Nacionalni dan cveća deluje kao odličan podsetnik ranog proleća da nikada nije loše vreme za davanje ili primanje cveća! Ovaj poseban praznik se održava 21. marta svake godine, taman na vreme da se vaše kućne bašte ili cvetne gredice pripreme za dolazak toplog vremena. Bilo da se radujete posebnom danu da proslavite svoju ljubav prema cveću tokom cele godine ili vam je samo potreban izgovor da iznenadite nekoga nekim od naših sezonskih prolećnih cvetnih aranžmana, Nacionalni dan cveća je savršena prilika da svima podignete raspoloženje na kraju zima.

Šta je Nacionalni dan cveća?

Nacionalni dan cveća slavi raznobojno cvetanje i uzdižući miris najživljih biljaka prirode. Mnogi ljudi koriste ovaj dan kao razlog da pošalju zabavan, šareni buket iznenađenja prijateljima ili porodici. Drugi slave svoju ljubav prema cveću tako što će se počastiti svežim cvetom ili ispuniti svoje domove slatkim prirodnim aromama mirisnih sveća ili ekstrakta cveća. Možete čak pronaći sve vrste inventivnih načina za preradu cveća u recepte ili posebne biljne lekove!
Kada se obeležava Nacionalni dan cveća?

Nacionalni dan cveća je 21. marta svake godine, odmah posle prvog zvaničnog dana proleća. Ovo nudi priliku da gledate napred u toplije vreme i cvetanje biljaka slanjem cveća ili dobijanjem prednosti u sopstvenoj bašti. Čak i ako ne planirate da posadite svoje cveće kod kuće, proslavljanje predstojeće obnove i podmlađivanja proleća uz poseban buket za dostavu može biti upravo ono što je mnogima od nas potrebno na kraju hladne i turobne zimske sezone!

Kako proslaviti Nacionalni dan cveća

Pored svoje prirodne lepote bez premca, cveće može biti izražajnije od reči u mnogim prilikama, od prenošenja strasti i romantike na godišnjicama, do proslavljanja dostignuća ili posebne prilike, do pružanja topline i saosećanja u vreme gubitka. Nema boljeg načina da zvonite u prolećnoj sezoni i Nacionalni dan cveća sa prekrasnim buketom lala.

Ako tražite inventivniji način da proslavite Nacionalni dan cveća, isprobajte jednu od ovih brzih i jednostavnih ideja:

Uzmite opuštajuću kupku prožetu prirodnom cvetnom esencijom poput lavande

Posadite malu prozorsku kutiju svog omiljenog cveća
Napravite sopstvene losione sa mirisom cveća sa ekstraktima „uradi sam“.
Istaknite svoju garderobu cvećem za taj dan
Naučite kako da uključite cveće u svoje omiljeno jelo ili recept
Okupite prijatelje na posebnoj večeri vina i slikanja u kojoj pokušavate da rekonstruišete neka poznata umetnička dela na temu cveća

Nacionalni dan cveća u odnosu na Nacionalni dan cveća

Ne morate čak ni da čekate do kraja meseca da biste započeli sa kućnom baštom. Iako zvuče isto, Nacionalni dan cveća i Nacionalni dan cveća su dva različita praznika u martu, od kojih svaki uključuje ljubitelje biljaka koji slave dolazak proleća. 12. mart svake godine je Nacionalni dan cveća, nešto više od nedelju dana pre Nacionalnog dana cveća.

Nacionalni dan sadnje i cveća može biti odlično vreme za klijanje nekog cveća u zatvorenom prostoru i pripremu vaših kućnih bašta za sadnju kada dođe toplije vreme. Tražite nešto zabavno i lako za sadnju? Neven i narcisi su tradicionalno martovsko cveće, a oba se mogu započeti po hladnijem vremenu. (Neven je takođe veoma lako posaditi u zatvorenom prostoru pored sunčanog prozora, a zatim prebaciti na cvetne gredice u aprilu.)

I Nacionalni dan cveća i Dan sadnje cveća su takođe odlične prilike da zagrejete svoj zeleni palac uoči meseca nacionalne bašte u aprilu! Saznajte više o drugim martovskim praznicima, kao što je Međunarodni dan žena!