Naši korisni saveti o tome kako da se brinete za rezano cveće i kako da duže izgledate sveže.

Kada dobijemo prelep buket, želimo da traje što duže. Uvek je tužno kada cvet počne da bledi, ali postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste se brinuli o njima i pomogli da vaše divno cveće traje što je duže moguće.

1. Odrežite stabljike

Za početak pažljivo uklonite svu ambalažu i odrežite stabljike najmanje 2-3 cm, pod uglom od 45 stepeni. Ovaj ugao povećava površinu stabljike, pomažući im da efikasnije apsorbuju vodu. Stabljike možete skratiti ako je potrebno za manje vaze.

Najbolje ih je podrezati oštrim nožem ili škarama, jer tup rez može zgnječiti stabljike i sprečiti ih da uvlače vodu, što će im skratiti životni vek.

2. Uklonite listove ispod vodene linije

Uklonite sve listove koji će pasti ispod vodene linije u vašoj vazi. Ovo će zadržati vodu čišću. Listovi koji sede u vodi će se pokvariti i propasti, uzrokujući da voda bude kontaminirana bakterijama. Ovo može naštetiti vašem cveću, a takođe ne miriše sjajno!

3. Uklonite zaštitne latice sa ruža

Zaštitne latice su spoljne latice ruža i ponekad izgledaju malo promenjene. Ostavljamo ih uključene jer štite ostatak cveća tokom svog putovanja do vas, ali kada vaš buket stigne, možete ga nežno otkinuti. Iako ne čine nikakvu štetu, uklanjanje zaštitnih latica pomoći će vašim ružama da izgledaju mnogo šarenije.

4. Napunite čistu vazu

Obavezno izaberite vazu koja je udobna za vaš buket. Ako je vaza premala, cveće se može zgnječiti i neće pravilno cvetati.

Napunite svoju vazu svežom, hladnom vodom i dodajte kesicu hrane za cveće. Imajte na umu da metalni kontejner može da neutrališe hranu za cveće, tako da bi keramička ili staklena vaza mogla biti bolji izbor. Zatim stavite svoje cveće u vazu.

5. Pokažite svoje cvetove ponosno

Sada su vaši cvetovi spremni za izlaganje. Možete pomoći svom cveću da duže traje tako što ćete ga staviti na hladno i svetlo mesto dalje od promaje, direktne toplote i sunca. Pokušajte da ih izbegavate i blizu svežeg voća – voće ispušta gas etilen dok sazreva, što može dovesti do preranog starenja cveća.

Dobra je ideja da svoju vazu postavite na zaštitnu prostirku, kako biste sprečili mrlje od vode na nameštaju.

Takođe bi trebalo da držite svoj buket van domašaja kućnih ljubimaca. Mnoge stabljike mogu biti štetne za pse i mačke ako ih pojedu. Ovo je posebno važno za ljiljane, jer su veoma toksični za mačke.

6. Uklonite prašnike ljiljana

Naši ljiljani stižu u obliku pupoljaka, jer to znači da su svežiji i da će imati duži život u vazi. Prelepo će cvetati nakon nekoliko dana u vodi. Kada se otvore, možda ćete želeti da uklonite njihove prašnike maramicom. Ovo je opcioni korak, ali dobar način da se izbegnu tvrdokorne mrlje od polena ljiljana.

7. Osvežite svoje stabljike

Održavajte svoje cveće zdravim obnavljanjem stabljika svaka dva ili tri dana. Stabljike mogu zapečatiti posekotine nakon nekoliko dana, tako da njihovo ponovno podrezivanje osigurava da mogu nastaviti da apsorbuju dovoljno vode. Kada to radite, takođe bi trebalo da zamenite vodu u vazi da biste održali okolinu cveća čistom.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da vaše rezano cveće ostane sveže što je duže moguće. Ne zaboravite da su svi naši buketi pokriveni našom garancijom svežine, što je naše obećanje da će vaše cveće trajati najmanje nedelju dana. Uz svaki aranžman uključujemo i letak za negu kako bismo osigurali da vaši primaoci mogu da izvuku maksimum iz svog poklona.