ideje za najbolje očuvano cveće

Mnogi od nas su u nekom trenutku svog života dobili buket svežeg cveća. Sveže cveće je divan način da pokažete koliko vam je stalo, ali kao i mnoge stvari, nažalost, ono ne traje večno. Sastavili smo nekoliko ideja za očuvanje vašeg cveća, koje će ga pretvoriti u poklon koji možete dugo čuvati.


1. Nakit

Možete koristiti svoje cveće da napravite dugotrajan komad nakita koji možete nositi svaki dan. Ovo sveže cveće se kratko osuši, a zatim stavi u kalup od smole kako bi se stvorila šarena ekološka narukvica.

Uz narukvice i minđuše, cveće možete postaviti i u priveske koje možete da pokažete u bilo kom trenutku. Dodatni dodaci kao što su sjaj i lišće zaista čine cvetni nakit poklonom za pamćenje i onim koji ćete ceniti godinama koje dolaze.

Zašto ove godine ne sačuvate cveće za Dan majki svoje mame!

2. Okviri za slike

Ukrasite svoj dom očuvanim cvećem postavljenim u okvire za slike i poklonite mami poklon koji nastavlja da daje, dugo nakon Majčinog dana. Ovi domaći rekviziti mogu da se okače u bilo kojoj prostoriji u vašoj kući i da od vašeg cveća naprave element koji će svi videti i uživati. Cveće se čuva korišćenjem sušenja ili smole, u zavisnosti od želje, a mogu se uključiti i dodatni detalji kao što su lične poruke i fotografije.
Flover-Frame

3. Uteži za papir

Ovi uteži za papir napravljeni od sfere od smole mogu se napraviti koristeći sveže cveće i izgledali bi divno u kućnoj kancelariji ili na poslu.

4. Flover Shadov Bok

Ovo je savršen način da sačuvate buket ili više cveća zajedno. Sačuvajte sve lepote koje vam je voljena osoba poklonila u buketu i pretvorite ga u tačku za razgovor. Ovaj dizajn je posebno popularan za očuvanje venčanog buketa.
Senka kutija

1. Sušenje na vazduhu

Sušenje na vazduhu je tehnika koju možete isprobati kod kuće sa većinom vrsta cveća. Pratite ove jednostavne savete i možete da pokažete svoje sačuvane bukete gde god želite.

Uklonite lišće i teško lišće sa stabljike ispod cveta.

Slabije cvetne stabljike mogu se slomiti kada se osuše, pa ih pre sušenja zamenite žicom.

Poređajte nekoliko cvetova zajedno i čvrsto pričvrstite na krajevima stabljika gumenom trakom, kanapom ili klinovima za veš.

Pokušajte da ostavite neke grozdove da vise pravo nadole, sa eksera ili kuke; ili nežno raširite stabljike na ravnoj površini da biste napravili ravne i zakrivljene stabljike.

Stavite cveće na suvo, tamno, toplo mesto kao što je tavan. Držite dalje od direktne sunčeve svetlosti, koja može da izbledi cveće, i izaberite mesto koje nudi dobru cirkulaciju vazduha.

Povremeno dodirujte cveće da biste proverili da li su spremni – ako su suvi, kruti i šušte kada ih pomerate, spremni su za premeštanje na suvo, hladno mesto.

Evo nekoliko cveća sa kojima možete koristiti ovaj metod:

Heather
Lavanda
Božur
Pot Marigold
Rose

2. Pritiskom

Pritiskanje cveća između stranica teških knjiga bila je popularna zabava stotinama godina. To je jednostavan, ali efikasan način za očuvanje cveća.

Možete koristiti telefonske imenike ili bilo koje knjige sa upijajućim stranicama. Proverite da stranice nisu sjajne, kao one u enciklopedijama, jer često stranice mnogo manje upijaju.

Uverite se da je vaše cveće podrezano, čisto i suvo.

Stavite cveće između stranica, a zatim dodajte dodatne telefonske imenike na vrh da biste ih uteglili – ostavite da se suši otprilike 4 nedelje.

Ovo je jedan od najosnovnijih načina za presovanje i očuvanje cveća, ali nikada ne bi trebalo da stavljate cveće direktno na stranice knjige jer boje mogu krvariti i zaprljati stranice. Najbolje je prvo staviti pergament papir između cveća i stranica knjige.

3. Glicerin

Glicerin je hemikalija koja čuva cveće i lišće zamenom vode u biljnom materijalu, čineći sačuvani artikal gipkim i dugotrajnim.

Ovaj metod očuvanja je verovatno pogodniji za lišće nego za cveće. Određeno cveće kao što su hortenzija, gipsofila i zvona iz Irske će dobro raditi sa glicerinom i dati neke lepe rezultate.

Da biste koristili ovaj metod, pomešajte dva dela vode sa jednim delom glicerina i stavite stabljiku cveta u smešu. Korišćenjem tople vode obezbedićete bolje mešanje i bržu brzinu apsorpcije.

Kada se koriste samo listovi, treba ih potpuno potopiti u rastvor glicerina i vode. Vreme potrebno za završetak procesa konzervacije varira, ali očekujte dve do možda tri nedelje pre nego što rastvor glicerina stigne do vrhova listova.