Međunarodni dan žena, koji se održava 8. marta svake godine, je svetska proslava u čast nebrojenih dostignuća žena. Ali zanimljivo je da prvi Međunarodni dan žena nije održan 8. marta kao što je danas ili čak u februaru kao što je to u Americi. Početni datum je zapravo bio 19. mart 1911. godine, a inauguracioni događaj je uključivao skupove i organizovane sastanke i bio je veliki globalni uspeh, posebno u Danskoj, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Dakle, zašto se Međunarodni dan žena održava 8. marta?

Savremeni datum 19. mart izabran je zbog njegovog međunarodnog uticaja jer je slavio prvi dan kada je kralj Pruske obećao da će ženama dati priliku da glasaju 1848. Na žalost, kralj nije održao svoje obećanje koje bi poslužilo kao velika podsetnik za žene svuda da nikada ne možemo prestati da se zalažemo za jednaka prava ili da ih uzimamo zdravo za gotovo. Godine 1913. Međunarodni dan žena je pomeren na 8. mart i od tada je ostao.
Koja je priča iza Međunarodnog dana žena u Sjedinjenim Državama?

Istorija Međunarodnog dana žena stara je više od sto godina i svake godine nastavlja da raste i evoluira. Dok je ostatak sveta započeo svoje zvanično posmatranje 1911. godine, Amerika ima svoje običaje za Dan žena koji su počeli nešto ranije. U Americi je prvi Nacionalni dan žena obeležen 1908. godine i održan je 28. februara. Američka socijalistička partija usvojila je ovaj dan kako bi se zahvalila i odala počast neverovatno vrednim ženama koje su radile u njujorškom okrugu odeće. Žene su štrajkovale protestujući protiv žalosnih i često smrtonosnih uslova rada.

Iako proslava Međunarodnog dana žena nije baš uobičajena u Sjedinjenim Državama, ona nastavlja da raste kako sve više žena i saveznica postaje svesno pokreta, njegovog značenja i značaja. Udruživanjem sa naporima širom sveta, možemo odati počast jedinstvenim doprinosima i dostignućima žena širom sveta, kao i provesti dan fokusirajući se na nejednakosti sa kojima se žene i danas suočavaju. Sastanci, skupovi i samiti održavaju se i veliki i mali kako bi se zagovarala ravnopravnost žena u nacijama širom sveta.
Načini proslave Međunarodnog dana žena

Naravno, divan i jednostavan način da proslavite žene u svom životu je da im pošaljete buket cveća iz MojaCvecara-a ili prelepu poklon korpu dizajniranu za žene isporučenu direktno na njihova vrata. Razmislite o slanju mešavine ljubičastih i belih cvetova jer je logo Međunarodnog dana žena ljubičasto-beli. Zvanična zastava pokreta za Dan žena predstavlja simbol Venere, koja je ujedno i klasična ženska, pa bi ženstveno cveće sa malo misterije poput irisa bilo poklon koji ima značenje i lepotu.
Donirajte neprofitnoj organizaciji usmerenoj na žene

Doniranje cilju usmerenom na žene je takođe neverovatan način da se proslavi drugarstvo žena i ovde u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Kiva zajmovi su odličan i jedinstven način da ne potrošite novac samo davanjem jednokratne donacije, već da zapravo investirate u žene kojima je potrebna pomoć širom sveta, vratite taj novac i možete ponovo da investirate.

Uz Kivu, možete uložiti samo 25 dolara ili onoliko koliko želite i izabrati žene (ili muškarce) širom sveta za crovdfund kako biste im pomogli da ostvare svoje poslovne ciljeve i izdržavaju sebe ili čak svoju porodicu. Kiva podržava žene u nevolji širom sveta nudeći zajmove ženama koje pokušavaju da poboljšaju svoje živote koje mogu polako da otplaćuju bez straha od kazne ili oduzimanja bilo čega.

Ovaj program osnaživanja je toliko uspešan da je 97% ovih malih interpersonalnih kredita otplaćeno i vi dobijate izbor da investirate u drugu ženu! Bilo da se radi o mladoj ženi u ruralnoj Kini koja pokušava da prikupi novac za tkanine kako bi pokrenula radnju za krojenje ili starijoj ženi u Peruu koja želi da izdržava svoju svakodnevnu farmu kupujući žitarice za prodaju na pijaci, postoje hiljade neverovatnih načina za podršku ženama i ostvare svoje snove.
Uticaj na žene u svojoj zajednici

Na nivou zajednice, razmislite o pravljenju malih poslastica za samopomoć ili torbi sa poslasticama za vaše lokalno sklonište za žene. Pozovite sklonište za beskućnike ili sklonište za nasilje u porodici i vidite da li postoji nešto što je ženama tamo potrebno. Obično se ceni toaletni pribor poput četkica za zube, brijača, gela za tuširanje i šampona, ali i vi možete biti kreativni! Napravite nekoliko poklon kesa za Dan žena ispunjenih malim bombonima, lepim dnevnikom, slatkim čarapama i sjajilom za usne pored osnovnih stvari.

Kancelarija će moći da vam kaže gde i kada možete da odnesete predmete i moći ćete da zaista uživate u Međunarodnom danu žena znajući da ste imali direktan pozitivan uticaj na žene u vašem gradu.
Slavite žene u svom životu

Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, pozovite ili pozovite nekoliko žena u vašem životu koje su vas inspirisale.

Čak i stari školski drug sa kojim ste izgubili kontakt, slanje ljupke nadahnute poruke koja im daje do znanja kako su pozitivno uticali na vaš život verovatno će im ulepšati ceo mesec i možda ih čak inspirisati da učine isto stvarajući prelep leptir efekat zahvalnosti i ljubaznosti.

Planirajte mali skup ili neobaveznu večeru da proslavite važne žene u vašem životu. Možete ga učiniti ležernim kao filmsko veče gde gledate filmove ženskih režisera ili dokumentarne filmove o ženskim pitanjima širom sveta, ili možete da izađete na večeru za sedenje na kojoj svako može da donese omiljeno jelo iz svoje nacionalnosti. u nekom internacionalnom stilu.

Ohrabrite svoje goste da dovedu nekoliko žena koje im nešto znače i odlično ćete se provesti, a istovremeno ćete upoznati nove saveznike. Uštedite malo vremena za pričanje priča i ćaskanje kako biste podelili svačije nade, snove i iskustva kao žene. Možete čak i da počnete da razmišljate o temama za razgovor čitajući članke iz časopisa koji se bave ženama, veb lokacija ili osnažujućih citata.