Biljke ne samo da izgledaju lepo – one su takođe dobre za vaše zdravlje i dobrobit.

Mi udišemo kiseonik i izdišemo ugljen-dioksid, ali biljke rade suprotno. Oni apsorbuju CO2 i emituju kiseonik u procesu koji se zove fotosinteza, koji osvežava vazduh oko nas. Amazonska prašuma poznata je kao pluća zemlje jer proizvodi 20 odsto kiseonika u svetu!

Od prečišćavanja vazduha do poboljšanja našeg mentalnog i fizičkog zdravlja, biljke su zaista naši najbolji prijatelji.

Hajde da prođemo kroz sve načine na koje oni čine život boljim.

Biljke čiste vazduh za zdrav dom

Svi znamo koliko su avioni, saobraćaj i elektrane štetni za životnu sredinu, ali da li ste znali da vazduh u vašem domu može biti i do 10 puta zagađeniji od vazduha napolju?

Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru doprinosi najmanje 10.000 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji svake godine – zastrašujuća brojka kada se uzme u obzir da prosečna osoba provodi 90 odsto svog vremena u zatvorenom prostoru!

Peći na drva, proizvodi za čišćenje, boje i novi tepisi ispuštaju gasove koji su štetni za udisanje i mogu dovesti do dugotrajnih respiratornih problema. Loša ventilacija u našim dobro izolovanim modernim domovima pogoršava ovaj problem.

Kućne biljke su naširoko reklamirane kao spasioci kada je u pitanju smanjenje zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru. Istina je da imaju prednosti prečišćavanja vazduha, ali polako upijaju zagađivače vazduha, tako da će vam trebati mnogo biljaka da biste imali uticaj – najmanje jedna na 100 kvadratnih stopa.

Najbolje biljke za prečišćavanje vazduha

NASA-ina studija čistog vazduha iz 1989. otkrila je da su neke biljke u zatvorenom prostoru bolje u čišćenju vazduha od drugih, uključujući tropsku areku palmu, bujni fikus benjamina i skulpturalnu marginatu. Probajte i zmijske biljke, zlatni potos, biljke kukuruza i mirne ljiljane.

Ako ste zapeli na vremenu, sastavili smo zgodan paket za prečišćavanje vazduha da vam olakšamo život.

Biljke pomažu u smanjenju stresa

Zvanično je: boravak u prirodi poboljšava vaše mentalno zdravlje. Naučno istraživanje iz 2010. pokazalo je da šetnja šumom snižava krvni pritisak, rad srca i nivo stresa.

‘Ali ne žive svi na selu!’, čujemo vas kako plačete! Kućne biljke vam omogućavaju da unesete spoljašnjost, čak i ako ste stanovnik grada bez otvorenog prostora.

Briga o živim bićima daje nam osećaj svrhe. Kao kućni ljubimac, ako ne brinete o svojoj biljci, ona će umrijeti. Lepo je znati da ste potrebni! Studije su pokazale da negovanje biljaka može da podstakne osećaj ponosa i radosti, poboljšavajući naše opšte blagostanje.

Briga o biljkama je odlična aktivnost svesnosti koja vam pomaže da se uzemite u sadašnjem trenutku i smirite nakon stresnog dana. Hortikulturna terapija može igrati važnu ulogu u nečijem oporavku od mentalnih bolesti kao što su PTSP i depresija.

Pažljivo razmislite gde da postavite svoje biljke kako biste stvorili što opuštajuće okruženje.

Veće biljke, poput našeg zmajevog stabla visokog metar, skrivaju paravane i nered, dok biljke sa debelim stabljikom poput naše juke sa duplim stablom pomažu da blokirate buku vaših suseda.

Bostonske paprati i orhideje uživaju u toplini i vlažnosti, tako da će pomoći da vaše sparno kupatilo pretvorite u spa centar u džungli. blaženstvo…
Biljke pomažu u lečenju fizičkih zdravstvenih problema

Utvrđeno je da biljke imaju i fizičke zdravstvene koristi, smanjujući umor i glavobolju kod onih koji žive oko njih.

Gel unutar lista aloe vere je prirodno antibakterijski, pa ga držite u kuhinji u slučaju posekotine ili opekotina. Biljke pauka i bostonske paprati pomažu u vlaženju vazduha, čineći ih prijateljima svima koji se bore sa suvom kožom ili grlom. Ako se borite sa vlagom, mirni ljiljani su odlični u uklanjanju buđi iz vazduha.

Razmislite o uzgoju bilja kako biste pomogli i kod fizičkih zdravstvenih tegoba. Bosiljak pomaže da se smiri vaš probavni sistem, a menta smanjuje nadimanje nakon obilnog obroka.

Većini biljaka je potrebna sunčeva svetlost da bi oslobodile kiseonik, ali neke, kao što su gerbera tratinčice, sukulente i biljke zmija, to ne čine, što ih čini idealnim noćnim stočićima za pomoć pri spavanju ako imate tendenciju da se bacate i okrećete noću.

Ako je prijatelj ili voljena osoba u bolnici, uzmite im biljku, jer se čak pokazalo da pozitivno utiču na fizički bol. Priroda je zaista iscelitelj.
Biljke povećavaju produktivnost kada radite od kuće

Utvrđeno je da biljke povećavaju produktivnost, raspon pažnje i brzinu naših reakcija.

Istraživači sa Univerziteta u Ekseteru otkrili su da su zaposleni postali smireniji, srećniji i 15 odsto produktivniji nakon što su biljke dodane u njihovu kancelariju!

Slično tome, studija objavljena u Journal of Environmental Psichologi otkrila je da su učenici bili u stanju da se duže fokusiraju na zahtjevan zadatak u stimulativnom prostoru prekrivenom zelenilom.

Jednostavno rečeno, volimo da se nalazimo u blizini lepih stvari – biljke i cveće jarkih boja povećavaju našu sreću i pomažu nam da provedemo dan sa više užitka.