najomiljenijih cvetnih esencijalnih ulja za poboljšanje raspoloženja i smanjenje stresa

Eterična ulja su sve popularnija opcija za kućne mirise i prirodne lekove za tegobe, od anksioznosti do ublažavanja bola i nekoliko stvari između. Postoji mnogo opcija koje treba razmotriti kada gledate različita cvetna eterična ulja, kao što su profil mirisa, upotreba i jačina mirisa.

Iako možda nisu isto što i buket cveća, esencijalna ulja su bliska u odnosu na osvežavanje vašeg doma! Nastavite da čitate da biste saznali više o najpopularnijim cvetnim esencijalnim uljima i kako da ih najbolje iskoristite za svoje specifične okolnosti.

Imajte na umu da je ovaj članak isključivo u obrazovne i istraživačke svrhe. O svim mogućim zdravstvenim režimima treba razgovarati sa licenciranim zdravstvenim radnicima.

Bavljenje esencijalnim uljima u početku može izgledati malo neodoljivo, posebno s obzirom na ogromnu količinu dostupnih vrsta. Postoje neki fundamentalni aspekti korišćenja eteričnih ulja koje je važno razumeti pre nego što prođete kroz proces kupovine ulja i difuzora. Ispod je nekoliko osnovnih tačaka koje treba znati.
Šta su esencijalna ulja?

Eterična ulja su koncentrovani ekstrakti koji se prave mehaničkim presovanjem ili destilacijom biljke ili cveta. U ovom procesu se koriste različiti delovi biljke u zavisnosti od ulja — to mogu biti cvetovi, listovi, koreni, pa čak i kore. Da jednostavno razmislimo: ova ulja su suština biljke ili cveta.
Kako funkcionišu eterična ulja?

Iako eterična ulja nisu namenjena za konzumiranje, postoji nekoliko načina da se esencijalna ulja koriste da biste iskoristili potencijalne koristi.

Aromaterapijska masaža: Ovo uključuje umasiranje ulja u kožu radi apsorpcije.

Udisanje: Obično najsigurniji i najlakši način davanja eteričnih ulja. Kada udišete eterična ulja, zapamtite:

Da li su eterična ulja bezbedna?

Pre nego što počnete sa bilo kojim režimom esencijalnih ulja, važno je da se prvo konsultujete sa svojim zdravstvenim radnicima. Razgovarajte sa njima o vašoj želji da započnete tretman esencijalnim uljem i šta želite da dobijete od iskustva. Oni mogu predložiti određene metode upotrebe ili mere predostrožnosti na koje treba obratiti pažnju na osnovu vaše medicinske istorije. Ostali faktori koje treba zapamtiti za sigurnost eteričnog ulja uključuju:

1. Bergamot

Ulja bergamota pružaju citrusni i začinjeni cvetni miris, što ga čini fantastičnom opcijom za eterično ulje zbog svog snažnog mirisa. Ovaj miris ima umirujuća svojstva, a možda čak i da pomogne u jačanju vašeg imunološkog sistema svojim blagodetima pročišćavanja. Razmislite o korišćenju ovog ulja u difuzoru noću da biste se opustili pre spavanja ili dodajte nekoliko kapi u jastučnicu za stalnu terapiju mirisa.

2. Blue Tansi

Plavi tansi, koji je žute boje, jedno je od najskupljih eteričnih ulja koje možete kupiti. S obzirom na to, ovo ulje ima sladak, biljni i gotovo jabučni miris koji se ne može zanemariti. Ovo ulje ima mnoga umirujuća svojstva, kako za kožu tako i za nos, tako da je najbolje koristiti ili u difuzoru ili u sprej boci pomešanoj sa vodom.

3. Karanfil

Ako volite jak miris, poželećete da se okrenete esencijalnim uljima karanfila jer pružaju bogat, sladak i začinjen cvetni miris, baš kao i cvet karanfila iz kojeg se dobijaju. Ovo je raznovrsna opcija za ulje; može pomoći kod tegoba kao što je anksioznost, ali može pomoći i kod varenja, ekcema i osipa na koži. Slobodno koristite ovo ulje lokalno ili direktno udišite.

