Ultimativni vodic za znacenje cveta Kalmije

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta Kalmije

Samo sposobno da raste samo u nekoliko odabranih staništa širom sveta, cveće Kalmije je možda poznatije kao planinski lovor. Rastu u grozdovima ružičastih ili svetlo belih cvetova u obliku čaše, oni su obilan cvet sa bogatom istorijom i snažnom simboličkom vrednošću. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cveta Kalmije, plus saznati o njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima i kulturnom značaju širom sveta danas.


Značenje cveta kalmije – najvažnije

Na jeziku cveća, Kalmija nosi simbolično značenje istrajnosti zbog svog rasta u teškim staništima. Takođe može da simbolizuje prevaru zbog svojih krivih stabala i navike da gusto raste zajedno.

O cveću Kalmia

Dok su biljke Kalmije obično poznate kao planinski lovor, one se ne smatraju pravim lovorom. Zove se tako zbog dugih i uskih listova koji su po izgledu slični pravom lovoru, Laurus nobilis.

Porodica, rod i taksonomija
Kalmija je rod, a ne ime jedne biljke. U okviru roda postoji najmanje 7 biljaka, iako se neke svake godine dodaju i oduzimaju zbog reorganizacije. Kalmija spada u porodicu Ericaceae, koja uključuje vresak, tisu, borovnicu i brusnicu. I jestive i visoko toksične biljke su članovi ove porodice, ali se skoro sve na neki način uzgajaju ukrasno.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Sve vrste Kalmia imaju cveće koje cveta u čvrsto zbijenim grozdovima poznatim kao korimb. Bilo gde od 10 do 60 cvetova može se spakovati u jedan grozd, stvarajući okrugli oblik snežne kugle. Ovi cvetni grozdovi formiraju se na vrhovima grana i većina sorti ima tamno, dugo lišće koje je u kontrastu sa cvetovima. Cveće nema nikakav poseban miris i ima tendenciju da dolazi u belim do ružičastim bojama.

Istorija i poreklo cveća Kalmije

Kalmija je nekada pronađena širom sveta, što dokazuju fosilni zapisi pronađeni u Nemačkoj i Poljskoj. Međutim, sada su ograničeni na rast samo u delovima Severne Amerike i Kube. To je značilo da se kao ukrasna biljka nije proširila u Evropu i ostatak sveta sve do 1800-ih.

Popularne vrste, vrste i sorte
Pošto se divlje vrste Kalmia tako dobro snalaze na jugoistoku SAD-a gde su uglavnom autohtone, većina sorti je uzgajana da napreduje u hladnijim klimama. Neke popularne opcije uključuju „Ostbo Red“, „Bullseie“ i patuljastu sortu „Elf“.

Etimološko značenje
Naučno ime Kalmija potiče od imena švedskog botaničara koji ih je prvi opisao u evropskim časopisima, Pehra Kalma.

Naziv planinski lovor je izvučen iz sličnosti biljke sa pravim vrstama lovora kao što je lovor, koji su porijeklom samo iz mediteranskih područja. Drugi uobičajeni nazivi uključuju kašiku, uprkos činjenici da je drvo toksično, i kaliko grm zbog šarenog ili šarenog cveća.

Iz kojih regiona potiče cveće Kalmije?

Iako postoje dokazi da su rođaci Kalmije nekada rasli u delovima Evrope, danas su tamo odavno izumrli. Trenutne vrste u rodu nalaze se samo u Severnoj Americi i na Kubi. Većina vrsta je ograničena na istočnu obalu SAD-a i Kanade, a mnoge se nalaze posebno u planinskom lancu Appalachian. Neke sorte, kao što je Kalmia procumbens, rastu samo na najvišim nadmorskim visinama u svom prirodnom staništu.

Kada je u sezoni cveće Kalmije?
Sorte kalmije variraju u cvetnom prozoru, ali većina cveta od aprila do juna. Imaju tendenciju da cvetaju samo jedan do dva meseca, stavljajući većinu svojih cvetova odjednom, a zatim ih polako gube. Neće ponovo cvetati kasnije tokom godine osim ako se ne presele u okruženje staklenika.

Upotreba i prednosti cveća Kalmije

Svi delovi Kalmije su toksični, uključujući drvo i nektar iz cveća. Čak ni med napravljen od cveća ne bi trebalo da se konzumira. Pčelari koji podižu košnice u blizini zasada žbunja često će svoje pčele hraniti šećernom vodom za vreme cvetanja, koje je ograničeno.

Drvo se može koristiti za rezbarenje u strogo dekorativne svrhe, uprkos onome što uobičajeno ime kašika može sugerisati.

Cveće je privlačno za ptice i pčele, što ih čini dobrom sadnjom za oprašivače. Razmislite o tome da ih izbegavate ako imate kućne ljubimce ili decu koja bi mogla biti privučena okruglim cvetovima i cvetovima u obliku hrane kada padaju.

