Znacenje i simbolika cveta maka u jeziku cveca

Mak (Papaver rhoeas) proizvodi papirnate cvetove u obliku čaše u raznim bojama, od tradicionalnog crvenog maka za sećanje do sunčano žuto-narandžastog kalifornijskog maka. U ovom vodiču ću vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta maka, njihovoj bogatoj istoriji i poreklu i kulturnom značaju širom sveta.

Sve što treba da znate o značenju, vrstama i upotrebi cveta maka
Pregled sadržaja:
Značenje cveta maka – Ključni za poneti
Etimološko značenje
Cveće maka i sećanje
Victorian Times
Grčka mitologija
Cveće maka i Drevni Sumerani
Državni cvet Kalifornije (Eschscholzia californica)
Drevni Egipat
Roman Times
minojska civilizacija
Poppi Fields u Čarobnjaku iz Oza

Cveće maka u umetnosti i književnosti

Značenje cveta maka – Ključni za poneti
Cvet maka je trajni simbol sećanja i nade, posebno u znak priznanja Oružanih snaga širom sveta. Stari Grci su mak povezivali sa obiljem i plodnošću; u staroegipatskoj umetnosti, cvet maka se često pojavljuje kao ponuda pokojniku.

Etimološko značenje
Mak je dobio ime od latinske reči ‘pappa’, što znači mleko. Ovde se radi o rezanim stabljikama cveća iz kojih curi lepljivi sok od lateksa koji izgleda kao mleko.

Cveće maka i sećanje
Jedan cvetni cvet crvenog maka
Mak je postao simbol sećanja na one koji su dali svoje živote u Prvom svetskom ratu nakon objavljivanja pesme „Na polju Flandrije“ koju je napisao potpukovnik Džon Mekrej .

Džon Mekrej je bio kanadski brigadni hirurg koji je lečio ranjenike nakon što su nemačke snage ispustile gas hlor.

Iako je zemlja bila uništena i 87.000 savezničkih vojnika izgubilo je živote u severnoj Francuskoj i severnoj Belgiji (Flandriji) tokom te bitke, sledećeg proleća, zemlja je oživela jarko crvenim makom, inspirišući MCraea da napiše dirljivu pesmu „Na polju Flandrije “ . ”

Ana Geren iz Francuske brzo je zagovarala crveni mak kao simbol sećanja i radila na uspostavljanju Nacionalnog dana maka . Ovaj dan se slavi 11. novembra, poznat i kao Dan primirja ili sećanja. U SAD, mak se obično nosi na Dan sećanja u maju.

U Viktorijanskoj eri, cveće je korišćeno kao simbol za izražavanje osećanja i osećanja, koja se često nisu mogla izgovoriti zbog strogih društvenih normi tog vremena. Ovaj tajni jezik cveća, poznat i kao „ floriografija “, omogućavao je pojedincima da šalju šifrovane poruke jedni drugima preko cveća.

Na viktorijanskom jeziku cveća, mak je imao bogato značenje i simboliku, koja se često određivala odgovarajućom bojom maka:

Crveni mak : Ovo se najčešće povezivalo sa zadovoljstvom. Međutim, s obzirom na istorijske veze maka sa snom i smrću, on se takođe smatrao simbolom večnog sna.
Beli mak : Predstavlja san i miran odmor. Ovo može biti želja primaoca da ima mirnu i spokojnu noć ili da ima dublje značenje u vezi sa smrću i zagrobnim životom.
Žuti mak : simbolizira bogatstvo i uspeh. Ako je neko dobio buket sa žutim makom, to bi mogla biti želja za blagostanjem i postignućem.
Crni mak : Ovaj simbol zaborava bio je manje uobičajen u buketima zbog njegove povezanosti sa zaboravom i gubitkom.
Grčka mitologija
U grčkoj mitologiji, mak je bio povezan sa Hipnosom i Tanatosom – bogovima spavanja i smrti. Grčka boginja žetve, Demetra , stvorila je mak da joj pomogne da zaspi nakon što je njenu ćerku Persefonu oteo Had.

