Do 14. februara, svaki razuman partner će savesno poslati sentimentalnu čestitku i obilan buket crvenih ruža svojoj voljenoj osobi.

Toliko je ustaljena tradicija da malo ko od nas pomisli da se zapita zašto. Hajde da saznamo, romantičnom šetnjom kroz istoriju Dana zaljubljenih.
Predstavljamo Svetog Valentina

S obzirom da se Dan zaljubljenih naziva i Dan zaljubljenih, počnimo sa predstavljanjem glavnog lika.

Sveti Valentin iz Rima bio je hrišćanski mučenik iz 3. veka koji je osuđen na smrt zbog služenja hrišćanima proganjanim pod Rimskim carstvom. Legenda kaže da je vratio dar vida slepoj ćerki svog tamničara i napisao joj oproštajno ljubavno pismo, potpisano sa ‘Vaše Valentine’, neposredno pre njegovog pogubljenja 14. februara 269. godine. Tek vekovima kasnije, 496. godine n. godine, da je papa Gelasije I proglasio 14. februar godišnjim praznikom Svetog Valentina.

Kasnija ulepšavanja ovog mita sugerišu da je sveti Valentin, pre zatvaranja, obavio tajna hrišćanska venčanja za vojnike kojima je rimski car Klaudije II zabranio brak, koji je verovao da će ih brak učiniti beskorisnim na bojnom polju. Da bi ih podsetio na Božju ljubav i njihove svete zavete, Sveti Valentin bi svojim mladencima davao srca isečena od pergamenta da ih ponesu sa sobom u rat.

Visina viteštva

Do 14. veka, plemenite predstave o dvorskoj ljubavi su cvetale u Britaniji, a u našoj literaturi su dominirale priče o hrabrim vitezovima koji spasavaju devojke u nevolji. Džefri Čoser je, međutim, bio prvi koji je Dan zaljubljenih dao romantične konotacije povezujući ga sa prolećnim zaljubljenim pticama koje su birale svoje parove u svojoj pesmi iz 1382. „Parlament ptica”.

Šekspir i Dan zaljubljenih

Sam Bard je stavio šešir na Dan zaljubljenih u svojoj tragediji Hamlet iz 1603. godine, kada je prezrena Ofelija to pominje u činu IV, scena 5, neposredno pre njenog samoubistva:

„Sutra je Dan Svetog Valentina,
Sve ujutru,
A ja sam sluškinja na tvom prozoru,
Da budem tvoj Valentin.”

Ruže su crvene ljubičice su plave

Ova popularna pesma za Dan zaljubljenih može se pratiti do epa Edmunda Spensera iz 1590. godine „The Faerie Kueene“, u kome on piše:

„Ona se kupala ružama crvenim, a ljubičice duvale,
I sve najslađe cveće, što je u šumi raslo.”

Pojavljuje se na poznatiji način u Gammer Gurtonov Garland Džozefa Džonsona, kolekciji dečijih pesama objavljenoj 1784:

„Ona se kupala ružama crvenim, a ljubičice duvale,
I sve najslađe cveće, što je u šumi raslo.”
Ti si moja ljubav i ja sam tvoja;
Privukao sam te svom Valentinu:
Žreb je bačen i onda sam izvukao,
a Fortuna je rekla da bi to trebalo da budeš ti.”

Štampanje i Peni Post

Tek 1800-ih, sa dostupnošću jeftinog papira i razvojem novih tehnika štampanja, izrada čestitki za Dan zaljubljenih, zajedno sa sentimentalnim stihovima i skicama, postala je industrija.

Rasla je tokom 19. veka, sa do 60.000 karata poslatih u UK 1836. godine, uprkos visokim troškovima poštarine. Nedugo zatim, 1840. godine, pojavom jeftinijeg Penni Post-a ovaj broj je skočio na 400.000. Do 1883. godine, 2.768.000 karata je letelo širom zemlje, poput Kupidona.

Romantično, razigrano i zaista užasno

Lauren Stephenson je kustoski službenik u Ironbridge Gorge Museums Trust u Šropširu, koji vodi živi muzej, Blists Hill Victorian Tovn. Zamolili smo ovu fontanu znanja iz perioda da podeli svoje uvide u stil viktorijanskih čestitki za Dan zaljubljenih.

Rekla je: „Često su prikazivale slike cveća, ptica, srca, zvona i neobične figure ljubavnika obučenih u sve dugine boje. Ponekad postavljeni na reljefni papir ili papir od čipke, mogli bi biti zabavni, duhoviti ili razigrani.

„Uobičajeni prikazi uključivali su novčanice izvučene iz Banke ljubavi, momačka dugmad (razliće) i lažne telegrame. Oni bizarniji sadržavali su kosu.”

Iako su se čestitke slale češće nego pokloni, tamo gde su darivani pokloni, viktorijanci su favorizovali cveće (dešifrovano floriografijom ili „jezikom cveća“), konditorske proizvode (Cadburi je napravio Fanci Bokes u obliku srca 1868.), nakit, igračke i rukavice. „Tradicija je govorila da ako muškarac pokloni ženi rukavicu na Dan zaljubljenih i nosi je na Uskršnju nedelju, to je značilo da mu je ona uzvratila ljubav.

Ali Viktorijanci su takođe bili obožavaoci sablasnog, što je dovelo do „sirćetnog“ valentina. Ispod slatke spoljašnjosti i nežnih reči ovih karata krilo se nešto mnogo zlokobnije.

„Sirćetne karte ne samo da su primaocu govorile da nisu voljene, već su ih i vređale“, rekao je Stivenson. „Mogli bi biti groteskni, grubi, otrovni u svom humoru i izražavati bilo šta osim ljubavi.

„Često su ih menjali otuđeni parovi ili su ih jednostavno slali onima koji su na neki način iznervirali pošiljaoca. Nije teško zamisliti da su mnoge od ovih takozvanih strip karata bile pocepane na komadiće i bačene u vatru.”

Ljubav je udaljena samo jedan klik

Danas nešto manje od polovine stanovništva Velike Britanije troši 1,3 milijarde funti na svoje Valentinove, sa otprilike 25 miliona čestitki koje se šalju svake godine.

Od prelaska milenijuma, tehnološka eksplozija je pokrenula nove tradicije vođene digitalnom tehnologijom, sa milionima ljudi koji sada kupuju svoje čestitke za Dan zaljubljenih, cveće, čokolade i luksuzne kofere na mreži.

Naš asortiman cveća za Dan zaljubljenih za 2022. je naš najlepši do sada, zajedno sa tradicionalnim crvenim ružama (nesumnjivo vrhunskim simbolom ljubavi), elegantnim belim ljiljanima, dugotrajnim biljkama orhideja i cvećem poštanskog sandučeta.

Naš omiljeni buket? To mora da je Nev Romance, sa svojim egzotičnim ružičastim orhidejama, crvenim i crnim ružama, ljubičastim klematisom, lepom ružičastom veronikom i mirisnom jorgovanom.