Može pomoći kod: anksioznosti, depresije, bolova u mišićima, upale
Pomešajte sa: jasminom, lavandom, limunom, nerolijem, narandžom ili vanilijom

4. Kamilica

Čaj od kamilice je popularno piće za smirivanje nerava, a ista svojstva imaju i eterična ulja kamilice. Ne samo da je cvet kamilice prelep letnji cvet, već ovo ulje može pomoći da se opustite um i ublaži uznemireni stomak, što ga čini odličnim dodatkom vašoj kolekciji. Ovo ulje se može koristiti u difuzeru ili kao sprej.

Može pomoći kod: anksioznosti, probavne smetnje, ekcema, nemira
Pomešajte sa: lavandom, limunom ili ilang ilangom

5. Geranium

Ulja geranijuma imaju miris koji podseća na ružu, što ovo čini jednom od najboljih opcija esencijalnog ulja koje vam pomaže da podignete raspoloženje i umirite sve brige koje možda imate. Ulja geranijuma imaju svojstva koja mogu pomoći kod iritacije kože ako se nanesu na kožu, a ako se dodaju vodi za kupanje, mogu pomoći u smanjenju otoka nogu.

Može pomoći kod: Stresa, anksioznosti, hormonske neravnoteže, edema
Pomešajte sa: pomorandžom, bosiljkom ili muškatnom žalfijom

6. Helichrisum

Ako se osećate emocionalno neuravnoteženo ili neobično umorno, helihrizum bi mogao biti dobra opcija za isprobavanje. Ovo ulje ima sladak, bogat, cvetni miris i savršena je opcija ako ste prehlađeni, jer ulje helihrizuma može pomoći u smanjenju upale. Za najbolju upotrebu, dodajte u difuzor da biste stalno udisali blagodati ili nanesite na kožu za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.

Može pomoći kod: Stresa, umora, simptoma alergije
Pomešajte sa: lavandom, kamilicom ili bergamotom

7. Isop

Cvet izopa ima istoriju kao lekovito blagotvoran cvet, što ga čini vitalnim esencijalnim uljem za čuvanje. Ako patite od astme ili upale grudnog koša, možda ćete pronaći olakšanje od udisanja ulja izopa, jer ima smirujući efekat na respiratorni sistem. Ulje izopa možete koristiti lokalno, u obliku kompresa ili u difuzeru.

8. Jasmin

Ako tražite esencijalno ulje da vam bude toplo iznutra, jasmin je ono čemu biste se trebali obratiti. Sa slatkim i romantičnim mirisom, ovo ulje se može koristiti kao afrodizijak ili opšte raspoloženje. Jasmin je takođe poznat kao biljka koja vam može pomoći da zaspite. Slobodno koristite ulje jasmina u difuzoru, udišite ga iz boce ili koristite u pari.

9. Lavanda

Miris lavande je poznati favorit, pružajući i cvetni i biljni miris koji vam donosi udobnost, opuštanje i ravnotežu. Ovo je široko korišćen miris u spa artiklima kao što su sapuni, sveće i losioni. Pokušajte da nanesete ovo ulje direktno na kožu da biste regulisali emocije i smirili svoje nerve.

10. Lotus

Verovatno ste pronašli eterična ulja lotosa u proizvodima za ličnu negu, od losiona za telo do ulja za masažu. Ovaj meki i zemljani cvetni miris je osnovni element kada razmišljate o osećaju jasnoće i mira, a cvet iz kojeg je izvučen je jedno od vodećih ružičastih cvetova koje možete dati. Ovo ulje je odlično kada se koristi u kadi ili u difuzoru za smireno disanje.

11. Magnolija

Ako ste strastveni baštovan (ili živite na jugoistoku Sjedinjenih Država), verovatno ste čuli za cvet magnolije, zvanični cvet države Luizijane. Magnolije imaju voćni i cvetni miris, a eterično ulje magnolije se ne razlikuje. Ovo ulje se može koristiti kao prirodni sedativ, pomažući vam da se opustite i možda lakše zaspite. Ako se osećate uznemireno, pokušajte da stavite nekoliko kapi ulja magnolije na tačke pritiska na zglobovima da biste se umirili.