Štaviše, bog Morfej , izvor reči „morfijum“, takođe je bio povezan sa makom zbog njihovih hipnotičkih kvaliteta.

Cveće maka i Drevni Sumerani
Neke od najranijih istorijskih referenci o maku potiču od starih Sumerana , koji su gajili biljku zbog sadržaja opijuma. Opijum su koristili u medicinske, kao i u ritualne svrhe.

Državni cvet Kalifornije (Eschscholzia californica)
Kalifornijski mak je državni cvet Kalifornije. Ovaj zlatni mak divlje raste širom države i poznat je kao „plameni cvet“ ili „zlatna čaša“.

U stvari, Kalifornija slavi celu nedelju (od 13. maja do 18. maja) kao Nedelju maka i određuje 6. april kao Dan maka u Kaliforniji.

Drevni Egipat
Zanimljivo je da se u egipatskoj umetnosti cvet maka često pojavljuje kao ponuda pokojniku. Smatralo se da je to bilo da bi se obezbedio miran odmor u zagrobnom životu.

Roman Times
Rimljani su takođe povezivali cvetove maka sa snom. Somnus , rimski bog sna (ekvivalent Hipnosu u grčkoj mitologiji), često je prikazivan sa makom.

minojska civilizacija
Na Kritu, čuvena figurica „ Boginje maka “ prikazuje žensko božanstvo sa makom, što verovatno ukazuje na ritualnu upotrebu biljke ili simboličku vezu sa plodnošću, ponovnim rođenjem ili ciklusom života i smrti.

Poppi Fields u Čarobnjaku iz Oza
Polja maka su okružila veštičin zamak u Čarobnjaku iz Oza da bi uspavljivala prolaznike i sprečila ih da stignu do zamka.

Doroti, Lav i Toto padaju u dubok san dok hodaju kroz polje maka, ali ih oživljava sneg koji pada. Iako samo miris maka neće izazvati san, ova divna priča koristi prednost uobičajene asocijacije maka na večni san.

Cveće maka u umetnosti i književnosti
Cvet maka, sa svojim dubokim asocijacijama na san, snove i sećanje, često se pojavljivao u umetnosti i književnosti kroz istoriju. Evo nekih značajnih referenci:

„Na poljima Flandrije“ : Napisana od strane potpukovnika Džona Mekreja tokom Prvog svetskog rata, ova pesma se odnosi na crveni mak koji je rastao iznad grobova palih vojnika u Flandriji. To je jedan od glavnih razloga zašto se mak sada nosi u znak sećanja na one koji su izgubili živote u sukobu.

„Kubla Kan“ Semjuela Tejlora Kolridža : Pesma pominje „Jedača opijuma“ i vizije koje proizilaze iz njegovih snova izazvanih opijumom.

Drevni tekstovi, poput Homerove „Odiseje“, pominju napitak koji je možda sadržavao derivate opijumskog maka, koji se koristio da izazove stanje smirenosti ili zaborava.

Mak se pojavljuje u drevnim grčkim artefaktima , ponekad povezanim sa boginjom Demetrom ili bogom Hipnosom, odražavajući njegovu povezanost sa plodnošću i snom.

„Polje maka“ Kloda Monea : Ovo impresionističko remek delo prikazuje ženu i dete kako šetaju kroz polje maka.

Mak, koji simbolizuje san, smrt i ponovno rođenje, često se pojavljuje u delima prerafaelitskih umetnika .

Značenje cveta maka – zamotavanje
Mak je veselo cveće koje kao da pleše na povetarcu. Oni privlače leptire i pčele, dodajući boju i kretanje baštenskom krevetu. Štaviše, imaju duboko simboličko značenje, a ljudi ih neguju zbog povezanosti sa prošlošću i nade u mirna vremena koja predstoje.