Nacionalni dan kolačića Proslavite Nacionalni dan kolačića

Ako ste samoproglašeni ljubitelj kolačića (ili imate svoje sopstveno čudovište kolačića u svom životu), poželećete da postavite podsetnik u svom kalendaru za Nacionalni dan kolačića. Praznik koji se obeležava 4. decembra posvećen je jednoj od najraznovrsnijih i najomiljenijih poslastica na svetu, kolaču.

Ne propustite priliku da se počastite nekim zabavnim i ukusnim poslasticama na Dan kolačića. Postoji mnogo načina da proslavite, bilo da svratite do prodavnice da pokupite paket svojih omiljenih kolačića na putu kući ili odlučite da ispečete svoje. Držite se dalje od slatkiša? I dalje možete iznenaditi nekoga koga volite iznenađenjem za Dan kolačića tako što ćete mu poslati isporuku kolačića.

Planirajte unapred za Nacionalni dan kolačića 2022. uz ovaj vodič i ne zaboravite da postavite podsetnik kako ne biste zaboravili da se počastite. Čitajte dalje da biste saznali više o tome šta je dan kolačića, kada se slavi i o istoriji praznika.

Šta je nacionalni dan kolačića?

Nacionalni dan kolačića je američki praznik koji slavi ovu slatku pečenu poslasticu. Nacionalni dan kolačića treba da bude praznik koji se obeležava isključivo radi zabave. Ne postoji poseban način da se to proslavi ili oda počast – za razliku od mnogih drugih praznika – ali to može biti dobra prilika da započnete porodične tradicije ili čak samo da u svoj dan unesete malo nevine zabave. Ko ne voli da se počasti nečim slatkim?

Dok je nacionalni dan kolačića tehnički američki praznik, mnoge druge zemlje imaju slične proslave.
Kada je nacionalni dan kolačića?

Nacionalni dan kolačića je 4. decembar. Na Nacionalni dan kolačića 2022, praznik pada u petak.

Nacionalni dan kolačića ne treba mešati sa Nacionalnim danom kolačića sa čokoladnim komadićima, koji se obeležava 4. avgusta ili Nacionalnim danom kolačića od ovsene kaše, koji se obeležava 30. aprila. Međutim, i vi ih možete proslaviti, posebno ako su vam oni omiljeni!

Nacionalni dan kolačića je 4. decembar
Istorija nacionalnog dana kolačića

Dok su sami kolačići uživali širom sveta vekovima, prvi Nacionalni dan kolačića došao je mnogo kasnije – tačnije 1976. Poreklo Nacionalnog dana kolačića je iznenađujuće; prvi put je predstavljen u kalendaru Ulice Sezam.

Prvobitni datum je bio 26. novembar 1976. Zatim je 1980. godine, u Rečniku Ulice Sezam, Cookie Monster proglasio „Danas proglašavam Nacionalni dan kolačića!“. Iako to nije zvanično promenilo datum, 1987. godine, Met Nejder, jedan od osnivača kompanije Blue Chip Cookie Compani, proglasio je 4. decembar Nacionalni dan kolačića.

Danas, proslava Nacionalnog dana kolačića Matta Nadera predstavlja široko rasprostranjen dan za priznanje svačije omiljene sveže pečene poslastice.

ilustracija Matt Nader
Druge proslave kolačića

Pored sveobuhvatnog Nacionalnog dana kolačića koji slavimo 4. decembra, postoji nekoliko drugih datuma kojima se ljubitelji kolačića mogu radovati:

Nacionalni dan Oreo kolačića: 6. mart
Dan kolačića od ovsene kaše: 30. april
Nacionalni dan kolačića sa puterom od kikirikija: 12. jun
Nacionalni dan šećernih kolačića: 9. jul
Nacionalni dan kolačića sa čokoladom: 4. avgust
Nacionalni dan domaćeg kolačića: 1. oktobar

I, ako zaista volite kolačiće, bićete oduševljeni saznanjem da je oktobar proglašen nacionalnim mesecom kolačića. Iako su svi ovi datumi prošli ove godine, ne zaboravite da postavite neke podsetnike u svom kalendaru za sledeću godinu.
Kako proslaviti Nacionalni dan kolačića

Bilo da ste prvi put čuli za praznik ili je to jedna od vaših omiljenih godišnjih tradicija, postoji mnogo načina da proslavite 4. decembar. Evo nekoliko naših omiljenih ideja za inspiraciju:

načini da se proslavi dan kolačića
Naručite dostavu kolačića

Naručivanje dostave kolačića za sebe, prijatelje, zaposlene ili klijente je odličan način da proslavite Nacionalni dan kolačića dok delite zabavu. Dostava na Dan kolačića je odličan način da razveselite nekoga, čestitate mu ili im jednostavno date do znanja da razmišljate o njima. Bez obzira na sve, sigurno će im izmamiti osmeh na lice.

