Ovaj Božić ukrasite hodnike domaćim prirodnim božićnim vencem.

Sastavili smo ovaj jednostavan vodič koji će vam pomoći da napravite „uradi sam“ venac kako bi vaš dom bio veseliji nego ikad. Pratite naše jednostavne korake u nastavku da biste započeli!

Nadamo se da ste u iskušenju da isprobate ovo. Ali ako ovo zvuči kao previše truda (ili jednostavno nemate vremena), pokrivamo vas našim zadivljujućim izborom modernih božićnih venaca i cvetnih ukrasa.

Šta će vam trebati

• Namotaj cvećarske žice 22 kalibra

• Okvir za žičani venac

• Sekator ili oštar nož

• Zimzeleno lišće kao što je smrča, bor, božikovina ili eukaliptus – možete koristiti mešavinu ako želite

• Lišće punila kao što je eukaliptus, paprat ili grozdovi bobičastog voća.

• Traka

• Dodatni ukrasi kao što su sušeno ili veštačko voće, šišarke, cveće, cimet ili bobice.

1. Pripremite lišće

Isecite svoje zimzeleno lišće i lišće na delove duge oko 3-4 inča, koristeći oštar nož ili škare.

Ako koristite mešavinu lišća, podelite različite stabljike u male mešane grozdove da bi zelenilo bilo ravnomerno raspoređeno oko vašeg venca.

2. Dodajte lišće na venac

Zamotajte kraj žice za cveće oko okvira u petlju, uvijajući kraj da bi ostao na mestu. Ostavite ga prikačenog na kotur.

Postavite svoje snopove lišća oko venca – ovo će vam pomoći da budete sigurni da vam se sviđa vaš dizajn i da je okvir potpuno pokriven. Ako ste zadovoljni kako izgleda, počnite da pričvršćujete svaki deo tako što ćete čvrsto omotati žicu za cveće oko osnove stabljika, ne seći žicu dok ne završite u potpunosti. Preporučujemo da radite u smeru kazaljke na satu oko venca.

Kada dodate svo lišće, ponovo omotajte žicu oko venca da biste ga zaštitili. Na kraju, odrežite žicu sa kotura i sklonite sve labave krajeve iz vida.

_

3. Dodajte ukrase

Podloga za vaš venac je spremna, tako da je vreme da se zabavite ukrašavajući. Ovo je odličan način da svom vencu dodate lični štih. Gore smo uključili neke ideje, ali posebno volimo ukrase kao što su šišarke, suve pomorandže i cimet za zaista svečani zimski izgled. Ako vaša božićna jelka može da je poštedi, možete dodati i nekoliko kuglica ili bajkovitih lampica na svoj venac.

 

Zavežite žicu oko osnove svake dekoracije, a zatim omotajte žicu oko okvira venca, ispod zelenila. Uverite se da lišće pokriva sve delove žice.

Nekim ukrasima je potrebno malo dodatnog rada da bi se pravilno pričvrstili. U nastavku su neki dodatni saveti ako zaglavite!

Cimet

Cimet dodaje divan i primamljiv svečani miris, a izgleda i slatko! Da biste ga pričvrstili za svoj venac, povežite nekoliko štapića cimeta u snop trakom i provucite žicu kroz traku. Zatim zamotajte žicu oko okvira venca, uvijajući je da biste bili sigurni da je snop cimeta bezbedno na mestu.

Voće

Suvo ili veštačko voće će najbolje funkcionisati na vencima, jer će trajati mnogo duže. Sušene pomorandže su savršene, dajući vam onaj klasični božićni jutarnji osećaj. Probušite voće ražnjem, a zatim gurnite žicu u rupu tako da se pojavi na oba kraja voća. Povucite dva kraja žice zajedno i uvijte u podnožju voća. Na kraju, vežite žicu za okvir venca, pazeći da je bezbedna.

Voće možete iseći i na kriške – jednostavno probušite svaku krišku iglom, a zatim provucite žicu kroz rupe.

Borove šišarke

Šišarke su savršene za dodavanje zemljanog zimskog izgleda vašem vencu. Možete ih čak i obojiti – metalni tonovi poput zlata, srebra i bakra su odlični za dodatnu božićnu iskricu. Najbolje ih je kupiti u zanatskoj radnji, jer su obično boljeg kvaliteta. Krhke šišarke mogu da ih slome.

Odrežite komad žice na oko 6 inča i umotajte ga oko osnove borove šišarke, tako da je žica skrivena između ljuski u podnožju. Uvrnite krajeve žice, a zatim je pričvrstite za okvir venca. Odrežite višak žice.

4. Dodajte luk

Na kraju, završite izgled mašnom. Bilo koji stil mašne može da funkcioniše, ali mi volimo eleganciju dvostrukog luka.

Da biste vezali duplu mašnu, stisnite traku 3 inča od repa, a zatim zamotajte traku na sebe ostavljajući rep opušten; sada bi trebalo da imate jednu petlju. Sada se ponovo zamotajte i zakačite traku, držeći je na istom mestu kao i ranije. Sada bi trebalo da imate dve petlje suprotne jedna od druge. Ponavljajte ovo dok ne dobijete četiri petlje sa repovima na svakom kraju. Možda ćete morati da isečete repove trake tako da se podudaraju po dužini.

Zatim pričvrstite ovo žicom. Provucite žicu kroz glavni čvor luka, a zatim gurnite krajeve žice kroz lišće i u okvir pod uglom, da se uverite da ne padne.