

Bolje cene idu najboljim kupcima vašeg veletrgovca. Kako to postati?

Plaćajte svoje račune na vreme.
Budite lojalni kada možete.
Dajte im povratne informacije o njihovim dobrim i lošim stranama. Pomozite im da postanu bolji dobavljač usluga

Kada naručujete za događaj ili venčanje, naručite ranije! Kada svom dobavljaču date dovoljno vremena da ranije naruči od uzgajivača, uštedećete novac.

3. Ponovo razmislite o porudžbinama za žičane usluge za svoju cvećaru

Da, ovo može biti osetljiva tema za mnoge i štetiti vašem profitu. Počnite tako što ćete pogledati svoju izjavu o žičanim uslugama i izračunati troškove cveća, zalihe, rad i vreme! Da li ostvarujete profit sa ovim porudžbinama? Da li su ove porudžbine vredne toga?
Ostvarivanje profita kao cvećara – pokloni

4. Prodajte više od samo cveća u svojoj radnji

Dodavanjem jednostavnih predmeta u svoju radnju kao što su dekoracija za dom, sveće, slatkiši i slično, možete doneti dodatni profit bez dodavanja dodatnih troškova rada. Ne zaboravite da dodate i ove stavke na svoju veb lokaciju za dodatnu prodaju.

Ima li lokalnih umetnika u vašem kraju? Šta kažete na izlaganje njihovih predmeta na pošiljci? Dobijate dodatni promet i profit, a oni dobijaju mesto da izlože svoj rad.

5. Učite razred

Želite da dovedete nove kupce i prihod u sporijim vremenima? Učite čas! Časovi cveća su zabavan i jeftin način da povećate svoju izloženost u radnji i svoj profit. Izvođenje jedne nastave mesečno može pomoći da se zaradi 500,00 dolara ili više. Slično popularnim „Noći bojenja“, održavanje radionica u lokalnim restoranima i kafićima trenutno je veoma popularno u SoCal-u, pogledajte Facebook stranicu „Brevs and Blooms“ za više ideja.

6. Da li biste hteli kutiju čokolade sa tim?

Da li su vaši zaposleni VELIKI PRODAJI? Opšte pravilo pri kupovini u velikim robnim kućama ili restoranima brze hrane je UPSELL. Da bi vaša prodavnica bila profitabilna, učinite dodatnu prodaju obaveznom.

„Upselling čini razliku između ’samo snalaženja’ i veoma profitabilne godine“, kaže dr Jon M. Haves, direktor Fisher Instituta za profesionalnu prodaju Univerziteta Akron. „Prihodi od dodatne prodaje obično su iznad tačke rentabilnosti prodavnice, tako da se dodatna prodaja brzo pretvara u profit.“ Prodavci obično uživaju u povećanju prodaje od 20 posto ili više kada počnu da prodaju više, kaže on.
Profit cvećara

7. Kućni računi za vašu cvećaru

Odličan način da se osigura zagarantovani prihod je da obezbedite nedeljne isporuke cveća. Radite sa restoranima, korporacijama ili prodavnicama kako biste svake nedelje isporučili svež dizajn ili čak servisirali njihov enterijer. Sve ovo se može naplatiti na mesečnoj osnovi i povećava vaš novčani tok.

8. Oglašavanje vaše cvećare

Korišćenje oglašavanja na vebu kao što je Google Advords može dovesti više ljudi na vašu veb lokaciju za e-trgovinu i u vašu prodavnicu za samo nekoliko dolara mesečno. Advords je bez sumnje naš broj jedan, za povećanje profita. Saznajte više iz našeg Google Advord blog posta.

AdVords je odličan alat za automatizaciju vašeg marketinga; sve što treba da uradite je da pripremite ključne reči, odlučite o svom budžetu i dozvolite AdVords-u da dosegne one koji traže vaše usluge profitabilno.

9. Iznajmite prostor u cvećari

Da, zaista možete iznajmiti svoj prostor za novac! Nemate vremena za venčanja; postoje brojni pouzdani dizajneri venčanog cveća koji žele da povećaju svoje poslovanje bez troškova prodavnice. „Iznajmite“ im prostor u vašoj radnji, oni imaju radni prostor, a vi imate profit.

Velika populacija „uradi sam“ venčanja? Iznajmite svoj prostor i njima.

10. Obim cvetnih aranžmana

Kada je vreme praznika, napravite nekoliko različitih aranžmana koji su naklonjeni troškovima, a ne radno intenzivni. Učinite ovo svojim prazničnim dizajnom i snažno ih promovirajte. Ako ne pravite svaki dizajn pojedinačno, vaša radnja će uštedeti na troškovima rada i cveća.

Više ideja za generisanje profita za cvećare? Obavestite nas u komentarima ispod.