Ultimativni vodič za značenje cveća sneške galantus

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta snežne zelje

Omiljen zbog svoje delikatne lepote, cvet snežne kapljice je dugo bio znak da je zima skoro gotova. Ali to je samo jedno od njegovih značenja. Cveće sneške ima značaj u različitim kulturama, sa značenjima u rasponu od skromnosti i čistoće do simpatije, plodnosti i obnove. U ovom članku ćemo razgovarati o svemu što treba da znate o značenju i simbolici cveta snežinke, uz nekoliko zanimljivih činjenica o njihovoj istoriji i poreklu, kao io njihovom kulturnom značaju.


Značenje cveta snežne pahuljice – najvažnije
Cveće snežne kape dugo je zastupljeno u mitovima i legendama. Kao rani vesnici proleća, cvetovi simbolizuju nadu, plodnost, obnovu i ponovno rođenje, dok bele latice označavaju čistotu i skromnost. Za Viktorijance, snežne kapljice su bile povezane sa smrću. Danas, snežne kapljice često označavaju simpatiju ili nadu na jeziku cveća.

Porodica, rod i taksonomija
Cveće sneške pripada rodu Galanthus, koji sadrži oko 20 vrsta. Sve su lukovičaste trajnice koje pripadaju porodici Amarillidaceae. Carl Linnaeus je rodu dao ime Galanthus 1753. godine.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Snežne kapljice se mogu prepoznati po njihovom dvostrukom, linearnom lišću. Većina vrsta su male, rastu manje od 12 inča.

Biljke proizvode jedan cvet u obliku zvona koji se spušta na jednu, vitku stabljiku. Cvetovi imaju šest belih listova – tri veća spolja, koji okružuju tri manja unutrašnja cvetna lista koja pokazuju male zelene oznake.

Ove prolećne cvetne lukovice imaju sladak miris za koji neki kažu da miriše na med.

Istorija i poreklo cveća galantusa
Istorija cveća galantusa seže vekovima unazad. Grčki botaničar/filozof Teofrast je pisao o snežnim kapama još u 4. veku pre nove ere, nazivajući ih „belim ljubičicama“.

Hiljadu godina kasnije, flamanski i engleski botaničari su pisali o snežnim kapama krajem 1500-ih, napominjući da one potiču iz Italije i da su se proširile Evropom pre mnogo godina.

Biljke su klasifikovane u rod Galanthus i porodicu Amarillidaceae u 19. veku. Do tog vremena, ovo divno cveće se proširilo po umerenim regionima sveta.

Popularne vrste, vrste i sorte

Galatus sadrži oko 20 vrsta koje se mogu razlikovati po lišću i cvetovima. Među najčešćim vrstama koje se uzgajaju kao ukrasne biljke su G. nivalis, ili obična snežna kapa, i G. elvesii ili džinovska snežna kapa, koja može da naraste do stope i ima opojan miris.

Pored više vrsta, postoje i stotine hibrida lukovica snežnih kapaka. Neke popularne sorte uključuju:

Galanthus ‘Atikinsii’ cveta posebno rano u sezoni
Galanthus elvesii var monostictus ima srebrno-sivo lišće
Galantus ‘Ladi Beatrik Stanlei’ cveta duplim cvetovima
Galanthus ‘Magnet’ daje cvetove sa dugim spoljnim čaurama na izuzetno dugim stabljikama
Galanthus nivalis F. pleniforus ‘Flore Plano’ ima duple cvetove sa intenzivnim zelenim oznakama
Galanthus plicatus ‘Vendi’s Gold’ ima žute oznake na unutrašnjim listovima tepale
Galanthus reginae-olgae ili jesenja snežna kapa cveta u jesen i ima srebrne prugaste listove
Galantus ‘S. Arnott’ ima veliko cveće i jak miris
Etimološko značenje
Galantus dolazi od grčke reči za „mleko“ ili iala i „cvet“ ili antos. Ovo se odnosi na čisto belu boju cveta. Nivalis dolazi od latinskog za „iz snega“.

Iz kojih regiona potječe cveće snežinke?
Cveće sneške je poreklom iz Evrope i jugozapadne Azije. Naturalizovano je u istočnoj Severnoj Americi.

Kada je u sezoni cveće?
Cveće sneške je među najranijim cvetovima u pejzažu. Često će se pojaviti u februaru, čak i ako je sneg još uvek na tlu.

Upotreba i prednosti cveća snežinke

Cveće pahuljice se koristi u narodnoj medicini hiljadama godina unazad. Grci su stvorili ekstrakt koji je, kada se proguta, korišćen za promenu svesti.

U Homerovoj Odiseji, Odisej koristi biljku (tada poznatu kao „moli“) da očisti svoj um od uticaja veštičarenja. U istočnoj Evropi, snežne kapljice su korišćene za lečenje glavobolje, regulisanje menstrualnog toka i lečenje povreda nervnog sistema.

Savremena nauka podržava nekoliko potencijalnih medicinskih upotreba. Snežne lukovice sadrže alkaloid poznat kao galantamin, koji utiče na cerebralnu funkciju. Danas se koristi za poboljšanje pamćenja kod pacijenata sa Alchajmerom i proučava se kao potencijalni tretman za HIV.