Možete naručiti obične ili ukrašene kolačiće, kao i druge vrste poklona kolačića uključujući:

Korpe za kolače
Kolačići
Oreo kolačići preliveni čokoladom

Vaša porudžbina Nacionalnog dana kolačića biće isporučena pravo na vaš prag, sveža i spremna za uživanje. Takođe možete naručiti prelepe cvetne aranžmane i živopisne biljke od MojaCvecara-a uz isporuku kolačića. Dostavljamo u domove i kancelarije širom sveta, tako da možete da proslavite Dan kolačića sa onima koje volite blizu i iz daljine.

Ideje za pečenje za dan kolačića

Pečenje kod kuće je odličan način da se opustite i provedete kvalitetno vreme sa onima koje volite, a koji je bolji način da provedete dan pun radosti i ukusa? Evo nekoliko ideja ili pečenja kod kuće za proslavu Nacionalnog dana kolačića:

Potražite novi recept da isprobate. Možete biti kreativni koliko želite ili se pridržavati osnovnog recepta kao što su kolačići sa šećerom ili kolačići od putera od kikirikija. Mnoge poznate kompanije za testo za kolače imaju recepte na pakovanju ili čak na svojoj veb stranici, tako da lako možete pronaći onaj koji koristi vašu omiljenu mešavinu. Takođe možete potražiti blogere o hrani, pretražiti Pinterest za recepte za kolačiće ili čak postati kreativni i eksperimentisati sa pravljenjem novog recepta koji je potpuno vaš.
Spremite seriju tradicionalnog recepta za kolače svoje porodice. Možete napraviti malu seriju samo za porodicu da uživa za desert na Dan nacionalnog kolačića ili ispeći celu gomilu i podeliti ih sa komšijama. Ne znate nijedan recept za porodične kolače na vrhu glave? Pozovite svoju mamu ili baku i pitajte ih da li imaju pri ruci. Ako ih nema, potražite recepte za kolače iz vaše kulture i napravite jedan od njih.
Napravite sendviče sa sladoledom od kolačića. Ko kaže da se morate držati samo kolačića? Pomešajte dva najbolja deserta tako što ćete napraviti sopstvene sendviče sa sladoledom od kolačića kod kuće. Možete se zabaviti mešanjem i spajanjem ukusa kao što su šećerni kolačići sa sladoledom od rođendanske torte, čokoladni komadići od mente sa (pogađate) kolačići sa komadićima čokolade ili kolačići od putera od kikirikija sa čokoladnim sladoledom — mogućnosti su praktično beskrajne.
Organizujte razmenu kolačića. Ako imate u kalendaru obeležen Nacionalni dan kolačića 2022, možete unapred planirati i organizovati razmenu kolačića. Iako ne možete nužno da se okupite u kuhinji sa gomilom prijatelja, možete da naterate svakog da prethodno ispeče kolačiće i ostavi umotanu gomilu na pragu svih ostalih. Razmene kolačića su odličan način da prepoznate Dan kolačića jer vam omogućavaju da isprobate sve različite vrste.
Pecite u dobrotvorne svrhe. Učinite nacionalni dan kolačića smislenim tako što ćete ispeći gomilu kolačića i prodati ih prijateljima, kolegama i komšijama, a zatim uzeti taj novac i donirati ga u dobrotvorne svrhe. Možete odabrati svoju omiljenu neprofitnu organizaciju ili odabrati razlog za ublažavanje gladi da doprinesete. Podesite beskontaktno isporuku i neka ostave novac ispod prostirke ili još bolje, pošalju vam ga putem aplikacije za plaćanje. Zaista je lako učiniti nešto dobro.
Organizujte takmičenje u ukrašavanju kolačića. Ohrabrite svoju decu za Nacionalni dan kolačića tako što ćete organizovati takmičenje u ukrašavanju kolačića kod kuće ili u svojoj učionici. Unapred ispecite kolačiće tako da sve što treba da urade je da ih ukrase i kupe gomilu potrepština (raznobojna glazura, prskalice, bombone, itd.) kako bi mogli da naprave svoje najbolje kreacije kolačića. Za stariju decu ili čak odrasle koji žele da se zabavljaju prijatno i ukusno, možete koristiti tajmer za povećanje uloga.
Napravite kućice od medenjaka. Pošto Nacionalni dan kolačića pada nekoliko nedelja pre Božića, zašto ne biste ušli u praznični duh praveći licitare i kućice. Ukrasite ih klasičnim svečanim bombonima kao što su gumene kapi, pepermint i još mnogo toga da biste stvorili nešto što je vešto impresivno koliko i ukusno.

