Bloom Voiage najboljih mesta na svetu gde možete videti cveće

Rezervišite putovanje na jedno od ovih lokacija da biste uživali u nekim zadivljujućim cvetnim prikazima. Od lala do hrizantema, naša serija „Jezik cveća“ istražuje sve, od saveta za negu cveća do simbolike i značenja cveća. Cvetni turizam omogućava putnicima da nauče priče iza cvetanja. Posetite jedno od ovih osam mesta da vidite cveće koje će vam oduzeti dah.

Od živih gredica lala do delikatnih cvetova trešnje, sunčanog maka do mirisne lavande, cveće je velika privlačnost za mnoge putnike.

Cvetni turizam, fraza koja opisuje putovanja da bi se videlo cveće širom sveta, spada u tri različite kategorije, kaže Linda de Sosa, konsultant za slobodno vreme iz Hjustona, koja za svoje klijente često planira putovanja usmerena na cveće. Su:

Sezona cvetanja (mislite na japanske cvetove trešnje ili lale u Holandiji)
Događaji (kao što je izložba cveća u Čelziju ili izložba cveća u Hampton Kortu, oba u Engleskoj)
Specifične bašte (kao što su Butchart Gardens u Britanskoj Kolumbiji ili Monet’s Garden u Giverniju, Francuska)

Iako je vidjeti neke od najljepših cvijeća na svijetu dovoljan razlog za planiranje putovanja, učenje njihovih priča ono je što cvjetni turizam čini još poželjnijim, objašnjava de Sosa. „Volim da učim istoriju zašto se cveće tamo sadi i ko ga je posadio“, kaže ona. Ona pominje, na primer, kako je Jennie Butchart transformisala bivši kamenolom u blizini Viktorije, Britanska Kolumbija, u jednu od najlepših bašta na svetu pre više od 100 godina.

Možete da pogledate polje cveća i kažete: „To je lepo.“ Ali istorija, pozadinske priče mogu učiniti putovanje vrednim truda.

Linda de Sosa

Kosultant za putovanje

De Sosa priznaje da je unapred planiranje ključ uspešnog baštenskog turizma. Ne samo da postoji određena potražnja zbog zatvaranja zbog COVID-19 i ograničenja putovanja, već i majka priroda može u velikoj meri uticati na vreme cvetanja.

„Vreme uvek određuje koliko dugo će cvetanje trajati“, kaže de Sosa. „Preporučujem da ljudi planiraju posetu usred preporučene sezone kako bi imali najbolje šanse.

A ponekad se svede na slučajnost. U Vašingtonu, D.C., na venčanju, sama De Sosa je propustila prolećni prikaz cveta trešnje zbog kišne oluje. Samo dan ranije, cveće je bilo u svom sjaju.

De Sosa, koji je nedavno rezervisao hortikulturno krstarenje za klijente koje je uključivalo obilazak holandskih lala, preporučuje da turisti sa cvećem rade sa iskusnim profesionalcem kako bi izvukli maksimum iz svog putovanja. „Savetnik za putovanja može pomoći u zakazivanju privatnih obilazaka i jedinstvenih iskustava koja ne biste mogli da imate sami“, kaže ona.

„Istorija lala je tako zanimljiva; nekada su vredeli više od zlata. Možete da pogledate u polje cveća i kažete: „To je lepo.“ Ali istorija, pozadinske priče, ono što može učiniti putovanje vrednim.”

Ako vas ideja o cvetnom turizmu izaziva u punom cvetu, evo liste od osam najboljih mesta na svetu gde možete videti cveće.

1. Tulipani u Holandiji

U Holandiji se uzgaja 90% svetskih lala, a lukovice svakog proleća dobijaju sjajnu boju. Dve od vaših najboljih opklada su ruta Bolenstrik od 25 milja (poznata i kao Cvetna ruta) u Severnoj Holandiji i vrtovi Keukenhof u Liseu, prostranstvo od 79 hektara koje sadrži 7 miliona lala, narcisa i zumbula. Najbolje vreme za posetu je od kraja marta do početka maja.