Ovi isti alkaloidi čine snežne kapljice toksičnim za mačke i pse. Ako se progutaju u velikim količinama, pahuljice su otrovne i za ljude. Takođe mogu izazvati iritaciju kože kada se rukuju.

Pčele vole snežne kapljice, kako ver. Privlače ih cvetovi bogati nektarom, koji su često među prvima koji se pojavljuju u kasnu zimu i rano proleće.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća snežne zelje

Mitovi i legende o cvetu snežnice
Cveće sneške ima dugu vezu sa mitovima i legendama širom kultura. Starim Grcima, cveće je bilo poznato kao Moli. Bog Hermes ih je dao ljudima kako bi im pomogao u borbi protiv mentalne konfuzije izazvane vradžbinama.

Cveće takođe igra ulogu u hrišćanskoj mitologiji. Nakon što je izbačena iz Rajskog vrta, Eva je sedela jecajući na hladnom, gorkom vetru. Anđeo se smilovao nad njom i udahnuo pahulju, poslavši je da zaleprša na zemlju. Tamo gde je sneg sleteo, rasle su pahuljice.

U Rumuniji, cveće je poznato kao „kći vetra“. Legenda kaže da se svake godine sunce na kraju zime vraća na zemlju u obliku mlade devojke. Jedne godine, zima nije htela da otpusti devojku. Njen ljubanac se borio sa zimom da je oslobodi i pritom je ranjen. Tamo gde mu se krv prolila, rasle su snežne kape.

Molodavci imaju sličnu narodnu priču. Jedne godine, Zimska veštica je odbila da se odrekne svoje vladavine, pa se Ladi Spring borila protiv nje. Gospođa se ubola u prst i tamo gde je njena krv izrasle su kepe.

U Nemačkoj legenda kaže da je Bog poslao sneg da poseti svaki cvet kako bi odlučio koje će boje biti. Cveće je bilo bezobrazno, osim snežne kapljice. Kao nagradu, snežnim kapama je bilo dozvoljeno da prve procvetaju, ali su morale da pristanu da odustanu od svoje boje.

Cveće sneške u umetnosti i književnosti

Sneške se pojavljuju i u književnosti i muzici. Homer je pisao: „koren je bio crn, dok je cvet bio beo kao mleko; bogovi ga zovu Moli“. Ovidije je takođe pisao o „Moliju“ u „Metamorfozama“, dok Tenison iznosi mišljenje o Moliju u „Lotosima“.

Čajkovski je u aprilu muzicirao lepotu cveća: snežinke. Štraus je čak napisao valcer nazvan po cveću u svom opusu Schneeglockchen 143.

Za Viktorijance, snežna kapa je zapravo bila simbol loše sreće ili čak smrti, možda zato što je često rasla oko groblja. Smatralo se da je cvet sneške u kući loša sreća.

Vremenom se, međutim, značenje pahuljice pretvorilo u način izražavanja simpatije. Veza cveta sa prolećem takođe je dovela do toga da simbolizuje nadu, ponovno rođenje, obnovu, inspiraciju i plodnost.

Prikladne prilike za poklon za cveće snežne zelje

Cvet snežaka je dugo bio povezan sa nadom i obnovom, zahvaljujući tome što je jedan od prvih cvetova koji se pojavio u kasnu zimu i rano proleće. Savršen je dodatak buketima koji imaju za cilj da inspirišu, stvore nadu i slave obnovu, kao što su nova beba i čestitke.

Snežne kapljice su takođe povezane sa simpatijom. To je prikladan izbor za pogrebne usluge ili za izražavanje saučešća.

Kao januarski rođendanski cvet, snopdrops su takođe pogodni pokloni za januarske rođendane.

Upakovati

Često prvi cvetovi koji izbijaju iz snega u kasnu zimu ili proleće, delikatna, lepa snežna kapa je simbol nade i obnove. Za Viktorijance, snežna kapa je označavala lošu sreću i saosećanje, ali cveće takođe predstavlja inspiraciju i ponovno rođenje. Ovi divni cvetovi krase svaki cvetni poklon svojom čistom belom bojom i slatkim mirisom.

Često postavljana pitanja o cvetu snežinke

Da li su snežne kapljice loše sreće?
Viktorijanci su povezivali pahuljice sa smrću i lošom srećom. Danas se, međutim, koriste za izražavanje simpatija. Cveće takođe simbolizuje proleće, obnovu, plodnost i nadu.

U koje doba godine cvetaju snežne kapljice?
snežinkes cvetaju u kasnu zimu ili rano proleće. Ređe, neke sorte cvetaju u jesen.

Šta predstavljaju cvetovi snežnih keša?
Cveće sneške najavljuje kraj zime i najavljuje dolazak proleća. Oni predstavljaju nadu, inspiraciju, obnovu i ponovno rođenje.

Gde raste cveće snežne kapljice?
Cveće pahuljice je poreklom iz Evrope i jugozapadne Azije i naturalizovano je u istočnoj Severnoj Americi. Dobro rastu u umerenoj klimi.

Da li su cvetovi snežnih kapa otrovni?
Snežne lukovice sadrže alkaloid galantamin. Toksični su za mačke i pse i blago toksični za ljude kada se progutaju u velikim količinama.