Ultimativni vodic za cvece lovine Silene

Značenje, simbolika, popularne vrste i saveti za gajenje kod kuće
lovine, ili Silene, je predmet naučnog proučavanja više od jednog veka. Od Darvina preko Mendela do Antonivica, evolucioni biolozi, biljni ekolozi, botaničari i genetičari su koristili ove cvetne biljke za proučavanje određivanja pola. Neke vrste Silene su takođe popularne pejzažne biljke u baštama sa umerenom klimom širom severne hemisfere. Na jeziku cveća, cvetovi Silene nose simboličko značenje nežnosti, mladalačke ljubavi ili — ređe — zamke.


Značenje i simbolika cveća lovine (Silene)
O cveću lovine (Silene)
Porodica, rod i taksonomija
Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Istorija i poreklo cveća lovine
Popularne vrste, vrste i sorte cveća lovine
Etimološko značenje
Iz kojih regiona potiče cveće lovine?
Kada je u sezoni cveće lovine?
Upotreba i prednosti cveća lovine
Značenje i simbolika cveta lovine
Kulturni značaj cveća lovine
Pogodne prilike za poklone za cveće ulovine
Kako uzgajati i brinuti se za cveće ulovine kod kuće

O cveću lovine (Silene)

Porodica, rod i taksonomija
lovine, takođe poznat kao ne-tako lep, slatki Vilijam ili kampion, pripada rodu Silene. Najveći rod u porodici Cariophillaceae, Silene, sadrži skoro 900 vrsta.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
S. armeria, poznatija kao muva, raste kao višegodišnja biljka u umerenoj klimi i jednogodišnja u hladnijim regionima. Biljke narastu do 1,5 stopa i cvetaju sa ravnim vrhovima, zaobljenim grozdovima crvenih do ružičastih cvetova, svaki sa pet latica.

Cimes se pojavljuje na uspravnim stabljikama sa sivo-zelenim lišćem. Stabljike su često obložene lepljivom supstancom koja može uhvatiti insekte i polen.

Cveće ulovine nema mnogo prepoznatljivog mirisa.

Istorija i poreklo cveća lovine
Silene vrste se nalaze širom severne hemisfere. Poreklom iz Severne Amerike i Evrope, danas je ovo cveće naturalizovano u umerenim zonama.

Određene vrste su dugo bile predmet naučnih proučavanja. Istraživanja u ekologiji biljaka, određivanju pola, evolucionoj biologiji, specijaciji i genetici usredsređena su na Silene više od jednog veka.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća lovine

Iako u rodu Silene postoji skoro 900 vrsta, nekoliko sorti se obično nalazi u pejzažu i raste u divljini. Ovi uključuju:

S. armeria ili slatka vilijamska muva, Evropljanka koja cveta ružičastim cvetovima i raste kao jednogodišnja
S. regia ili kraljevska muva, trajnica visoka 4 metra koja cveta jarko crvenim cvetovima
S. virginica ili vatreno roze, severnoamerički domorodac koji cveta u proleće
S. vulgaris ili bešika ima belo-ružičaste cvetove
S. diocia ili crveni kampion raste širom Evrope, severne Afrike i zapadne Azije
‘Clifford Moore’, sa žutim lišćem i ružičastim cvetovima
„Robin Vhitebreast“ raste kao pokrivač zemlje i cveta belim cvetovima
„Lepljiva muva“ (Viscaria vulgaris) crvenkasto-ljubičasti cvet koji je relativno mali i skupljen na višoj stabljici.
Etimološko značenje
Silene je prvi opisao Line. Ime potiče na grčko božanstvo Silenus, koje je bilo poznato po pravljenju vina i pijanstvu. Silenus se često prikazuje kao prekriven lepljivom penom (njegovo ime potiče od grčkog sialon ili pljuvačka), što upućuje na lepljivu supstancu koja ponekad prekriva stabljike Silene.

Iako ova lepljiva supstanca zapravo ne privlači datoteke, može uhvatiti male insekte. Naziv „zamka“ i povezano značenje „zamke“ potiču od ove karakteristike.

Iz kojih regiona potiče cveće lovine?
Cveće lovne mušice je poreklom iz Evrope i Severne Amerike. Oni su se naturalizovali u umerenim regionima širom sveta.

Kada je u sezoni cveće lovine?
Većina sorti mušica cveta u leto, iako neke cvetaju u kasno proleće.

Upotreba i prednosti cveća lovine

Vrste iz roda Silene dugo su bile predmet proučavanja. Od evolucione biologije do genetike, ekologa do botaničara, biljke lovne muhe su igrale ulogu u istraživanju više od jednog veka.

Ove biljke su korišćene za unapređenje znanja o specijaciji, određivanju pola, invazivnim vrstama, interakciji domaćin-patogen, polucija, ekologija i identifikacija mitohondrijalnog genoma.