2. Cvetovi trešnje u Japanu

Bloom Voiage najboljih mesta na svetu gde možete videti cveće

U japanskoj kulturi, cvetovi trešnje predstavljaju obnovu i nadu. Njihova krhka lepota takođe simbolizuje kratkoću života. Prikazujući niz ružičastih boja, sezona cvetanja trešnje počinje u jugozapadnom Japanu krajem marta i širi se na sever do početka maja. Jedno od najboljih mesta za videti drveće je planina Jošino u prefekturi Nara, blizu Osake. Ili planirajte da obiđete Šindžuku Gjoen, gradski park u Tokiju koji ima više od 1.000 stabala trešanja, sa različitim periodima cvetanja.

3. Suncokreti u Andaluziji, Španija

Bloom Voiage najboljih mesta na svetu gde možete videti cveće

Prolećno divlje cveće je predivno u južnoj Španiji, ali kada nastupi letnja vrućina, pojavljuju se polja i polja spektakularnih suncokreta. Poželećete da krenete dvosatnom vožnjom od Ronde do Sevilje koja oduzima dah da biste videli stotine hektara suncokretovih polja (i čuli zujanje pčela). Najbolje vreme za posetu je od kraja juna do početka avgusta.

4. Mak u Kaliforniji

Bloom Voiage najboljih mesta na svetu gde možete videti cveće

Podebljane narandže, crvene i žute koliko vam oko seže – to je ono što ćete dobiti kada posetite kalifornijski rezervat maka u dolini antilopa u blizini Lankastera u Kaliforniji. Park ima više od osam milja staza za šetnju koje će vam pružiti priliku da uživate u živopisnoj krošnji. Obično u cvatu od sredine februara do sredine maja, mak je pogođen godišnja količina vetra i padavina. Druge kalifornijske lokacije za uživanje u maku su državni park Anza-Borrego Desert, Kanjon Voker, državni park Chino Hills i državni park Point Mugu.

5. Lavanda u Provansi, Francuska

Bloom Voiage najboljih mesta na svetu gde možete videti cveće

Nežan miris i sjajna ljubičasta ispuniće vaša čula ako budete imali sreće da posetite Provansu tokom sezone lavande. Pošto je Provansa ogromna regija, vreme cvetanja može biti od početka juna do kraja avgusta. Ne možete pogrešiti ako vidite lavandu širom oblasti, ali neka od najboljih mesta su duž Route de Manoskue, Plateau de Valensole i opatije Senankue. Obavezno uživajte u lepoti, ali i pazite na pčele!

6. Bluebells u Devonu, Engleska

Bloom Voiage najboljih mesta na svetu gde možete videti cveće

Postoji nešto magično, ili čak onostrano, u tepihu zvončića koji se pojavljuje svakog proleća u Devonu u Engleskoj. Opatija Baklend, bašta i imanje Nacionalnog fonda, nudi staze kroz livade, voćnjake i šume i čini savršen prolećni izlet. Najbolje vreme za gledanje zvončića je od kraja aprila do maja.

7. Hortenzije na Azorima

Bloom Voiage najboljih mesta na svetu gde možete videti cveće

Ako ste spremni za pravu cvetnu avanturu, razmislite o poseti Faialu, jednom od devet ostrva koja obuhvataju Azore, teritoriju Portugala. Svakog leta, Faial, nazvan „Plavo ostrvo“, eksplodira hortenzijama u svim nijansama plave. Vrhunac cvetanja je kraj jula i početak avgusta. Semana do Mar (5–14. avgust ove godine) je praznik jedrenja koji se poklapa sa godišnjim cvetanjem.

8. Lupini na Novom Zelandu

Bloom Voiage najboljih mesta na svetu gde možete videti cveće

Iako vučici nisu porijeklom sa Novog Zelanda (porijeklom su u dijelovima zapadnih Sjedinjenih Država i Kanade) i na nekim mjestima su štetočina, njihovi ljubičasti, ružičasti i plavi cvjetovi pružaju predivan prizor. A pošto Novi Zeland menja godišnja doba na severnoj hemisferi, ovo letnje cveće možete videti od kraja novembra do sredine januara. Neka od najboljih mesta za uživanje u lupini su Nacionalni park Mt. Cook, jezero Tekapo i reka Ahuriri u blizini Omarame.