Značenja i simbolika cvetova božićne zvezde

Da li ste se ikada zapitali koja su značenja i simbolika iza cveta božićne zvezde?

Božićna zvezda je jedno od najlepših cvetova za Božić. Sa svojim bogatim crvenim listovima, božićna zvezda uspeva da se ušunja u skoro svaki božićni izlog cveća, nudeći blistavu bljesak boja.

Međutim, božićna zvezda nije uvek bila samo božićni cvet. U stvari, ova prelepa biljka ima dugu i duboku istoriju koja je čini jednim od najuzbudljivijih cvetova za poklon. Otkrijte značenje i simboliku božićne zvezde u ovom članku.
Šta je značenje božićne zvezde u različitim zemljama?

Teško je otkriti skrivena značenja i simboliku božićne zvezde, a da prethodno ne pogledate odakle je došla. Pogledajte kulturna značenja božićne zvezde za različite populacije širom sveta:
Poinsettia u drevnoj tradiciji Asteka

Iako se čini da je božićna zvezda veoma ugrađena u modernu zapadnu tradiciju, istorija božićne zvezde datira mnogo dalje od toga. Ovaj zapanjujući cvet ima drevne korene što ga čini još zanimljivijim!

Zapravo su Asteci prvi uzgajali cvet poinsettia. Verovali su da je cvet simbol čistoće i mira, kao i da ga verovatno koriste za prirodne lekove i lekove. Asteci su koristili ovo cveće od 14. veka da bi stvorili crvenu boju koja je krasila njihovu lepu, svetlu odeću.
Simbolizam božićne zvezde u Meksiku

Nešto kasnije, božićna zvezda se pojavljuje u meksičkim pričama kao božićni cvet. Priča o božićnoj zvezdi govori o siromašnom detetu koje stavlja korov na oltar na Badnje veče kao žrtvu.

U celoj skupštini za Badnje veče, ovaj korov se pretvorio u neverovatne crvene i zelene cvetove božićne zvezde i od tada je božićna zvezda simbol „Božićnog čuda“.
Značenje božićne zvezde u tradiciji SAD

Tek 1825. godine božićna zvezda je zaista ostavila trag u zapadnom svetu. Poinsettiju je vratio Džoel Roberts Poinset, koji je dao svoje ime cvetu po povratku sa njim iz Meksika.

Botaničar amater uveo je biljku u SAD 1820-ih i privukla je pažnju. Međutim, 1840-ih godina, kada je proslava Božića postala sve raširenija u SAD, ljubav prema božićnoj zvezdi kao božićnom cvetu zaista je uzela maha.
Poinsettia
Poinsettia zlatna limena posuda
Značenje božićne zvezde u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji, značenje i simbolika božićne zvezde je isti kao u SAD. Smatramo ih božićnim cvetom i mnogi ih poklanjaju oko Božića kako bi simbolizovali dobru volju i duh zajednice.

U verskim zajednicama se smatra da oblik cveta božićne zvezde simbolizuje Vitlejemsku zvezdu, a crveni listovi božićne zvezde simbolizuju Hristovu krv.
Simbolika božićne zvezde u Turskoj

U Turskoj, božićna zvezda je patriotski, a cvet je poznat kao Atakurkov cvet po vođi Mustafi Kemalu Ataturku. Poinsettia je bila njegov omiljeni cvet, a kao osnivač moderne Turske, mnogi smatraju da je božićna zvezda simbol turskog patriotizma.
Šta simbolizuje Poinsettia?

Svaka zemlja i tradicija imaju svoje razumevanje prelepe biljke božićne zvezde, ali se u modernim tradicijama smatra cvetom Badnje večeri koji se može dati i primiti uoči Božića.

Simbolika božićne zvezde je simbol ljubavi, nade i dobre volje tokom božićnog perioda i može se pokloniti da predstavlja pozitivnost i božićnu radost.
Kada treba poslati Božićnu zvezdu?

Poinsettiju zaista možete pokloniti u bilo koje doba godine, jer bogati listovi ove biljke čine je prekrasnim osvetljivačem za prozorske daske.

Međutim, božićna zvezda se obično češće pojavljuje u zimskim mesecima kao simbol božićnog veselja. Poinsettiju možete poslati uoči Božića, kao božićni poklon ili na Badnje veče da biste održali korak sa meksičkom tradicijom.

Kao jedno od decembarskog cveća, takođe je odličan poklon za one koji imaju rođendane u decembru ili za sećanje na nekoga ko je rođen ili umro u decembru.

Saznajte više o božićnoj zvezdi u svom njenom sjaju u odeljku Božićni pokloni na našoj veb stranici. Uz dostupno cveće u poštanskom sandučetu i isporuku poklona, možete nekome ulepšati dan i sa lakoćom širiti božićno veselje!