Napravite sveću od citronele tako što ćete unaprediti masonsku teglu

Citronella sveća napravljena od MojaCvecara tegle sa limunom, limetom, ruzmarinom koji pluta u vodi

Leto znači više na otvorenom, manje brige. Više uspomena, manje obaveza. Nema mesta kao kod kuće, posebno tokom leta. Da, putovanje u inostranstvo ima svoje prednosti (ko bi mogao reći ne razgledanju Praga ili kupanju na plažama Santorinija?). Ipak, opuštanje kod kuće tokom vašeg boravka ili dok radite od kuće ima svoje prednosti (naročito 2021.). Savršeno je vreme da se bavite tim „uradi sam“ zanatima koji mogu da ulepšaju vaš dom i baštu i pomognu vam da kanališete svoju unutrašnju Martu Stjuart.

Da li ste uz pretplatu na MojaCvecara dobili nekoliko tegli za zidanje i sada imate više tegli nego cveća koje redovno stavljate u njih? Možda ste dobili srećan rođendanski buket ili cveće samo zato što niste sigurni šta da radite sa teglom. Mason tegle postoje već više od 150 godina i korišćene su za sve, od alkohola do hranilica za ptice.

Danas ćemo vam pomoći da svoju masonsku teglu podignete u prelepu sveću od citronele kako biste sprečili te dosadne bube dok roštiljate i idete na piknik. Mason tegle sveće izgledaju sjajno i dopunjuju širok spektar popularne estetike kućnog dekora, od rustičnog šika do industrijske, boemske do plaže.

Pregled sadržaja
Šta je Upcicling?

Upcicling je kreativni proces prenamene starih ili nepotrebnih objekata u nove objekte. To je odličan način da pokrenete svoje kreativne sokove i ima dodatnu korist od pomaganja životnoj sredini. Svaki put kada ponovo koristite predmete umesto da ih jednostavno bacite, smanjujete količinu otpada koji ide na već spakovane deponije.

Da li ste znali da proizvodi za ponovnu upotrebu takođe pomažu u smanjenju emisije CO2? Tako je! Umesto da povećate potražnju za novim proizvodima koji će se proizvoditi, ponovo koristite već napravljene proizvode. Kada je potražnja za novim proizvodima manja, koristimo manje sirovina, tako da smanjujemo zagađenje vazduha, zagađenje vode i emisije gasova staklene bašte.
Napravite sveću od citronele u masonskoj tegli pomoću upcicling-a

Mason tegle čine savršenu posudu za sveće i osvetljenje, između ostalog. Napravljene su od debelog stakla koje odlično pomaže osvetljenju.
Potrebni materijali

Mason tegle
Sveži limuni i limete
Ruzmarin
Plutajuća sveća
Eterična ulja citronele
Knife
Listovi eukaliptusa

Uputstva za pravljenje sveće od citronele u masonskoj tegli
Rasporedite svoje materijale

dve tegle, eterična ulja citronele, grančice ruzmarina, limun i limete, plutajuća sveća na dasci za sečenje

Prvo, rasporedite sve svoje materijale.. Verovatno ćete želeti da koristite dasku za sečenje da narežete limun i limun. Uverite se da je plutajuća sveća prave veličine za otvor zidarske tegle ili budite spremni da je smanjite.
Dodajte ruzmarin

Ubacite grančice ruzmarina u teglu

Ubacite grančice ruzmarina u teglu. Prvo ćete želeti da dodate ove. Ruzmarin ima dve važne svrhe. Pruža prijatan biljni miris. Ali što je još važnije, pomaže u odbijanju onih koprivnih buba poput komaraca i muva.
Narežite limun i limun

Rezanje limuna i limete kuhinjskim nožem

Evo zašto želite tu dasku za sečenje. Narežite limun i limetu na tanke kriške koje će dobro izgledati dok lebde u tegli.
Ubacite kriške limuna i limete u teglu Mason

Ubacivanje kriški limete u teglu

Ovo bi moglo izgledati očigledno, ali samo u slučaju da ste mislili da su narezani limuni i limete za svežu seriju limete, izgledaju sjajno u masonskoj tegli za vašu sveću. Kasnije uvek možete da iskoristite ostatke kriške da napravite tu ukusnu limetu.
Dodajte vodu

Punjenje tegle vodom nakon što se unutra stave kriške limuna i limete i grančica ruzmarina

Sada je vreme da svoju masonsku teglu napunite vodom i pustite da ti divni elementi počnu da se kovitlaju.
Dodajte kapi esencijalnih ulja citronele

Ubacivanje kapljica esencijalnog ulja citronele u teglu napunjenu vodom

Nakon što ste napunili teglu vodom, vreme je da dodate poseban tajni sos. Ubacite neko od eteričnih ulja citronele. Sa svežom, oštrom aromom, ulja citronele deluju tako što maskiraju ljudski miris koji insekti smatraju tako privlačnim. Citronela se pravi od lišća trave koja potiče iz tropskih oblasti Azije kao što su Indonezija, Java i Indija. Zbog efikasnosti Citronele, koristi se kao ključni sastojak mnogih organskih repelenata za insekte.

Napomena: Obavezno operite ruke nakon što ih ubacite u teglu jer citronela može biti blagi iritant za kožu i oči.
Umetnite plutajuću sveću

Stavljanje sveće u zid napunjen vodom, ruzmarinom, uljima citronele, limunom i limetom

Vaš poslednji korak. Samo postavite svoju plutajuću sveću u otvor zidarske tegle i voila, završili ste jednostavno „uradi sam“ obnavljanje svoje zidarske tegle. Ako je vaša sveća prevelika da stane, možda ćete morati da je malo smanjite da bi stala. Ako ne možete da nabavite veću sveću, možete i da svratite manja plutajuća sveća da lebdi na vrhu vode u zidanoj tegli.
Uživajte u svojoj prelepoj „uradi sam“ sveći od citronele

Mason Jar Citronella sveća sa limunom i limetom koji lebde u vodi

Sve je spremno. Sada samo morate da odlučite da li želite da svoju prelepu kuću držite u zatvorenom prostoru kako biste upotpunili sunčani doručak ili da je iznesete napolje na roštilj ili piknik u dvorištu kako biste te neugodne uljeze držali dalje od vašeg sveže kuvanog obroka.

Upciclingom možete kreirati zabavne, kreativne predmete za svoj dom uz smanjenje emisije CO2. Šta ne treba voleti, zar ne?

Kad god tražite bukete na mreži, dodajte MojaCvecara masonsku teglu u svoju porudžbinu. Čak i nakon što buket izgubi sjaj, i dalje možete koristiti tu masonsku teglu. Ili još bolje, pre nego što vaš buket uvene, možete prenameniti cveće u presovanu cvetnu kartu ili ako vaš buket ima pravo cveće, čak možete ponovo da posadite cveće iz svog buketa. Sa upciclingom, to je kao da dobijate tri stvari po ceni jedne.