Presađivanje vaših biljaka može zvučati kao veliki posao. Ali, zapravo je mnogo lakše nego što svi misle! A to znači da će vaši zeleni prijatelji biti srećniji i zdraviji sa više prostora za rast. Dakle, to je zaista korisno za njih.

Ako mislite da je došlo vreme da zasučete rukave i uprljate ruke, naš vodič je tu da vam pomogne! Provešćemo vas kroz kako da pravilno presadite biljku u zatvorenom prostoru i objasnićemo kada je najbolje vreme za presađivanje biljaka.

Zašto bi trebalo presaditi sobne biljke?

Posle nekoliko godina, većina nas će prerasti svoje domove. Neki od nas možda imaju decu ili kućne ljubimce kojima je potrebno više prostora. Ili, možda jednostavno kupimo previše cool nameštaja i trebamo negde veće da sve to prikažemo. Pa, biljke se ne razlikuju. U nekom trenutku, oni će prerasti svoj lonac i trebaće im veće mesto za život.

Ako vašoj biljci treba novi dom, to će vam dati mnogo znakova koji će vas obavestiti. Evo nekih od najčešćih znakova:

– Koreni rastu iz drenažnih rupa ili su vidljivi iznad zemlje.
– Voda sedi na vrhu i ne upija.
– Zemljište se uvek kao da se isušilo i raspadalo.
– Prošle su godine otkako ste ga ponovo posadili.
– Samo izgleda preveliko za lonac.
Ponekad, ako zemlja izgleda malo istrošeno, ali je biljka i dalje dobre veličine za saksiju, samo treba da promenite zemlju da bi bila sveža. Kao da ukrasite svoj dom malo boje. Ali ako biljka definitivno izgleda prevelika i prepuna je saksiju, vreme je za novu.

Kada presaditi sobne biljke?

Najbolje doba godine za presađivanje biljaka je neposredno pre nove sezone rasta. Dakle, ili kasna zima ili rano proleće je idealno. Ovo će omogućiti vašoj biljci da upije sve hranljive materije iz novog tla i raširi se u svoje veće saksije baš na vreme da izgleda fantastično za leto.

Obično će biljkama biti potrebno presađivanje svakih 12-18 meseci. Ali to može zavisiti od toga koliko brzo rastu. Neke biljke koje sporo rastu, poput kaktusa ili zmija, moći će da ostanu u svojim saksijama godinama i treba im samo promena tla. Ako ste nedavno kupili biljku za bebe i primetili da brzo raste, moraćete da je presadite svakih 6 meseci dok rast ne počne da se usporava kako stari.

Kako pravilno presaditi biljku

Da biste bili sigurni da vaša biljka živi dug i srećan život, sledite ove korake u nastavku kako da ih pravilno presadite bez rizika da ih ubijete u tom procesu. Pre nego što počnete da vadite svoje biljke iz njihovih saksija, prvo će vam trebati nekoliko stvari:

– Novi lonac
– Mešavina za saksije
– gletericu
– Rukavice
– Makaze ili oštar nož
– Kanta za zalivanje
1. Izaberite malo veći lonac

Pošto je verovatno da je vaša biljka prerasla svoju staru saksiju, moraćete da nabavite još jednu koja je nešto veća da biste omogućili dodatni prostor za veći rast. Međutim, ne želite da dobijete preveliku saksiju ili će se biljka osećati preopterećeno i korenje neće znati gde da ide. Preporučujemo da nabavite lonac koji je inč ili dva širi i dublji. Takođe, uverite se da nova saksija ima rupe za drenažu kako vaša biljka nedeljama ne bi ležala u vodi što će dovesti do truljenja korena.

2. Napunite posudu novom zemljom za saksije

Sipajte svež sloj zemlje za saksije u novu saksiju. Želite da popunite lonac oko trećine puta prema gore. Ovo je tako da biljka ima dovoljno prostora da raste bez prelivanja preko vrha. Možete dobiti odličnu mešavinu za saksije bogatu hranljivim materijama za svoje biljke u bilo kom baštenskom centru.

3. Temeljno zalijte biljku

Pre nego što izvadite biljku iz stare saksije, dobro je zalijte nekoliko dana ranije. Ovo će pomoći biljci da ostane zdrava, a takođe će održati i korijensku kuglu na okupu – što će je učiniti mnogo lakšim za izvlačenje i stavljanje u novu saksiju.

4. Izvadite biljku iz stare saksije

Šta god da radite, nemojte samo da izvlačite biljku iz saksije jer to može oštetiti i listove i korenje! Umesto toga, okrenite ga naopako, stavite ruku preko vrha saksije i olabavite biljku tako što ćete je nekoliko puta rotirati. Možda ćete takođe morati da tapkate po ivicama lonca da biste pokrenuli biljku. Kada biljka izađe, položite je na bok.

5. Olabavite i odrežite korenje

Ako su koreni zapetljani, lagano ih olabavite rukama. Možete da obrezujete bilo koje ekstra dugačko korenje koje raste izvan jezgre korena i ostavite debele, zdrave u dnu kugle. Obrezivanje korena vaše biljke će joj pomoći da napreduje u novom loncu i omogućiće zdravom korenu da se lakše uspostavi, ali pazite da orezujete samo zamršene spoljašnje korene koje su se počele skupljati i izbegavajte veće, istaknutije.

6. Postavite biljku u njen novi dom

Napravite mali bunar u novom tlu gde će vaša biljka sedeti, a zatim stavite biljku u rupu. Uverite se da je biljka centrirana i ispravite je pre nego što dodate još malo zemlje oko nje i bezbedno je potapšate. U ovom trenutku možete ga ponovo zaliti da biste pomogli da se novo tlo smiri. Vašoj biljci će možda trebati malo vremena da se prilagodi svom novom domu, pa se pobrinite da je držite podalje od bilo kakvog brisa čuvajte svetlost i ne zalivajte ga prečesto.

Treba vam još pomoć i savet? Pogledajte naš vrhunski vodič za negu biljaka u zatvorenom prostoru za sve najbolje savete i trikove kako bi vaša biljka bila srećna.

Ako ste novi vlasnik biljke ili želite da nekome nabavite zelenog, lisnatog prijatelja o kome će se brinuti, pogledajte najbolje zatvorene biljke kojima ćete ispuniti svoj dom.