12. Neroli

Takođe poznato kao ulje cveta narandže, eterično ulje nerolija miriše slatko i cvetno i može da izazove osećaj opuštanja. Pokušajte da uživate u neroliju tako što ćete ga namočiti na vatu i udahnuti kako biste ublažili uznemireni stomak povezan sa nervozom. Takođe možete uživati u uljima nerolija u opuštajućoj kupki ili u prskalici za svakodnevno podizanje raspoloženja.

13. Rhododendron

Ulje rododendrona, slično kao i cvet države Zapadne Virdžinije, ima lakši, mekši miris što je odlična opcija za one koji su osetljivi na mirise. Ovo ulje ima svež miris koji može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i uklanjanju zagušenja u grudima. Ako praktikujete meditaciju i jogu, ovo je odlična opcija za raspršivanje tokom sesije jer promoviše smirenost i jasnoću.

14. Rose

Ne samo da slavno ružino ulje miriše na prelep mirisni cvet, već ima i mnoge potencijalne prednosti povezane sa njegovom upotrebom, kako psihološke tako i fiziološke. Miris ružinog ulja može izazvati osećaj harmonije, što zauzvrat može povećati samopoštovanje. Štaviše, ružino ulje može pomoći kod fizičkog bola oslobađanjem endorfina udisanjem.

15. Rosevood

Ako je jedan od vaših ciljeva korišćenja eteričnih ulja da povećate osećaj sreće, ulje ružinog drveta bi moglo biti pravo za vas. Ovo ulje ima blag, sladak, začinski miris, zbog čega deluje i kao afrodizijak. Ovo ulje ne treba koristiti u kadi, ali se može koristiti u difuzeru ili pomešati sa vašim omiljenim losionom.

16. Violet

Možda ne mislite da je ljubičica vrhunsko cvetno eterično ulje, ali njena svojstva ga čine jednim od najboljih. Ulje ljubičice može pomoći u promovisanju zdrave kože i može pomoći u ublažavanju bolova. Ovo ulje se može koristiti u difuzeru za inhalaciju, lokalno za ublažavanje iritacije kože ili u kadi da se upije u dobrotu.

17. stolisnik

Stolisnik je cvet sa višestrukim blagodetima, tako da ne čudi što je esencijalno ulje hajdučke trave puno lekovitih svojstava. Ne samo da se ovo ulje može koristiti za ublažavanje stresa i napetosti, već je primećeno da može pomoći u hidrataciji suve kože i smanjenju temperature. Voćni miris ovog cvetnog ulja sigurno će biti omiljeni u vašoj kolekciji.

18. Ilang Ilang

Ako tražite slatko cvetno eterično ulje, ne tražite dalje od ilang ilanga. Ovo ulje se može udahnuti ili naneti direktno na vašu kožu da biste imali koristi od njegovih svojstava. Ovo ulje ima bezbroj prednosti, od kojih je najjedinstvenija potencijalna sposobnost odbijanja letećih insekata i smanjenja visokog krvnog pritiska.

Bez obzira da li ste profesionalac za esencijalna ulja ili početnik, cvetna esencijalna ulja treba da imaju poseban prostor u vašem skupu ulja. Oni se mogu pohvaliti širokim spektrom korisnih prednosti, plus dobro mirišu! Nije uvek moguće imati sveže cveće u svom domu, ali ako imate poznati miris ovih ulja, vaš dom i dalje može da se oseća kao vaša lična bašta.

Odricanje od odgovornosti: Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe bilo kakvih alternativnih lekova, prirodnih suplemenata ili vitamina, uključujući eterična ulja. Sve informacije su u referentne svrhe i nisu namenjene da zamene savete farmaceuta, lekara ili drugog licenciranog zdravstvenog radnika. Informacije u vezi sa proizvodima esencijalnih ulja nisu procenjene od strane FDA i nisu namenjene za lečenje, lečenje ili prevenciju bilo kakvog zdravstvenog stanja ili bolesti.