Nedavni trend cveća koji je započeo pre nekoliko godina i nastavlja da raste vrti se oko farmi cveća. Ovo je ekološki način da se podrže farmeri i malo kupuju, dok se koriste njihove obilne zalihe svežeg cveta. Ali šta ovaj trend farme cveća znači za cvećare? Hajdemo dalje u to u nastavku kako biste mogli da odlučite da li je rad sa farmom cveća pravi za vaš posao.

Šta je farma cveća?

Farma cveća je bukvalno ono što zvuči – farma na kojoj se uzgaja cveće! Te farme cveća koje vode obično su poznate kao farmeri-cvećari. Farme mogu da uzgajaju sve različite vrste cveća i nude jedinstveno iskustvo kupcima ako su otvorene za posetioce. To je skoro kao zabavna atrakcija za posetu! Ove farme prodaju i prodaju cveće direktno potrošačima i sarađuju sa cvetnim dizajnerima i kompanijama za događaje.

Uspon cvetnih farmi

Dakle, pitanje je sada – da li su farme cveća trend ili su tu da ostanu? Podaci ukazuju na veliki porast njihove popularnosti u poslednje vreme. Dok se 80 odsto rezanog cveća u SAD i dalje uvozi iz drugih zemalja, vrednost domaćeg cveća je porasla za 9 odsto od 2015. na 4,77 milijardi dolara u 2018. Sa tim povećanjem, broj proizvođača u SAD je porastao za 8 odsto za to vreme , kako je primetilo Ministarstvo poljoprivrede SAD.

Veliki deo ove popularnosti pripisuje se žudnji potrošača da prihvate lokalnu poljoprivredu i da podrže lokalne farmere. Pored toga, s obzirom da je nestašica cveća na veliko u poslednjih nekoliko godina bila široko rasprostranjena, logično je da su farme cveća dobile mnogo posla i pažnje, s obzirom da su imale bogatu žetvu stabljika koje su obezbedile cvećarima.

Kako cvećari mogu da rade sa farmom cveća?

Možda se pitate šta ovo znači za vas kao cvećara. Popularnost farmi cveća predstavlja jedinstvenu priliku da uspostavite vezu u vašoj zajednici ako u vašem kraju postoje lokalne farme cveća. Partnerstvo sa farmom cveća i reklamiranje ovoga vašim klijentima može stvoriti veliku privlačnost za vaše poslovanje.

Nabavka čak i nekih vaših stabljika sa farme cveća odjeknuće kod vaših kupaca iz sledećih razloga:

Kupujte lokalno: Vašim klijentima će se svideti mogućnost da podržite ne samo jedan posao u zajednici, već dva. Kakav neverovatan način za malu kupovinu.

Ekološki prihvatljiv: Svi žele da postanu zeleni, tako da će ovo biti velika privlačnost za potrošače.
Podrška poljoprivrednicima: Ideja o podršci lokalnim farmerima je nešto što mnogi vaši pokrovitelji mogu izaći iza, tako da je to odličan marketinški ugao.
Jedinstven izbor: Farme cveća mogu imati jedinstveniju ponudu od one koju dobijate od veleprodajnih dobavljača. Ovo bi vam moglo pomoći da ostvarite veću prodaju kupcima ako traže nešto drugačije ili izvan okvira.

Šta mislite o farmama cveća? Da li imate nekog u svojoj zajednici sa kojim ste bili partneri? Voleli bismo da čujemo, pa obavezno ostavite komentar ispod da biste nam saopštili svoje iskustvo sa ovim trendom!