Kako napraviti bombe od semena cveća

Ako je jedno sigurno, to je ovo: svet nikada ne može imati dovoljno cveća. Nakon što ste shvatili kako da pošaljete cveće na mreži, vreme je da pređete na sadnju više cveća u svetu. Sadnja bašte ili rasipanje semena su sjajni načini da se to postigne, ali pravljenje semenskih bombi je kreativan način da poboljšate životnu sredinu i zabavite se.

Domaće semenske bombe su savršen način da se deca (i odrasli) uključe u baštovanstvo i brigu o životnoj sredini. Oni su savršeni zanat za Dan planete Zemlje, plus su odličan poklon za nastavnike, prijatelje i komšije. Pokrićemo sve što treba da znate o pravljenju bombi za seme kako biste mogli da širite radost vrtova gde god da krenete.


Šta je semenska bomba?

Iako možda mislite da semenske bombe zvuče pomalo opasno, nema ništa štetno u ovim domaćim zanatima. Umesto da stvaraju rat, semenske bombe pomažu u stvaranju bašta!

U prirodi se seme širi preko životinja, vode i vetra. Kada ova semena dođu u kontakt sa zemljom, čekaju prave uslove i na kraju klijaju. Tako je, nema malih patuljaka koji sade polja divljeg cveća … sve je to majka priroda.
Seme bombe su u suštini kuglice semena koje se mogu posaditi ili baciti da bi se proizvelo novo divlje cveće i biljke. Bacajući ih u svet, pomažete da se oponašaju metode širenja semena koje se prirodno javljaju… jer je čak i prirodi potrebna mala pomoć.
Istorija semenskih bombi

Iako mnogi baštovani sada znaju za semenske bombe, to nije uvek bio slučaj. Seme bombe su verovatno postojale stotinama godina, ali savremeni pionir bio je japanski farmer Masanobu Fukuoka. Fukuoka, autor Revolucije jedne slame, dobro je poznat po svojoj pasivnoj metodi uzgoja. Umesto da sadi i neguje uredne redove semena, on bi rasipao seme i puštao prirodu da obavi posao.

Seme bombe postale su dalje poznate zahvaljujući gerilskim baštovanima. Ako niste čuli za gerilsko baštovanstvo, ono u suštini uključuje sadnju cveća i jestivih useva u oblastima gde ne „pripadaju“. Govorimo o mestima poput napuštenih, ali privatnih parcela.
Pošto su se ove napuštene parcele često nalazile iza ograda u Njujorku, gerilskim baštovanima je bilo teško da zasade sadnice ili čak rasute seme na ovim teško dostupnim mestima. Međutim, baštovani su mogli da bacaju bombe za seme u parcele. Razgovarajte o kreativnom metodu širenja semena!

Na kraju bi kiša udarila u semenske bombe i seme bi iznutra proklijalo. Ono što je nekada bilo mnogo prekriveno korovom i invazivnim vrstama procvetalo bi u oblast ispunjenu autohtonim divljim cvećem koje je davalo hranu za leptire, pčele i ptice.
Koliko semena po semenskoj bombi

Broj semena po bombi u velikoj meri zavisi od ličnih preferencija. Da biste stvorili najveću šansu za uspeh, trebalo bi da uključite najmanje tri semena u svaku bombu. Međutim, možete uključiti do deset.

Ako uključite previše semena, postoji velika šansa da će se istisnuti jedno drugo nakon klijanja. Osim toga, moraćete da nabavite više semena.

Ako kupujete seme, pogledajte paket semena. Paketi semena treba da sadrže informacije o stopi klijanja ili procentu semena koje će izrasti u zrele biljke. Ako je broj mali, dodajte više semena nego ako je broj visok.
Kako napraviti semensku bombu
Zalihe

Seme divljeg cveća, na vazduhu suva glina, zemlja za saksije, sušeno cveće za dekoraciju

Uputstva

Kada dobijete zalihe, pratite ove korake.

Korak 1: Počevši od vazdušno suve gline, napravite disk na dlanu dovoljno velik da u njega stane oko 2 kašike zemlje za saksije. Ciljajte na disk prečnika oko tri inča.

Korak 2: Postavite zemlju za saksiju na vrh gline u sredini diska.

Korak 3: Dodajte seme divljeg cveća na vrh zemlje.

Korak 4: Oblikujte glinu u loptu. Da biste to uradili, pažljivo savijte ivice nagore i spojite ih na vrhu. Kada je glina zapečaćena, nežno kotrljajte bombu za seme u ruci dok ne dobijete glatku loptu.

Korak 5: Dodajte malo dekora tako što ćete lopticu uvaljati u osušeno cveće da premažete spolja.

Korak 6: Seme bombe se mogu odmah koristiti ili će biti divan poklon! Samo čuvajte bombe na hladnom mestu dok ne budu spremne za postavljanje.