Značenje, simbolika i kulturni značaj kalmijskog cveća

Uobičajena značenja boja cveta Kalmije

Većina cvetova Kalmije je nijansa crvene ili bele, što daje dodatno značenje cvetu kada se koristi u aranžmanu.

Bela, koja simbolizuje čistoću, oporavak, gubitak, pamćenje i isceljenje.
Ružičasta, koja simbolizuje toplinu, naklonost, prijateljstvo, rane faze ljubavi i mladost.
Crvena, koja simbolizuje strastvenu ljubav, romansu, bogatstvo, dobro zdravlje i nove početke.
Bordo, koja simbolizuje luksuz, eleganciju, posvećenu romantiku i mudrost.
Cveće kalmije obično ima šare ili šare, što im daje višestruka značenja u zavisnosti od kombinacije boja.

Lambskill i Sheepskill nagoveštavaju toksičnost
Dva uobičajena imena koja zvuče manje prijatno ukazuju na to koliko oni mogu biti opasni za stoku. Doseljenici koji su se doselili u autohtona područja ove biljke ubrzo su otkrili da čak i mala količina lišća ili grančica može da ubije njihove ovce, posebno mlada jagnjad zbog njihove male telesne težine. To je zbog grajanotoksina u celoj biljci, uključujući nektar. Med koji prave pčele koje posećuju cveće može biti opasan i za ljude. Uprkos svojoj lepoti, Kalmija ima mračnu stranu koja utiče na simboliku njenog cveća.

Još jedan mit koji uključuje žbun ili drvo Kalmije datira još od holandskih doseljenika koji su naišli na Indijance koji žive u području ove biljke. Ovi doseljenici su tvrdili da su im starosedeoci rekli da koriste kalmijsko drvo za rezbarenje kašika i drugog pribora. Međutim, to je malo verovatno jer samo drvo sadrži toksine i ne bi trebalo da se koristi na taj način. Malo je dokaza da su doseljenici ili starosedeoci zapravo rezbarili kašike, tako da je to najverovatnije bila samo priča od početka.

Rani doseljenici u planinama Appalachian, gde se može naći većina vrsta Kalmia, počeli su da razvijaju imena za guste šikare koje su formirali. Jedno uobičajeno ime bilo je lovorov pakao, zbog teškoća penjanja i guranja kroz uvijena i blisko rastuća debla drveća.

Uobičajeni naziv za biljku bio je i planinski bršljan, iz tog razloga, naziv koji se odnosi i na slične rododendrone koji dele područje. Osim pakla, zamršeni šikari Kalmije bi se mogli nazvati mrljama. Ovo nagoveštava izazove i trikove koje biljka može da simbolizuje.

Simbol istrajnosti

Većina modernih ljubitelja cveća Kalmije koristi cvetove kao simbol istrajnosti. To je zbog navike biljke da raste u kamenitim, nepristupačnim, strmim i visokim nadmorskim visinama. To je sjajan način da pokažete osobi da ste ponosni na nju jer je uspela uprkos teškim okolnostima.

Pogodne prilike za poklone za cveće Kalmije

U zavisnosti od značenja koje želite da dodelite Kalmiji, možda ćete želeti da ih koristite za slanje poruke kada niste zadovoljni nečijim ponašanjem. Može pomoći u komunikaciji da ste osetili da je neko postupio izbegavajući ili čak nepravedno zbog lažnog značenja koje je pripisano ovom cvetu. Za pozitivniju poruku, pokušajte da je koristite da proslavite nekoga ko je nedavno prevazišao nevolje.

Upakovati
Kalmija je složen cvet sa slojevitom simbolikom koja odgovara njenim jedinstvenim botaničkim karakteristikama. Neka bude deo vašeg pejzaža ili vašeg sledećeg cvetnog aranžmana da biste cenili njegovo dvostruko značenje otpornosti i prevare.

Česta pitanja o cvetu Kalmije

U kojoj porodici je Kalmija?
Kalmija je deo velike i raznolike porodice Ericaceae, koja uključuje srodnike koji se razlikuju kao jestiva borovnica i toksična tisa.

Šta znači cvet Kalmia?
Pošto je cvet bio ograničen na Novi svet, nije dobio značenje u drevnoj grčkoj kulturi ili tokom viktorijanske ere. Njegova modernija značenja uključuju istrajnost, prevaru i pamet.

Za šta se koristi Kalmia?
Kao otrovan grm, njegova jedina upotreba je u ukrasne svrhe. Nije bezbedno jesti bilo koji deo biljke ili koristiti drvo u bilo koju drugu svrhu osim dekorativne.

Da li je Kalmija zimzelena?
Sve postojeće vrste koje su uključene u rod Kalmia su zimzelene biljke, iako im listovi mogu uvenuti ili smežurati tokom zime.

Šta znači reč Kalmija?
Naziv Kalmija potiče od imena švedskog botaničara Pera Kalma.