Vodič za pogrebno cveće

Sahrane su teško vreme za sve. Smrt voljene osobe je bolna, a pomisao da ne možete ništa učiniti ili reći da ublažite bol čini ih mnogo težim. Za prijatelje porodice, najviše čemu se može nadati je da s poštovanjem odaju počast pokojnicima i sećaju se svega što su dali onima oko sebe.

Bez obzira da li se dogovarate ili prisustvujete, sahrane su uvek mračna i ponekad stresna prilika. Gubitak voljene osobe jedno je od najtežih životnih iskustava i može biti teško znati kako pokazati odgovarajuću podršku nekome ko prolazi kroz tako burno vreme. Možemo vam pomoći da odaberete pravo pogrebno cveće za porodicu i prijatelje pokojnika.


Cveće pomaže tokom procesa tugovanja

Postoji mnogo uobičajenih pitanja o slanju pogrebnog cveća. Koje vrste aranžmana je najbolje poslati? Da li je ikada neprikladno slati cveće? Gde da pošaljem cveće – na grobnicu, pogrebno preduzeće ili na ličnu adresu? Koliko treba da potrošite na cveće za sahranu? Možemo vam pomoći da se krećete kroz sve različite opcije, da pripremite prelepu ceremoniju, pošaljete svoje saučešće i, što je najvažnije, pokažete emocionalnu podršku ožalošćenoj porodici i prijateljima.

Cveće saučešća je promišljeno i brižno i verovatno će biti cenjeno, ali pridržavanje pogrebnog etiketa u vašim izborima je veoma važno.
Razlika između cveća za sahranu i simpatije

Razlika između „cveća za sahranu“ i „cveća saosećanja“ je u tome što će pogrebno cveće ići direktno u pogrebnu kuću da služi kao počast u službi pokojnika. Oni dodaju dekoraciju, lepotu i život onome što može biti izuzetno tmuran događaj. Cveće simpatije se obično šalje nakon službe.
Odabir pravog cvetnog aranžmana za slanje na sahrane

 

cveće za sahranu, aranžman simpatije u beloj i ljubičastoj boji

Postoji mnogo cveća koje se obično šalje na sahrane i komemoracije. Naravno, ako ste svesni ličnih preferencija pokojnika, slobodno uključite i neke od njih, u razumnom roku (mnogo svetlih boja može izgledati neprikladno onima koji ne znaju vezu).

Neko cveće je uobičajenije na sahranama od drugog. Kada ste u nedoumici, ljiljani su najpopularniji pogrebni cvet. Oni predstavljaju vraćenu nevinost duši pokojnika. Slično, beli karanfili predstavljaju nevinost i čistu ljubav, gde se ružičasti koriste za sećanje. Ako je pokojnik imao omiljeni cvet ili boju, prikladno je organizovati buket oko tih preferencija.
Popularno cveće za sahranu i saučešće

Ljiljani: Posebno beli ljiljani, koji simbolizuju čistoću. Na hrišćanskoj sahrani, beli ljiljani predstavljaju pokojnika koji se vraća u nevinost iz koje su potekli. Ljiljani mira su još jedan popularan izbor jer su povezani sa čistoćom, simpatijom i nevinošću.
Hrizanteme: U mnogim kulturama, bela je boja žalosti. Od Francuske do Kine, bele hrizanteme služe kao glavna pratnja za sahrane.
Gladioli: znak integriteta i poštenja osobe koja je preminula. Oni su sjajan spomen cvet ako niste sigurni šta da pošaljete.
Ruže: Tamnije ruže, kao što su crne ili tamnocrvene, posebno su dirljive kada se šalje cveće porodici pokojnika. Često se šalju i bele ruže.
Karanfili: Sa svojim raznovrsnim značenjima, karanfili su pogodni za slanje cveća saučešća porodici. Razmislite o slanju crvenih karanfila koji ukazuju na ljubav i odanost, dok ružičasti karanfili simbolizuju sećanje.

Koja simpatija cveta i zašto

Dodatna stvar o kojoj treba razmišljati pri odabiru cveća je šta će ono simbolično dodati danu. Cveće je uobičajeno na sahranama jer predstavlja osećaj empatije. Oni su vizuelni prikaz ljubavi, simpatije i poštovanja.