Ne zaboravite da su semenske bombe sjajni pokloni! Baš kao što je slanje cveća samo zato što je uvek odlična ideja, ne možete pogrešiti ako nekome pošaljete neke „uradi sam“ semenske bombe.
Kako posaditi semenske bombe

Kada dođe vreme da pošaljete svoje seme u svet, imate nekoliko opcija. Bez obzira koju opciju izaberete, trebalo bi da posadite semenske bombe u proleće ili jesen. Mnoga semena će dobro klijati u proleće, ali neka semena moraju da prođu hladno vreme pre nego što mogu da klijaju. Zabavna činjenica: ovo je poznato kao hladna stratifikacija.

Možete posaditi semenske bombe kao i bilo koje drugo seme. Ovo uključuje kopanje male rupe i postavljanje semenske bombe samo malo ispod zemlje. Jednom kada se seme zalije, ono će proklijati i stići u svet.

Ano

Drugi način da se zasade semenske bombe je da ih pustite da lete! Pošto je seme uvučeno u zemlju, ne treba ih saditi pod zemljom. Kada se semenske bombe pokvase, seme će početi da klija. Ako koristite divlji metod, i dalje bi trebalo da budete svesni lokacije. Malo je verovatno da će cveće preživeti na betonskom parkingu ili u oblasti koja prima višak vode.
Cveće koje se koristi za semenske bombe

Kada birate cveće koje ćete koristiti za semenske bombe, najvažnije je da cveće raste iz semena. Iako ovo može zvučati očigledno, mnogo cveća raste iz lukovica ili krtola, a ne iz semena. Neka cveća koje nećete moći da uzgajate putem bombi za seme uključuju lale, narcise i perunike.

Još jedna stvar na koju treba paziti su invazivne vrste. Iako možda mislite da su biljke poput japanskog orlovi nokti i ljubičaste latice prelepe, one mogu brzo zauzeti područje. Kada birate cveće za semenske bombe, najbolje je da se držite autohtonih vrsta.
Prednosti domaćeg cveća

Cveće koje je endemsko za određeno područje pruža razne prednosti. Evo liste nekih od razloga zašto bi trebalo da posadite domaće cveće.

Oni obezbeđuju nektar za insekte kao što su pčele, moljci i leptiri.
Privlače korisne insekte koji se hrane štetočinama kao što su lisne uši i paukove grinje.
Oni služe kao biljke domaćini za larve insekata kao što su gusenice monarha, gusenice oslikane dame i gusenice lastinog repa. Većina gusenica leptira i moljca će jesti samo jednu porodicu autohtonih biljaka.
Služeći kao domaćini za larve insekata, domaće cveće pomaže u podršci populaciji ptica. Čak i ako odrasle ptice jedu seme nektara, većina ptica hrani svoje mlade insekte. I jedu mnogo; jedno gnezdo pilića pilića poješće 5.000 gusenica!

Ne samo da su domaće biljke odlične za okruženje oko njih, već ih je i lako uzgajati! Pošto su ove biljke evoluirale u ekosistemima u kojima ih sadite, one su profesionalne u rastu u prirodnim uslovima. To znači da nećete morati toliko da brinete o teškom glinovitom tlu, letnjoj suši ili obilnim kišama.
Vrste sjemenskih bombi

Kada određujete koje vrste biljaka da uključite u sopstvene semenske bombe, pomaže vam da odaberete vrstu pejzaža u koji sadite. Evo nekoliko ideja za vrste bombi za seme, kao i semena koje treba uključiti.
Prerijske semenske bombe

Ako se nadate da ćete zasaditi divlje cveće na sunčanom području koje prima prosečnu vlagu, poželećete da izaberete vrste koje uspevaju. Dok se domaće biljke razlikuju od lokacije do lokacije, evo nekih divljih cveća koje vole sunce koje su poreklom iz mnogih oblasti Sjedinjenih Država.

Crnooka Suzan (Rudbeckia hirta)
Ljubičasti šišar (Echinacea purpurea)
Zlatna šipka (Solidago spp.)
Beebalm (Monarda spp.)

Istočne šumske semenske bombe

Ako želite da posadite seme u vlažnim, bogatim šumama istočne obale, pogledajte ove biljne vrste.

Hepatica (Hepatica nobilis)
majski cvet (Epigaea repens)
Kukuruz veverice (Dicentra canadensis)
Kardinalni cvet (Lobelia cardinalis)

Močvarne sjemenske bombe

Dok je svim biljkama potrebna voda, samo neke će uspevati u vlažnim močvarama.

Slatka zastava (Acorus americanus)
Boneset (Eupatorium perfoliatum)
Pegavi me-ne-dodirni (Impatiens capensis)
kijavica (Helenium autumnale)

Druge ideje za cveće

Jednom kada napravite semenske bombe, možda ćete tražiti još rukotvorina od cveća koje ćete praviti sa svojom decom ili prijateljima. Neke sjajne ideje uključuju okupljanje prijatelja kako biste napravili krunu od cveća za svakog od vas, korišćenje starog buketa da napravite presovanu cvetnu kartu i ukorenjavanje rezanog cveća da biste posadili stari buket.