Osušeno ili presovano, očuvano cveće ima jedinstven romantičan kvalitet.

Čuvanje buketa za posebne prilike može biti odličan način da se nešto kratkotrajno pretvori u dugotrajnu uspomenu, pa čak i u porodično nasleđe. Očuvano cveće je u stanju da izazove osećaj trenutka kada je buket prvi put poklonjen.

Sušenje u odnosu na presovanje cveća

Postoje dve glavne metode koje možete koristiti da sačuvate svoje cveće: sušenje i presovanje. Sušenjem cveta će zadržati svoj oblik uz uklanjanje vlage koja bi dovela do raspadanja. Presovanjem cvetova uklanja se ova vlaga tako što se bukvalno istiskuje iz cveta, ostavljajući papir tankim.

Bez obzira da li učite kako da sušite cveće ili ga presujete, postoji nekoliko načina na koje možete da postignete svoj krajnji rezultat; svaki sa svojim prednostima i nedostacima. Provešćemo vas kroz svaku od ovih metoda kako biste mogli da odmerite prednosti i nedostatke svake od njih.

Pronalaženje najbolje metode zavisi od željenog krajnjeg rezultata i vrsta cveća koje želite da sačuvate. Kada odlučujete o procesu, razmislite o tome gde će vaš krajnji proizvod biti izložen ili uskladišten jer osušeno cveće brzo bledi na sunčevoj svetlosti, menjajući temperaturu (a posebno grejanje u zatvorenom!) i može biti đavo za obnavljanje kada bude prašnjavo.

Najbolje je da osušite svoj buket što je brže moguće, jer će potpuno sazreo cvet verovatno izgubiti neke latice u procesu sušenja. Što duže buket stoji u vodi, cveće će više početi da se otvara. Korišćenje cveta koji se tek otvara ili seče dok je potpuno u svom vrhuncu ostaviće vam bolji krajnji rezultat. Ako planirate da sačuvate buket iz posebne prilike u kojoj nećete moći brzo da započnete proces čuvanja, možete odabrati dugotrajno cvetanje kako biste sebi obezbedili malo prostora za pomeranje pre nego što počnete.

Sušenje cveća

Sušenjem cveća vaš buket će ostati veran onom obliku u kome se trenutno nalazi. Kada se osuši, možete ostaviti cveće kao buket, uokviriti ga u kutiju za senke ili pretvoriti u venac.

Cveće sa velikim pupoljcima, kao što su božuri ili ruže, imaće velike koristi od sušenja, a ne od presovanja, jer je veća verovatnoća da će se iskriviti u procesu presovanja. Isto važi i za cveće kao što su hortenzije. Bilo koji cvet sa velikim cvetom koji se sastoji od mnogo malih latica biće teško složiti u presu, a da se neke od latica ne pokvare.

Najbolji savet: Sve latice izgubljene tokom sušenja mogu se pomešati sa esencijalnim uljima i dodati u potpuri.
Cveće koje se suši na vazduhu

Sušenje na vazduhu je verovatno najčešća metoda koja se koristi za sušenje cveća i svakako je jedna od najstarijih i najtradicionalnijih metoda sušenja cveća, kojoj je potrebno najmanje sredstava.

Jednostavno odrežite višak lišća na dnu stabljike, vežite buket zajedno u podnožju i okačite naopačke nekoliko dana. Pošto su stabljike potrebne, ovo deluje bolje za cveće sa dužim, čvršćim stabljikama. Dodatni faktor koji treba uzeti u obzir je da cveće sa puno polena, kao što su ljiljani, tratinčice ili lale, neće dobro podneti sušenje na vazduhu jer će polen ispasti.

Ovaj proces traje nekoliko dana, ali cveće izgleda divno dok se suše i može vašem domu dodati predivan osećaj starosvetske kolibe. Mnogi uče kako da suše cveće koristeći ovu metodu jer je sam proces tako šarmantan.