Radite zanate na temu kolačića

Želite da proslavite Dan kolačića, a da deci ne date slatkiše? Organizujte neke zabavne zanate na temu kolačića koje oni mogu da urade umesto toga. Izrežite nekoliko kartonskih krugova ili obojite papirne tanjire braon i pustite decu da ukrase svoje „kolačiće“ bojom. Ovo je odlična aktivnost i za učenje na daljinu, samo neka roditelji nabave zalihe unapred.
Kupite svoje omiljene kolačiće

Budimo iskreni, većina nas ima omiljenu vrstu kolačića. Bilo da se radi o klasici kao što je čokoladni komadić ili ovsena kaša, ili ako se radi o specifičnom brendu kao što je Oreo, dopustite sebi da se prepustite već danas tako što ćete uzeti paket svojih omiljenih kolačića. Donesite ih kući ili u kancelariju da podelite, ili ih zadržite za sebe – nećemo reći, jedite kolačiće koliko želite!
Posetite najbolje ocenjenu prodavnicu kolačića u vašem gradu

Planirajte zabavan izlet na Dan kolačića sa prijateljima ili porodicom tako što ćete otići u najbolje ocenjenu prodavnicu kolačića ili pekaru u vašem gradu. Traženje lokalnih najbolje ocenjenih lista, čitanje preporuka vašeg omiljenog blogera o hrani ili korišćenje sajtova za recenzije kao što je Ielp, olakšava određivanje najbolje prodavnice kolačića u vašem gradu.

ljudi koji posećuju prodavnicu kolačića

Da biste dobili pravi ukus onoga što imaju da ponude, naručite nekoliko (ili čak desetak) za sto da podelite tako da svi dobiju zalogaj ili dva od svakog ukusa. Ako se osećate smelo, pronađite njihov najavanturističkiji ukus na meniju i probajte ga, nikada ne znate kada ćete pronaći novog favorita koji vas iznenadi na najbolji način.
Pronađite negde i delite besplatne kolačiće

Kao i svaki praznik sa temom hrane – Nacionalni dan krofni, Nacionalni dan pice i Nacionalni dan slatkiša, na primer – postoji mnogo besplatnih ponuda i ponuda na Nacionalni dan kolačića. Neka od mesta koja daju besplatne dobrote na Nacionalni dan kolačića 2022 uključiti:

Jack in the Bok – besplatan Oreo milkshake po određenim porudžbinama (proverite svoj lokalni restoran za detalje)
BJ’s Brevhouse – besplatni pizookie kada se pridružite njihovom programu nagrađivanja
Gospođa Fields – besplatan kolačić uz vašu kupovinu (proverite da li vaša lokalna prodavnica nudi ovu ponudu)

Pored ovih ponuda za kolačiće, možete da proverite kod lokalnih preduzeća i pekara da li nude bilo kakve specijalitete za Dan kolačića.
Naučite decu o istoriji kolačića

Bez obzira da li ste učitelj ili roditelj, proslavljanje Nacionalnog dana kolačića 2022. podučavanjem vaše dece o istoriji kolačića može biti zabavan i zanimljiv dodatak pečenju. Istražite istoriju kolačića uopšte, na primer, ko je izmislio kolačiće, odakle su kolačići nastali i koje vrste kolačića su nastale. Možete da koristite ove informacije da napravite plan lekcije, zamolite decu da održe mini-prezentaciju o jednoj od ovih tema, kreiraju bingo ili trivijalnu igru ili samo da započnete zanimljiv razgovor za večeru.
Počnite da planirate proslavu Nacionalnog dana kolačića

Nacionalni dan kolačića možda nije najpriznatiji praznik, ali je odličan način da se zabavite između velikih praznika u sezoni. Osim toga, to je dobra prilika da usavršite recept za praznične kolačiće koji ste želeli da isprobate pre godišnjeg posla. Bez obzira kako odlučite da provedete Dan kolačića, prepustite se duhu i slatkoći proslave.

Proslavite nacionalni dan kolačića i bilo koji drugi praznik ili posebnu priliku sa svečanim i svežim kolačićima, cvećem ili biljkama za isporuku iz MojaCvecara-a.