Znacenje i simbolika kardinalnog cveca

Lobelia cardinalis, opšte poznata kao kardinalni cvet, dugo je krasila vlažne predele pejzaža sa visokim klasovima jarko crvenih cvetova. Uzgajana u Evropi od 1600-ih, legenda kaže da je kardinalni cvet dobio ime po dugim, crvenim haljinama koje su nosili vođe katoličke crkve. Indijanci su koristili kardinalno cveće, lišće i korenje za lečenje bolova, prehlade, groznice, problema sa varenjem i još mnogo toga. Ovde ću vas provesti kroz bogatu istoriju i poreklo kardinalnog cveća, njihovo značenje i simboliku na jeziku cveća.


Ultimativni vodič za kardinalno cveće (Lobelia cardinalis)
Pregled sadržaja:

Simbolika kardinalnog cveća – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolizam kardinalnog cveta
Kulturni značaj kardinalnog cveća
Kardinalno cveće u umetnosti i književnosti
Prikladne prilike za poklone

Simbolika kardinalnog cveća – ključni za poneti

Za Viktorijance, poklon kardinalnog cveća nosio je simbolično značenje razlike. Cvet je dobio ime po dugim crvenim haljinama koje nose vođe katoličke crkve. Na jeziku cveća, jarko grimizni šiljci L. cardinalis daju osećaj distinkcije cvetnom poklonu.
Etimološko značenje

Legenda kaže da je uobičajeno ime L. cardinalis zasnovano na dugim, crvenim haljinama koje su nosili rimokatolički kardinali.

Ime roda, Lobelia, odaje počast Matijasu de l’Obelu, francuskom lekaru i botaničaru iz 16. i 17. veka koji je pomogao u stvaranju sistema klasifikacije biljaka zasnovanog na lišću.
Značenje i simbolizam kardinalnog cveta
Cveće crvenog kardinala u cvetu

Na jeziku cveća , crveni kardinalni cvet nosi simboličko značenje razlike. Poklon kardinalnog cveća daje osećaj dostojanstva i razlikovanja. Takođe je povezan sa romantičnom ljubavlju i strašću.
Kulturni značaj kardinalnog cveća

Značenje crvenog kardinalnog cveta dugo je bilo povezano sa ljubavlju i romantikom. Legenda kaže da starija žena, ako želi da pronađe ljubav, treba samo da dodirne koren kardinalnog cveta.

U nekim kulturama Indijanaca, fino mleveni koren se dodavao hrani da bi se stvorio afrodizijak. Takođe se smatralo bitnim sastojkom ljubavnih napitaka i ljubavnih čarolija.
Kardinalno cveće u umetnosti i književnosti
Cveće crvenog kardinala raste pored reke

Kardinalno cveće se često pojavljuje u umetnosti i književnosti. Botanička umetnica iz 19. veka Meri Vo Volkot slikala je akvarele cveća koje se pojavljuje u stalnoj kolekciji Smitsonijana .

Cveće se nalazi u pisanju Natanijela Hotorna, koji je u svojim „Beležnicama“ iz 1842. napisao :

„…Pronašao sam razbacane stabljike kardinalnog cveta, čiji je divan skerlet rado se setiti. Cveće takve nijanse čini svet svetlijim i sunčanijim. Čak i parfem, koji je inače duša i duh cveta, može biti pošteđen kada se oblači u ovu skerletnu slavu. To je takođe cvet misli i osećanja; izgleda da ima svoje korene duboko u srcima onih koji ga zagledaju.”

U svojoj pesmi „Kardinalni cvet“, pesnikinja iz 19. veka Dora Rid Gudejl upoređuje svetle cvetove sa zalaskom sunca i strašću.
Prikladne prilike za poklone

Kardinalno cveće daje briljantnu crvenu boju svakom cvetnom poklonu. Njihova povezanost sa ljubavlju i romantikom čini ih dobrim izborom za godišnjice ili posebne večeri.

Povezanost cveća sa razlikovanjem u floriografiji takođe ih čini dobrim izborom za cvetne poklone kojima se priznaju dostignuća, kao što je diplomiranje, ili za šefa ili saradnika.
Upakovati

Jarka boja i upadljivi cvetovi kardinalnog cveta čine ih atraktivnim ukrasom za pejzaž, kao i upečatljivim dodatkom cvetnom poklonu. Sa dugom istorijom medicinske upotrebe i simbolikom razlikovanja, lako je shvatiti zašto je kardinalno cveće popularno i cenjeno vekovima.