Kako divlje cvece prezivljava u pustinji

Svakog leta divlje cveće prekriva velika područja Sjedinjenih Država u kaleidoskopu boja. Neki divlji cvetovi su čak dovoljno izdržljivi da rastu u pustinjskim staništima. U ovom članku ćemo objasniti kako divlje cveće preživljava u pustinji.

Petal Republic je podržan od čitalaca i 100% urednički nezavisan. Ova stranica može da sadrži veze za kupovinu. Vidi više


Zašto divlje cveće raste u pustinji?
Iako pustinje mogu biti surovi pejzaži, ova područja mogu biti savršena za divlje cveće. Mnogo divljeg cveća niče na golim delovima zemlje i uspeva na rastresitim zemljištima koja su dobro drenažna i siromašna hranljivim materijama. To su upravo one vrste tla koje se nalaze u pustinjama.

Mnogi divlji cvetovi uspevaju na sunčanim, otvorenim staništima i potrebno im je najmanje 6 do 8 sati sunčeve svetlosti svakog dana. Ovo nije problem u pustinji. Pustinjsko divlje cveće je obično otporno na sušu, što im omogućava da prežive u sušnim uslovima.

Razne vrste divljeg cveća naseljavaju pustinje u državama kao što su Kalifornija ili Kolorado.

Kako divlje cveće preživljava u pustinji?

Iako neko divlje cveće raste u pustinji, to je i dalje surovo, nemilosrdno stanište. Da bi im pomogli da prežive u pustinji, mnoga divlje cveće su razvili specifične atribute ili sposobnosti. Hajde da pogledamo neke od ovih genijalnih adaptacija.

Specijalizovani koreni
Mnogi divlji cvetovi su razvili posebne korene kako bi im pomogli da maksimiziraju ono malo vlage ili vode što postoji u pustinji. Ovi specijalizovani koreni mogu biti dugi i duboki ili plitki i široko rasprostranjeni.

Neki pustinjski divlji cvetovi rastu dugi koreni koji se zarivaju duboko u zemlju, omogućavajući biljci da pristupi vodi skrivenoj ispod zemlje. Divlje cveće sa dugim korenima može da izdrži sušu bolje od drugih vrsta.

Ostalo pustinjsko divlje cveće razvija široku mrežu tankih, plitkih korena. Ovi široko rasprostranjeni koreni su blizu površine, omogućavajući biljci da apsorbuje svu dostupnu vodu iz retkih kiša.

Debeli ili mali listovi
Još jedan metod koji divlje cveće koristi za preživljavanje u pustinji je proizvodnja debelih ili malih listova. Gusti listovi smanjuju količinu vode koju pustinjsko divlje cveće gubi isparavanjem. Ovi listovi takođe mogu imati voštani omotač sličan kaktusima ili sočnim listovima.

Ostalo pustinjsko divlje cveće proizvodi manje listove iz istog razloga. Zahvaljujući manjoj površini, ovi listovi smanjuju količinu vode koja isparava.

Sezonske promene

Za razliku od divljeg cveća u drugim staništima, pustinjsko divlje cveće taloži svoje seme tokom zime. Ovo im omogućava da izbegnu najgore vrućine. Sadnice niču dok je još zima, štiteći ih od prolećne i letnje vrućine.

Uspavano seme
Mnoge pustinje ne vide kišu godinama, možda čak i decenijama. Semenju cveća potrebna je toplota i vlaga da bi klijalo i na kraju cvetalo, što može biti izazovno doći u pustinji.

Međutim, neke semenke pustinjskog divljeg cveća mogu ostati u stanju mirovanja u zemljištu dugi niz godina. Ovo seme strpljivo čeka dok je zaštićeno pod zemljom dok se kiša ne vrati. Kada je zemlja dovoljno vlažna, seme može klijati.

Okončanje
Divlje cveće koristi genijalne adaptacije za preživljavanje u pustinjskim sredinama. Duboki koreni ili plitki, široko rasprostranjeni korenovi sistemi maksimiziraju dostupnu vodu, dok mali listovi ili gusto, voštano lišće minimiziraju gubitak vode.