Biljke za jelo su asortiman bujnih zelenih biljaka ili cvetnih cvetova. Ove biljke služe kao dugo rastući izbor koji zahteva malo održavanja za slanje direktno u porodični dom. Važno je razmotriti svoj odnos sa pokojnikom pre kupovine i slanja aranžmana. Članovi uže porodice tradicionalno naručuju veće cvetne aranžmane poput sprejeva za kovčege. Prijatelji i kolege se podstiču da šalju manje komade: aranžmane u korpi, bukete u vazama i vence.
Kako cveće treba da bude predstavljeno

Postoji nekoliko različitih vrsta aranžmana koje možete izabrati, posebno dizajniranih za sahrane. Važno je napomenuti da je tip aranžmana koji odaberete daleko manje važan od jednostavnog prisustva svom prijatelju ili članu porodice u trenutku kada su izgubili. Kada šaljete cveće, trebalo bi da težite cveću koje nije potrebno za održavanje i koje ima dovoljno života da izdrži kroz uslugu.

Tradicionalno, cveće saučešća, bilo da je namenjeno domu porodice ili sama parastos, dolaze u različitim stilovima. U okviru standardnog pogrebnog etiketa, svi su podjednako prihvatljivi, tako da se sve svodi na vaš lični izbor i šta najbolje predstavlja vaša osećanja.

Vrste pogrebnih cvetnih aranžmana

Aranžmani za kovčege: Vence za kovčege i sprejeve treba sačuvati za užu porodicu.
Venci: U vencima za sećanje, krstovi su popularan izbor aranžmana i prikladni su za porodicu i bliske prijatelje da ih pošalju ili kući ili na bdenje. Kružni oblik venca predstavlja večni život, a krstovi veru.
Vezani snopovi: Vezani snopovi su slični buketima, ali ne koriste plastičnu ambalažu. Umesto toga, oni su vezani odgovarajućim materijalom i pravi se odgovarajući aranžman za ožalošćene da ih pošalju ili donesu.
Sprejevi za sahranu: stojeći sprejevi su aranžman koji obično kupuje šira porodica pokojnika i izlaže u blizini kovčega; mogu se posmatrati samo sa jedne strane i naslonjeni na štafelaj.
Korpe: Cvetne korpe predstavljaju divan prikaz koji dolaze u nizu veličina i obično se isporučuju u crkvu.
Srca: Srca su popularan oblik za pogrebne vence jer predstavljaju univerzalni simbol brige i ljubavi.
Jastuci: Jastuci sa cvećem se obično izlažu u kovčegu, mada se mogu koristiti i kod kuće članova porodice. Tradicionalno, oni predstavljaju malu decu ili unuke pokojnika.

Gde poslati cveće za sahranu

U zavisnosti od vaše bliskosti sa pokojnikom, kao i od želje uže porodice, slanje cveća u dom porodice može biti prihvatljivo, ali i ne mora. Postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir, a ako ste u nedoumici, najbolje je pozvati pogrebno preduzeće.

Dom porodice: Ako ste u ličnim odnosima sa porodicom i znate da bi za njih bilo prihvatljivo da primaju cveće, onda možete razmotriti da direktno pošaljete cveće porodici.
Direktor pogreba: Ako niste svesni tačnih želja porodice, najbolje je da se obratite samom pogrebnom zavodu i uradite ono što oni predlažu. Generalno, uvek je bezbedna opcija da tamo pošaljete svoje izabrano cveće.
Mesto bogosluženja/krematorijum: U zavisnosti od tradicije ili želja pokojnika, može biti uobičajena pogrebna etiketa da se pošalje cveće saučešća na mesto gde će se održati poslednja služba.

Kada ne treba slati – budite svesni kulturnih tradicija

Iako je to uvek lep gest, nije uvek prikladno slati cveće. Važno je poznavati tradicije davanja cveća u različitim tradicijama. Neke kulture ne dobijaju cveće, kao što su jevrejska i islamska vera. U judaizmu slanje cveća na službu nije prikladno, ali može biti prikladno poslati cveće saosećanja u dom porodice ili umesto toga dati donaciju u dobrotvorne svrhe.

U budističkim ceremonijama, belo cveće predstavlja žalost, dok se donošenje crvenog cveća smatra lošom etiketom. Ako porodica zatraži da umesto cveća date donaciju voljenoj dobrotvornoj organizaciji, možete to učiniti umesto toga. Najbolji pristup kada se pitate da li bi cveće bilo prikladan gest je da se obratite pogrebnom zavodu ili porodičnom prijatelju/rođaku koji je blizak situaciji koji bi mogao da pruži neke smernice.
Podržite porodicu i prijatelje

Dok je cveće fizički prikaz da razmišljate o nekome dok on tuguje, ništa ne može da zameni vašu podršku za njega. Ne mora da uključuje veliki gest, ali biti tu za nekoga, ponuditi da provedete neko vreme zajedno, pružiti ruku, može biti divan način da pokažete svoje simpatije.