Cveće za sušenje u mikrotalasnoj pećnici

Sušenje cveća u mikrotalasnoj pećnici je mnogo brže nego da se osuši na vazduhu i može pomoći da intenzivnije zadrži boju. Početni proces traje samo nekoliko minuta i moraće da završe sušenje netaknute preko noći da bi se proces u potpunosti završio. Ova metoda je korisna za deblje cvetove sa više latica, ali cveće sa delikatnim laticama će donekle patiti od ovog procesa.

Osim same mikrotalasne pećnice, ovaj metod takođe zahteva dodatnu opremu kao što je pesak od silicijum dioksida i posuda bezbedna za mikrotalasnu pećnicu koju više nećete koristiti za hranu.

Silika pesak za sušenje cveća

Da biste koristili pesak od silicijum dioksida, sipajte sloj peska u hermetički zatvorenu posudu. Odrežite stabljike cveća i stavite cvetove u pesak licem nagore. Alternativno, možete osušiti cele stabljike tako što ćete ih ležati na boku. Pažljivo prekrijte cveće i stabljike peskom, pazeći da ih ne zatrpate u potpunosti. Zatim zatvorite posudu i sačekajte!

Ova metoda dobro funkcioniše sa cvetovima sa puno latica kao što su dalije, karanfili, geranijumi i neveni. Ako ih ugnezdite u silika gel ili pesak, latice se ne ometaju tokom procesa sušenja. Silicijum će morati da se očisti iz cveća, tako da će sve sa veoma delikatnim laticama ili dubokim središtem otežati ovaj proces.

Fine latice cveća kao što su asteri će se skupiti dok se osuše. Mnogi uživaju u ovom tankom efektu koji daje laticama. Pošto cveće treba ugnezditi u silicijum dioksidu, po mogućnosti okrenuto nagore, ovaj metod postaje prilično nepraktičan ako želite da zadržite stabljike.

Silikatni pesak je izuzetno efikasan u uklanjanju vlage – što ga čini idealnim za ubrzavanje procesa sušenja cveća. Možda ga bolje poznajete po njegovoj sporednoj ulozi u kutijama novih cipela, elektronike ili kućnih kompleta za testiranje na covid. Srećom, ne morate da štedite stotine kesica: možete kupiti veliku vreću silika gela ili peska u većini zanatskih radnji. Kako nas kesice toliko žele da podsete, silika gel nije pogodan za ljudsku ishranu, pa nemojte koristiti ovu metodu ako želite da koristite svoje sušeno cveće kao ukras za hranu. Da biste bili posebno oprezni, savetuje se da ne sušite svoje cveće u Tuppervare posudi koju ćete zatim ponovo koristiti za skladištenje hrane.

Sušenje cveća sa dehidratorom za hranu

Ne samo za sušenje kriški narandže za Božić! Korišćenje dehidratora za sušenje cveća je odlično za efikasnost prostora jer možete imati nekoliko slojeva cveća da se suši odjednom. Ova metoda takođe ima prilično brzo vreme kada se dehidrator može ostaviti da radi preko noći, a vi ćete se probuditi sa potpuno osušenim cvećem. Jednostavno postavite cveće u poslužavnike, obezbeđujući dovoljno prostora da vazduh prođe između svakog cveća. Zreli cvetovi dobro funkcionišu, jer će ležati ravnije u tacnama i brže će se osušiti, jer je veći deo cveta izložen vazduhu.

Topli vazduh dehidratora stvara prekrasan puhasti efekat za sušeni čičak i različak. Ako koristite svoje cveće za pripremu hrane ili dekoraciju, preporučuje se ovaj metod (i naravno, uverite se da je vaše cveće pogodno za potrošnju pre nego što probate ovo!)

Sušenje cveća u vazi

Sušenje u vazi je idealan metod za veće cvetove jer ćete morati manje da manipulišete njima i oni se u osnovi mogu sami osušiti! Ovaj metod može biti odličan za postizanje malo više živahnosti od jednostavnog sušenja na vazduhu, a da pritom bude veoma mali napor. Sve što treba da uradite je da ostavite stabljike u nekoliko centimetara vode i ostavite ih dok se ne osuše. Možda vam se to slučajno dogodilo sa ukrasnim buketom koji je ostavljen bez nadzora.

