Da li ste se ikada zapitali kako da osušite svoje cveće hortenzije da biste mogli da uživate u njima mesecima koji dolaze? U ovom blogu ću vam objasniti nekoliko jednostavnih koraka kako da osušite hortenziju kako biste mogli da uživate u ovom prelepom cvetu dugo nakon njegovog svežeg životnog veka i idealno vreme da ih osušite.

Da li ste znali da cvetovi hortenzije menjaju boju i prolaze kroz različite faze tokom sezone? Hortenzija je sezonska, a njena sezona može varirati u zavisnosti od vremena, useva, suše i uslova rasta.

Ruka drži gomilu cveća hortenzije

Jesenska hortenzija izgleda veoma drugačije od prolećne ili letnje hortenzije, a jesen je takođe savršeno doba godine da uđete u cvećaru u Melburnu da kupite cvetove hortenzije za sušenje. Jesenja hortenzija dostupna je od marta, a boja varira od zelene, tamnoplave i bordo do višebojne. Pored jedinstvene boje, još jedan bonus jesenje hortenzije je to što može da traje nedeljama i može se prirodno sušiti.

Kako leto počinje da nestaje u Melburnu, počinjemo da nabavljamo višebojne hortenzije u plavim, zelenim i bordo tonovima. Neke sorte mogu izgledati neprirodno, ali sve se prirodno i lokalno uzgajaju u Viktoriji. Hortenzija na slici ispod bi bila plava ili ljubičasta, ali je ostavljena na biljci nekoliko nedelja, uzrokujući da biljka strši jesenski zeleni ton kroz cvet. Kako je lepa ova višebojna sorta!

Raznobojno cveće hortenzije u vazi

Sorte ispod bi bile zelena hortenzija, ali su razvile ružičasti ili bordo ton nakon što su nedeljama ostavljene na biljci. Uzgajivači takođe mogu promeniti boju hortenzije promenom pH nivoa tla.

Ako ste zainteresovani za sušenje jesenje hortenzije, evo nekoliko korisnih tehnika, saveta i trikova za sušenje hortenzije kod kuće.

Preporučujemo kupovinu sveže jesenje hortenzije samo u jesenjim plavim, zelenim i bordo tonovima. Bele, meko ružičaste i plave sorte koje su meke i pune vode neće se lako osušiti i na kraju će pokleknuti i izgledati tužno. Ne gubite vreme kupujući meke sorte za sušenje. Takođe je uvek najbolje nabaviti svoju hortenziju od lokalnog cvećara.

Cveće hortenzije u cvećari u Beogradu

Najjednostavniji način da osušite hortenziju je da izvadite stabljike (ili snop) iz vode i okačite ih naopačke u suvoj prostoriji. Može proći i do tri nedelje da sva vlaga ispari iz glave dok se potpuno ne osuši. Kada se potpuno osuši, glava hortenzije će ostati iste boje.

Ako nemate suvu prostoriju, možete pokušati da prikažete stabljike hortenzije u suvoj vazi bez vode. Iako ova tehnika može da funkcioniše kada se uradi ispravno, viseća hortenzija je uvek najsigurniji način za sušenje cveća.

Ako ste cvećar početnik koji želi da isproba tehniku glicerina, jednostavno stavite stabljike svežeg cveća u mešavinu dva dela mlake vode i jednog dela glicerina. Ostavite stabljike najmanje 2-3 nedelje da bi mogle da upijaju rastvor. Ovaj vremenski okvir je od vitalnog značaja, jer je stabljikama potrebno dovoljno vremena da zameni svoju vodu glicerinom.

Ako vam se jesenja hortenzija ne dopada, kupujte svoje hortenzije od oktobra do marta i uživajte u predivno gustim i šarenim sortama koje proleće i leto nude.

Nadam se da vam je ovaj blog bio od pomoći i da se zabavite sa procesom!