Silene sorte imaju mnogo upotreba u tradicionalnoj medicini. Ovi uključuju:

S. filos-cuculii koji se koristi za lečenje glavobolje i malarije
S. italica se koristi za lečenje upale grla
S. vulgaris koji se koristi za lečenje bronhitisa i astme
Koren S. nigrescens koji se koristi za sprečavanje vaški i peruti
lovine ima i druge praktične upotrebe. Kada se dinsta, S. dioica ili koreni crvenog čamca predstavljaju zamenu za sapun. U regionima Mediterana, kao što su Italija i Španija, lišće bešike se dodaje mnogim jelima. Listovi se mogu jesti i kuvani i sirovi.

Iako nema izveštaja o toksičnosti za ljude ili kućne ljubimce, crveni kampion sadrži saponine koji mogu biti teški za varenje.

Cveće ulovine privlači leptire, muve, pčele i druge oprašivače.

Značenje i simbolika cveta lovine

Na viktorijanskom jeziku cveća, crveni i ružičasti cvetovi mušice nosili su simbolično značenje nežnosti i mladalačke ljubavi. Ređe, cveće može da simbolizuje zamku, verovatno zbog lepljive prirode stabljike koja može da uhvati insekte.

Kulturni značaj cveća lovine
U nekim kulturnim tradicijama, silen ima važne duhovne primene. U regionu Istočnog Kejpa u Južnoj Africi, S. undulata je ono što je poznato kao ubulavu ili „biljka iz snova“. Ovde, ljudi amaKshosa koriste snove kao sredstvo komunikacije sa svojim precima. Silene olakšava tu komunikaciju. Proroci koriste korene S. undulata da naprave napitak koji utiče na snove i deluje kao pomoć u verskim ritualima.

Za Viktorijance, cveće ulovine simbolizuje mladalačku ljubav i nežnost. Smatra se da se crveno cveće nekada nosilo u rupama za dugmad mladih, neoženjenih muškaraca da bi signalizirali njihov status neženja.

Pesnik lord Alfred Tenison spominje cveće lovine u Poslednjem turniru, u redovima: „I blista u svim bojama, živa trava, ruža-kampion, zvonce, kraljevski pehar, mak, pogled…”

Pogodne prilike za poklone za cveće ulovine
lovine-jeve divne nijanse ružičaste i crvene čine ovo cveće savršenim dodatkom cvetnim poklonima za voljenu osobu, za godišnjicu ili bilo koju romantičnu priliku.

Kako uzgajati i brinuti se za cveće ulovine kod kuće

Cveće lovne muve je lako uzgajati u umerenim klimatskim uslovima. Kada su posađene u pravim uslovima, biljke ulovine su otporne na štetočine, ne zahtevaju malo održavanja i otporne su na sušu kada se postave.

lovine je odličan izbor za krevete, bordure, kamenjare, vikendice, livade i kontejnere. Otporni su u USDA zoni od 5 do 8.

Gomilica uspeva na mestima sa delimičnom senkom do punog izlaganja suncu i dobro dreniranim zemljištem. Najbolji je neutralan do blago alkalni pH. lovine preferira blago vlažne nego suve uslove i zahteva često zalivanje samo u vrućim ili suvim uslovima.

Dodajte sloj malča od 1 do 3 inča oko zona korena kako biste pomogli u održavanju vlage i zaštitili od zimske hladnoće. Hraniti jednom ili dva puta godišnje sa opštim đubrivom.

Upakovati
lovine dodaje divnu boju i teksturu svakom cvetnom poklonu ili baštenskom pejzažu. Duga istorija ovog fascinantnog cveća kao predmet naučnih istraživanja i njihov simbolički značaj čine silen idealnim dodatkom buketima, aranžmanima i baštama.

Najčešća pitanja o cvetu lovine:

Šta simbolizuje cveće lovine?
Na jeziku cveća, cveće mušice simbolizuje nežnost, mladu ljubav ili (ređe) zamku.

Da li je muva višegodišnja biljka?
U umerenim klimatskim uslovima, muva raste kao višegodišnja biljka. U hladnijim krajevima raste kao jednogodišnja.

Da li je muva invazivna?
Silene nije uključena u sveobuhvatnu listu invazivnih vrsta Nacionalnog centra za informacije o invazivnim vrstama USDA.

Da li Silene cveta celo leto?
Silene obično ima dug period cvetanja koji se proteže od sredine do kasnog leta. Neke vrste, kao što je S. virginica, počinju da cvetaju u proleće.

Da li Silene treba puno sunca?
Silene raste od pune do sunca do delimične senke. U vrućim klimatskim uslovima, ova biljka preferira delimično sunce nego delimičnu senku.