Kao jedno od najprepoznatljivijih cveća na svetu, jednostavan, ali lep tulipan može se naći u domovima i baštama mnogih ljudi. Iako nije prevelik, premali ili previše svetao, cvet tulipana je baš pravi! A sa bogatom istorijom i puno simbolike iza sebe, savršen je za toliko prilika.

Nastavite da čitate dok uranjamo u čudesni svet lala i učimo o njihovoj istoriji, simbolici i značenju boja!


Fascinantna istorija iza lala

Većina ljudi misli da su lale nastale u Holandiji s obzirom na to koliko su tamo ikone. Ali, zapravo su došli iz centralne Azije gde su rasli kao divlji cvet. I prvi put su uzgajani u Turskoj oko 1000. godine nove ere. Ime tulipana zapravo potiče od turske reči za „turban” zbog njihovog sličnog izgleda.

Lale je u Evropu doneo u 16. veku biolog Karolus Kluzijus. A do 17. veka popularnost lala je porasla. Evropljani se jednostavno nisu mogli zasititi divnog cveća! Holandija je toliko volela lale da se pojavio fenomen nazvan „manija lala“ i prouzrokovao da je cena cveća naglo porasla, srušivši tržišta.

Početkom 18. veka lale su još uvek osvajale svet. Turska je čak imala ceo festival lala posvećen njima, koji se i danas održava i predstavlja impresivan prizor! I to je bio zločin za koji se kažnjavalo izgnanstvo da se kupe ili prodaju lale van prestonice, što se ni danas ne primenjuje… na svu sreću!

Danas, lale predstavljaju jedno od najpopularnijih cveća na svetu. Holandija je najpoznatije mesto za tulipane jer se naširoko uzgajaju na poljima sa neverovatnim bojama koje se mogu videti tokom proleća.

Šta simbolizuju lale?

Cveće je odličan način da nekome izrazite svoja osećanja jer će svaki cvet uvek imati svoje posebno značenje. Najčešća značenja lala su:

Savršena ili duboka ljubav

Najpoznatije značenje lala je savršena i duboka ljubav. Kako su lale klasičan cvet koji su mnogi voleli vekovima, njima je pridao smisao ljubavi. Idealni su za poklon nekome prema kome gajite duboku, bezuslovnu ljubav, bilo da je to vaš partner, deca, roditelji ili braća i sestre.

Preporod

Kako lale cvetaju početkom proleća, one takođe imaju značenje preporoda. Ako poznajete nekoga ko prolazi kroz neke životne promene, kreće u nove avanture i izazove ili je dočekao prinovu u porodici, divan buket lala bi bio divan poklon.

Chariti

Od viktorijanskog doba lale su takođe bile simbol dobročinstva. Sa svojom veselom prirodom i obeležjem nove sezone i novih početaka, mnoge dobrotvorne organizacije i danas koriste omiljeni cvet lale da ih predstavljaju.

Koja su različita značenja boja tulipana

Kao i mnoga cveća, tulipani različitih boja imaju različita značenja. Važno je znati značenje boja cveća, posebno ako ga poklanjate i želite da pošaljete pravu poruku!

Značenje belih lala

Bele lale imaju značenje oproštaja, poštovanja, čistote i časti. Dakle, bez obzira da li treba da se izvinite nekome ili slavite versku prekretnicu, kao što je krštenje ili bar micva, lale su idealne! Očigledno, prema praznoverju, ako sanjate bele lale, to može značiti da ćete krenuti na novo putovanje i novi početak života.

Značenje žutih tulipana

Mislimo da su žute lale jedno od najsrećnijih cveća i čak imaju značenje vedrine i nade! Viktorijanci čak veruju da žute lale znače „u tvom osmehu je sunce“, što je previše divno. Definitivno će svakom izmamiti osmeh na lice. A ako posadite žute tulipane u svom prednjem ili zadnjem vrtu, poznato je da donosi sreću i prosperitet vašem domu.

Značenje crvenih lala

Ako ste romantičan tip i u novoj vezi, crvene lale imaju značenje večne ljubavi i strasti. Tako da je veoma popularno cveće za parove koje se poklanja jedni drugima i koriste za venčanja. Ako želite nekoga da osvojite, pošaljite mu veliku gomilu prekrasnih crvenih lala! Garantujemo da neće moći da odole. 😉

Značenje ružičastih lala

Ružičasti tulipani su poznati po tome što znače naklonost, brigu, dobre želje i ljubav. Iako ne tako duboka ili strastvena ljubav kakvu predstavljaju crvene lale. Ružičaste lale su sjajne za slanje prijateljima i članovima porodice kako biste im pokazali da vam je stalo. Ako želite da čestitate nekome na novom poslu, unapređenju ili diplomiranju, ružičaste lale to najbolje govore!

Značenje ljubičastih tulipana

Pošto je ljubičasta boja bila luksuz koji su samo članovi kraljevske porodice, ili super-bogati, mogli da priušte, ljubičaste lale imaju značenje kraljevstva i elegancije. U 1500-im, kraljica Elizabeta je čak zabranila svima osim članovima kraljevske porodice da nose ljubičastu jer je to bila tako posebna boja! Ljubičaste lale su savršene za svadbene bukete ili da poklonite nekome za koga mislite da je potpuno fantastičan i zaslužuje ovih prelepih cvetova.

Zabavne činjenice o lalama!

Ne možete da se zasitite šarmantnog cveta tulipana? Ne krivimo vas! Evo nekoliko zabavnih i neobičnih činjenica o lalama.

Njihovi cvetni pupoljci su poznati po tome što su savršeno simetrični. Oni su cvet 11. godišnjice braka. Lale lale su jestive i mogu se koristiti za zamenu luka u mnogim receptima ili čak za pravljenje vina. Na vrhuncu manije lala, cveće je vredelo više od dijamanata. Postoji preko 150 vrsta lala sa šokantnih 3000 sorti.

Ako ste nedavno dobili neke divne lale, pogledajte naš vodič za negu lala da naučite kako da ih održite u najboljem stanju što je duže moguće.

Za više saveta, trikova, informacija i inspiracije pročitajte naš cvetni časopis!