Ovo posebno dobro funkcioniše za cveće sa čvršćim stabljikama, kao što su hortenzije, jer će fleksibilnija stabljika pasti dok se suši. Pošto su stabljike sastavni deo procesa sušenja, ovaj metod se preporučuje za svaki projekat gde želite da držite stabljike.

Presovano cveće takođe ima divan estetski kvalitet. Za razliku od sušenog cveća, presovano cveće gubi svoj prirodni oblik i umesto toga postaje skoro potpuno ravno. U zavisnosti od cveta i metode koja se koristi, presovano cveće može postati bukvalno papirnato tanko, i gotovo providno.

Presovano cveće se može uramiti, staviti u foto album ili spomenar ili koristiti za personalizaciju futrola za telefon ili laptop. Za iskusnije zanatlije mogu se koristiti u projektima smole ili čak kao sirovine za štampanje ili bojenje tkanina. Kada koristite presovano cveće u izradi papira, obavezno koristite arhivski papir bez kiseline da biste usporili proces degradacije. Ako želite da kombinujete sa porodičnim fotografijama, crtežima ili isečcima iz novina, možete kupiti „sprej za zaštitu papira“ ili „sprej za odkiseljavanje“ da neutrališete PH i sačuvate svoje zanate.

Presovano cveće ima dosta praktičnih prednosti. Zbog njihove ravne prirode, lakše ih je čuvati, a buduća oštećenja su manje verovatna. Osim toga, veća je verovatnoća da ćete ih skladištiti na način da neće akumulirati prašinu; sušeno cveće je poznato da je teško očistiti nakon što postane prašnjavo zbog toga što je krhko.

Kada birate cvet za presovanje, važno je uzeti u obzir transformaciju iz trodimenzionalnog u papirni ravni. Cvet sa više kuglastim pupoljkom moraće da se prepolovi pre pritiskanja, naizmenično možete pritisnuti samo latice. Vredi posvetiti posebnu pažnju kada stavljate svoje cveće da se pritisne, jer će latice koje ne možete da vidite kada cvet polaže biti vidljivije u konačnom proizvodu, pošto se latice tanje u procesu sušenja.

Naučiti kako da pritisnete cveće bez stvaranja cvetnog origamija potrebno je malo pokušaja i grešaka, jer je transformacija dramatičnija od sušenja. Ako planirate da presujete buket za posebne prilike, probajte nekoliko presa sa baštenskim cvećem ili manje sentimentalan buket. Za delikatnije cvetove kao što su orhideje ili ljiljani, preporučuje se presovanje.
Prešanje cveća sa knjigama

Ovaj metod je jednostavan! Da biste započeli, otvorite knjigu i stavite svoj pergament papir (novine rade na malo!) na stranice. Stavite cveće licem nadole na papir i zatvorite knjigu. Zatim jednostavno sačekajte oko 10 dana i uklonite cveće kada se potpuno osuši.

Mnogi vodiči će preporučiti korišćenje samo teških knjiga, ali otkrili smo da možete koristiti skoro svaku knjigu – samo stavite teže knjige na vrh! Samo se uverite da je težina ravnomerno raspoređena po površini knjige koja se koristi za presovanje.

