Pića sa cvećem postoje vekovima, ali danas uživaju u novoj popularnosti!

Tokom poslednjih nekoliko godina možda ste videli kako se pića sa cvećem sve češće pojavljuju u barovima i restoranima, na televiziji, društvenim medijima i još mnogo toga. Cveće poput ruže, lavande, hibiskusa i tratinčice ostavlja trag na policama, ali da li je ovo korisno za cvećare?

Kako proleće upravo stiže, zašto ne biste naučili kako da unesete cveće ne samo u hranu već i u piće!

Cvetna pića — da li je moguće?

Unošenje cvetnih nota u bilo koje piće može biti jednostavan proces u zavisnosti od metode koju odaberete. Ne samo da možete da unesete cveće u piće, već ih možete koristiti i kao ukrase ili obloge na čašama.

Ulja koja daju cveću, bilju i začinima njihovu aromu, ukus i druga korisna svojstva, rastvorljiva su u alkoholnim alkoholnim pićima, što ih čini savršenom mešavinom za koktel koji je funkcionalan i daje vam taj umetnički osećaj!

Cveće sa ukusom

Dakle, koje jestivo cveće daje najbolji ukus i koje jestivo cveće se slaže sa čime? Zamislite to kao eksperiment! Postoje neki isprobani i pravi cvetni infuzeri koji dobro rade, a neki koji se ne slažu dobro. Samo treba probati i probati. Možda ćete više voleti neke cvetne infuzere u odnosu na druge.

(Uverite se da kada birate cveće da izaberete cveće koje nije koristilo nikakve hemikalije ili pesticide, ili je raslo u zoni za kućne ljubimce!)

Kako napraviti cvetni jednostavan sirup

Jednostavni sirupi su najbolji način da zasladite piće. Koristite osnovni odnos šećera i vode 2 prema 1, zagrejanu do kratkog ključanja da biste rastvorili šećer. Možete dodati bilo koji jestivi sušeni cvet, biljku ili začin u sirup koji ključa da biste dobili ukus i aromu koktela.

Primer jednostavnog cvetnog sirupa:

Simple sirup od ljubičice

2 šolje šećera
1 šolja vode
1 1/2 šolje ljubičica

Rastvorite šećer u vodi na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok ne provri.

Stavite cveće u nereaktivnu posudu (staklo, emajl ili nerđajući čelik).

Prelijte vrućim sirupom i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta.

Procedite smešu i bacite cvetove.

Jednostavni sirupi se mogu čuvati u frižideru 1 ili 2 meseca. Ako počne da kristališe, jednostavno ga ponovo zagrejte dok ne postane glatko.

Cvetni čaj

Napolju sa vodom, unutra sa čajem

Neki recepti za piće zahtevaju mikser za vodu. Za vodu, mikser pokušava da zameni recept cvetom, biljkom ili začinom natopljenim čajem po vašem izboru i koji najbolje odgovara piću koje pravite.

Želite da napravite zalihe za topao dan — zadivite svoje prijatelje, porodicu, saradnike i još mnogo toga tako što ćete zamrznuti nešto od svog napitka sa cvećem u posudi za led.

Mnogi od vas su videli ukrase na bazi šećera ili soli na obodu čaše za koktel u restoranima i zabavama. Ovaj ukras se naziva „rimmer“ i pruža slatki ili slani ukras za poboljšanje ukusa koktela.

Dodajte malo izmrvljenog ili u prahu jestivog cveća, bilja i začina koji dobro slažu sa vašim koktelom u čašu kako biste svom piću dali još umetnički izgled i dodatni ukus

Primer cvetnog rimera:

Zamrznute margarite od hibiskusa

1 šolja vode
2 kašičice suvog cveća hibiskusa
1 zrno vanile, podeljeno
½ šolje šećera
Korica i sok od 3 limete
Sok od 1 pomorandže
½ šolje tekile

Stavite cvetove hibiskusa i mahunu vanile u šerpu sa šoljom vode i stavite da provri. Nakon što voda proključa, sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta.

Procedite mešavinu da biste uklonili cvetove hibiskusa i mahunu vanile. Vratite smešu u tiganj i dodajte šećer.

Kuvajte oko 5 minuta dok se šećer ne rastvori. Uklonite sa vatre i dodajte koricu limete, sok od limete, sok od pomorandže i tekilu. Ohladite smešu dok se potpuno ne ohladi.

Kada se smeša ohladi, prelijte ledom u čašu za margarita sa obodom (ili zamrznite i jedite kao sorbet)!

Koristite koricu limete, cvetove hibiskusa i so da obrubite staklo.

Kako cvećari mogu da iskoriste ovo?

Dakle, mogu li cvećari zaista iskoristiti ovaj trend? Sve zavisi od vašeg izvora cveća. Obratite se svom veletrgovcu ili pijaci cveća da vidite koje cveće nije prskano hemikalijama ili pesticidima. Ovo cveće se može koristiti ili prodati za dodavanje pića, hrane i dekoracije.

Takođe, sećate se neočekivanog trenda sušenog cveća iz 2019. o kojem smo razgovarali prošlog meseca? Pa, ovo je još jedan način da uključite jestivo suvo cveće u svoj posao.

Pa zašto ne iskoristiti ovaj dodatni izvor prihoda? Ako postoje resursi, ovo bi mogla biti odlična taktika za rad sa lokalnim restoranima, pekarama, barovima i još mnogo toga za ponuditi jestivo cveće bilo da je u pitanju piće ili hrana. Ovo je odlična marketinška taktika i daje tim preduzećima izvor da dođu u vaš posao da kupe cveće i povećaju vašu poslovnu prodaju.