Božićni ukrasi su jedan od najboljih delova Božića.

Ne postoji ništa bolje od toga da vidite kako vaša kuća svetli, i definitivno će vas učiniti prazničnim.

Božićno cveće i biljke su divan dodatak vašim ukrasima, donoseći dašak sveže i prirodne zimske lepote u vaš dom i bez napora dopunjujući ostalo zelenilo poput vaše božićne jelke i venaca.

Određeni cvetovi su tradicionalno povezani sa godišnjim dobima, tako da ćemo na ovom blogu pokriti neke od naših omiljenih božićnih cveća i biljaka i reći vam nešto više o njima.

1. Amarillis

Amarilis je popularno božićno cvetanje. Cveta prazničnim jarko crvenim cvetovima koji savršeno odgovaraju tradicionalnim božićnim bojama. Druge sorte daju snežno belo cveće, idealno za izgled zimske zemlje čuda. Cvetovi su veoma veliki i u obliku trube, što ih čini prirodno privlačnim za oči.

Uprkos njihovoj zimskoj reputaciji, one su zapravo tropske biljke poreklom iz Južne i Centralne Amerike. Ipak, postali su popularni pokloni za Božić jer mogu da cvetaju u zatvorenom prostoru zimi. Iako se obično kupuje kao biljka, podjednako dobro funkcioniše i u buketima, dodajući upadljiv štih aranžmanima. Izgleda posebno fantastično kada se upari sa drugim svečanim lišćem poput bobica.

Amarilis takođe ima prednost što je veoma dugotrajan. Biljke cvetaju oko 7 nedelja odjednom, što znači da će izgledati zapanjujuće tokom prazničnog perioda i kasnije. Slično tome, rezani Amarilis imaju impresivan vek trajanja u vazi, a uz odgovarajuću negu trajaće tri nedelje ili više. Kupite buket nekoliko nedelja pre Božića i uživajte u njemu do posle Nove godine.

Na tradicionalnom jeziku cveća, Amarilis simbolizuje snagu, samopouzdanje, uspeh i odlučnost. Savršen način da pošaljete svoje najbolje želje za Novu godinu punu prosperiteta.

Napomena: Zanimljivo je da su biljke koje se obično nazivaju „Amarilis“ zapravo deo roda Hippeastrum. Jedini pravi Amarillis je poreklom iz Južne Afrike i jedina je biljka u tom rodu. Ovo je na kraju odlučeno nakon mnogo vekova debate i konfuzije među botaničarima.

2. Božićna zvezda

Ne postoji božićna biljka koja je kultnija od Božićne zvezde. To je najpopularnija kućna biljka u Velikoj Britaniji za Božić, a sa svojom predivnom mešavinom crvenog i zelenog svečanog lišća, lako je shvatiti zašto. Svake godine se proda oko 8 miliona. Crvene sorte su daleko najpopularnije, ali se uzgajaju i druge boje, uključujući belu i roze.

Poinsettia se malo razlikuje od ostalih cvetnih biljaka. Popularne crvene ‘latice’ su zapravo listovi, gornji listovi biljke. Sami cvetovi su sitni, ali se mogu videti smešteni u sredini listova i obično su zelene ili žute boje.

Poinsettia je poreklom iz Centralne Amerike, gde cvetaju zimi. U Meksiku su deo božićne legende. Priča se da je jedna siromašna devojka tražila poklon za bebu Isusa na božićnoj službi, ali je malo toga mogla da priušti, pa je pribegla da sa puta donese mali buket korova. Kada je postavila skromni buket na scenu rođenja, on se transformisao u prelepu crvenu Božićnu zvezdu.

Da bi vaša božićna zvezda izgledala zdravo i sveže tokom prazničnog perioda, možete slediti nekoliko jednostavnih saveta za negu. Držite biljku na jakoj sunčevoj svetlosti oko šest sati dnevno, držeći je dalje od direktne sunčeve svetlosti, propuha i toplote. Zemlja treba da bude vlažna, ali treba izbegavati preterano zalivanje i stavljanje u višak vode. Sačekajte da se gornji sloj zemlje osuši na dodir pre nego što dodate još vode.