Međutim, uvek birajte knjigu za koju vam ne smeta da se ošteti. Kako se vlaga istiskuje iz cveta, to može prouzrokovati da se stranice iskrive i naboraju. Ovaj rizik može biti minimira se pritiskom na upijajući pergament papir ili staru karticu. Ne samo da postoji opasnost od oštećenja vodom, već i cvet sa čvršćim pupoljkom može ostaviti udubljenje u knjizi dok se pritisne. Kada pritiskate knjigom, bićete skloniji pomeranju latica dok zatvarate knjigu. Teže knjige imaju tendenciju da se više pomeraju. Što je knjiga deblja, veća je krivina u kičmi, više luka se stavlja u stranice dok ih okrećete. Korišćenje velike knjige sa tvrdim povezom sa manje stranica (mislite na dečje godišnje knjige) rezultira manje savijanjem stranica. Još jedna prednost ovoga je to što je često slučaj da imamo vrlo malo debelih knjiga koje ne smeta da ih oštetimo prilikom štampanja, dok dečje godišnje knjige iskaču u dobrotvornim radnjama češće od pozamašnih priručnika ili telefonskih imenika. Preporučuje se odabir cveća sa nekoliko različitih latica, kao što su orhideje i maćuhice, ili cvet koji je već prilično dvodimenzionalan, poput tratinčice. Ovo cveće će imati manje varijabilnih elemenata za kontrolu u procesu presovanja. Korišćenje preše za cveće Korišćenje prese za cveće omogućiće vam veću kontrolu nad procesom presovanja nego knjiga. Presa za cveće se preporučuje za ljiljane i narcise, jer je njihov kultni oblik iz određenih uglova više prepoznatljiv od drugih. Kod ovih većih cvetova, možda bi bilo vredno razmisliti o odvojenom pritiskanju latica, a zatim o rekonstruisanju cveta kada se pritisne. Da biste izbegli da vam cvetovi porumene, promenite pergament papir koji koristite za upijanje jednom ili dva puta nedeljno. Pošto ćete morati da razmaknete cveće koje presujete, presa za cveće ima veliku prednost u odnosu na knjige jer jednostavno zauzima mnogo manje prostora. Prešanje cveća peglom Presovanje cveća knjigom ili presom trajaće tri do četiri nedelje. Pegla će, međutim, smanjiti vaše vreme pritiskanja na minute. Ovo je sjajno ako želite brzi preokret ili nemate prostora da ostavite gomilu teških knjiga da stoji okolo mesec dana. Da biste to uradili, stavite cveće između dva komada pergament papira. Uključite peglu i držite je preko cveća oko 10 sekundi. Pustite ih da se ohlade, a zatim pogledajte rezultate! Ovaj metod, iako brz, daje malo drugačiji rezultat od ostalih. Umesto da cveće pritisnu potpuno ravno, presovano cveće može izaći sa talasima u sebi; nego kao papir oštećen vodom. Različiti pergamentni papiri mogu dati malo drugačije rezultate, ali je efekat mreškanja često teško izbeći. Neravnomerna distribucija toplote od gvožđa takođe može dovesti do neujednačenog beljenja cveća, pri čemu neke oblasti gube mnogo više boje od drugih. Ako svoj buket čuvate za uspomenu, vreme uloženo u prethodne metode presovanja se zaista isplati. Ako čuvate buket da biste koristili presovano cveće u brzom zanatskom projektu, vreme ušteđeno u peglanju je vredno isplate za nešto slabije rezultate. Čuvanje vašeg buketa: koji je metod najbolji? Ukratko, ne postoji jedan „najbolji metod“. Ovo zaista zavisi od toga šta planirate da uradite sa svojim buketom, kakvo cveće imate i kako želite da ga sačuvate. Ako želite da ih održite trodimenzionalne, sa dugim stabljikama – odlučite se za sušenje na vazduhu ili u vazi, u zavisnosti od vašeg cvetanja. Ako želite da ih uokvirite za dugovečnost, odlučite se za presu za knjige ili cveće, u zavisnosti od prostora koji imate na raspolaganju i veličine cveta koji pritisnete. Nadamo se da vam je naš vodič dao savete i resurse da napravite ovaj izbor. Pre nego što sačuvate sentimentalni buket, možda bi bilo najbolje da eksperimentišete sa nekoliko različitih metoda da biste razumeli šta vam odgovara. Nekima ćete možda uživati u procesu, ali vam se ne sviđa kako rezultati izgledaju nakon nekoliko meseci. Svaka metoda zaista ima svoje prednosti i nedostatke, tako da je najbolja metoda za vas jedinstvena kao i buket koji čuvate. Pretplata na cveće za vaš dom će vas dobro snabdeti buketima za vežbanje presovanja i sušenja cveća. Srećno i srećno očuvanje cveća!