Kako presadjujete divlje cvece

Divlje cveće dodaje boju, simboliku i interes u bašti, a istovremeno obezbeđuje hranu za ključne oprašivače. Ali ponekad vaše divlje cveće možda nije na idealnom mestu. U ovom članku ćemo objasniti kako presaditi divlje cveće.

Petal Republic je podržan od čitalaca i 100% urednički nezavisan. Ova stranica može da sadrži veze za kupovinu. Vidi više


Koji su uslovi potrebni divljem cveću?
Divlje cveće niče preko travnjaka i prerija tokom leta. Ove izdržljive biljke uspevaju na golom zemljištu siromašnom hranljivim materijama i direktnoj sunčevoj svetlosti. Da biste uspešno uzgajali divlje cveće u svojoj bašti, najbolje je da ponovite ove uslove.

Bilo da ih uzgajate u ivicama ili saksijama, divljem cveću je potreban sunčani položaj. Divljem cveću je potrebno najmanje šest do osam sati punog sunca svakog dana, najbolje ujutru. Popodnevno sunce je intenzivnije od jutarnjeg i može prouzrokovati da se vaše divlje cveće previše osuši.

Divljem cveću su potrebna rastresita tla koja su dobro drenažna i siromašna hranljivim materijama. Posadite divlje cveće na područjima koja nisu obogaćena previše komposta ili gornjeg sloja zemlje. Dobro plevite područje i zgrabite zemlju dok ne bude rahla i ravna.

Iako je većina vrsta divljeg cveća otporna na sušu, i dalje im je potrebna voda. U klimatskim uslovima sa redovnim padavinama, nećete morati često da zalivate svoje divlje cveće. Ali ako su uslovi izuzetno suvi i vrući, zalivajte svoje divlje cveće jednom nedeljno.

Kada presaditi divlje cveće?

Ako vaše divlje cveće ne raste na idealnom mestu, možete ga presaditi. Međutim, moraćete da ih premestite u pravo doba godine.

Najbolje vreme za presađivanje divljeg cveća je kad ne cveta. Ovo je obično u proleće ili jesen za dvogodišnje i višegodišnje divlje cveće. Jednogodišnje divlje cveće može se presađivati dok cveta jer živi samo jednu godinu.

Međutim, višegodišnje divlje cveće živi nekoliko godina i treba da skladišti energiju tokom zime. Zbog toga je od presudne važnosti samo preseliti višegodišnje divlje cveće u proleće ili jesen kada ne cvetaju. Ovo im omogućava da povrate energiju na novoj lokaciji pre sledeće sezone cvetanja.

Kako presađujete divlje cveće?

Evo kratkog vodiča za presađivanje divljeg cveća:

Pomerite svoje divlje cveće tokom proleća ili jeseni kada nisu u cvetu.
Pripremite novu lokaciju pre nego što premestite svoj divlji cvet. Iskopajte rupu dovoljno veliku za grudu korena divljeg cveća i temeljno zaplivite okolno područje.
Izaberite mesto koje je na sunčanom mestu sa dobro drenirajućim zemljištem siromašnim hranljivim materijama.
Isecite oko divljeg cveća pomoću ivice lopatice. Napravite prvi rez nekoliko centimetara od stabljike i kružite oko cveta.
Nežno podignite divlji cvet i okolni komad zemlje. Stavite ga u privremeni kontejner za transport.
Brzo posadite divlji cvet na njegovo novo mesto i učvrstite tlo oko njega.
Dobro zalijte divlji cvet kako biste mu pomogli da se aklimatizuje. Transplantacija je bila uspešna ako biljka izgleda zdravo nakon nekoliko dana.

Okončanje
Presadite divlje cveće tokom proleća ili jeseni kada nisu u cvetu. Kada birate novu lokaciju, izaberite sunčana područja sa dobro drenirajućim zemljištem siromašnim hranljivim materijama. Pre presađivanja divljeg cveća temeljno zaplevite novu lokaciju.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome koliko dugo je divljem cveću potrebno da raste.