Kada se pravilno neguju, cvetovi i listovi na božićnoj zvezdi mogu trajati nekoliko meseci. Kada biljka završi sa cvetanjem u proleće, trebalo bi da odsečete stabljiku i obrezujete staro lišće i cvetove.

Može biti teško naterati ih da ponovo procvetaju sledećeg Božića, ali možete pomoći božićnim zvezdama tako što ćete ih zaliti i povremeno dodati đubrivo u tlo tokom cele godine. Da biste ih podstakli da ponovo procvetaju, preporučuje se da ih ostavite u potpunom mraku 14 sati noću počevši od oktobra. Ovo se može uraditi jednostavno tako što ćete biljku pokriti kutijom ili je staviti u ormar. Ovo pokreće proces cvetanja i menja boju od zelene do vatreno crvene.

3. Azalea

Azaleje su deo porodice rododendrona i popularne su kućne biljke za Božić, savršene za sprečavanje zimske hladnoće. Njihovo prelepo, puno cvetanje je divno za ulepšavanje vašeg doma, a crvena i bela su najpopularnije boje tokom praznične sezone. Ove biljke će biti veoma cenjene kao poklon.

Kada azaleje počnu da cvetaju, njihovo cveće traje do 4 nedelje, što ih čini odličnim središtem za ceo božićni period.

Da biste zalili, potopite posudu u vodu na sobnoj temperaturi, a zatim ostavite da se ocedi. Zemlja treba da bude vlažna sve vreme, a zalivanje je obično potrebno najmanje dva do tri puta nedeljno.

Azaleje takođe imaju bogat simbolički značaj, sa značenjima cveća, uključujući ženstvenost, umerenost, mekoću i brigu za sebe i druge.

4. Cimbidijum orhideje

Originalno poreklom iz himalajskih šuma, orhideje cimbidijum su neobičan i elegantan dodatak božićnim buketima. Zbog činjenice da se obično nalaze iznad nivoa oblaka, u sezoni su samo zimi, tako da je Božić pravo vreme za uživanje u njima.

Sportski elegantni cvetni klasovi sa ukrasnim cvetovima, dodaju prekrasan interes i teksturu cvetnim aranžmanima. Bele sorte su posebno lepe za Božić, dajući buketima očaravajuću snežnu estetiku.

Rezane orhideje cimbidijum imaju prednost što su veoma dugotrajne, a stabljike traju i do 4 nedelje. Ovo ih čini savršenim dodatkom vašim božićnim ukrasima, jer nećete morati da brinete da će uvenuti pre kraja sezone.

5. Crvene ruže

Crvene ruže nisu samo za romantične prilike – one su takođe glavni deo božićnih buketa. Njihova živa boja savršeno odgovara tradicionalnim bojama sezone, dajući buketima trenutno svečani izgled. Posebno ih volimo uparene sa sezonskim zelenim bobicama i zlatnim lišćem, za tu klasičnu božićnu kombinaciju boja.

Crvene ruže takođe dobro funkcionišu u središnjim delovima stola, donoseći živopisne boje na vaš božićni sto.

Rezane crvene ruže traju nedelju dana ili više u vodi. Ako želite da ih koristite u božićnim ukrasima, preporučujemo vam da ih naručite nekoliko dana pre Božića. To će značiti da će i dalje izgledati prelepo nekoliko dana nakon Božića.

6. Božićno lišće

Iako ne cveće ili biljke, božićno lišće je konačni sastojci za stvaranje zaista svečanog izgleda buketa.

Lišće poput šišarki i bobica zaista poboljšava božićne bukete, dajući im prirodan, zimzeleni izgled koji je dobrodošao tokom hladnih zimskih noći. Slično tome, smrča je lep dodatak, jer podseća na jelke i zimske šume. Konačno, pozlaćeni listovi biljaka poput eukaliptusa daju svečanu iskricu svakom božićnom cveću.

Za zaista luksuzan prikaz božićnog lišća i cveća, pogledajte naš očaravajući praznični šumski buket.