Zaronite u Crovn Imperial simbolizam

Kada je u pitanju upadljivo prolećno cvetanje, ističe se kruna carska (Fritillaria imperialis). Sa svojim velikim, zvonastim, crvenim i narandžastim cvetovima koji klimaju na visokim stabljikama, ovo cveće egzotičnog izgleda može da bude zaustave u prolećnoj bašti. Ali Crovn Imperial cveće nije samo prelepo; oni su takođe bogati istorijom i simbolikom. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju cveta Crovn Imperial na jeziku cveća.

Crovn Imperial (Fritillaria imperialis) Značenje, vrste, upotreba i saveti za uzgoj

Pregled sadržaja:
Etimologija
Značenje i simbolika krunskog carskog cveća
Carski simbolizam krune u floriografiji:
Etimologija
Cveće krune pripada rodu Fritillaria , koji sadrži više od 130 vrsta cvetnih lukovica višegodišnjih biljaka. Cveće u ovom rodu ima tendenciju da bude u obliku zvona i klima glavom; mnogi liče na ljiljane.

Kao što bi njihovo ime sugerisalo, imperijalna kruna ima veličanstvenu istoriju. Naziv Fritillaria potiče od latinskog za „kockice“ i smatra se da se odnosi na oblik cvetova nalik čaši. Ime vrste, imperium, dolazi od latinskog za „carstvo“ i odnosi se na krunu čupavih listova koja se uzdiže iznad cvetova.

U rodnom Iranu cveća, oni su poznati kao „prevrnuti lali“. Ovde se zovu „Sijava suza“, kaže se da cveće plače i saginje glave od tuge zbog smrti mitološke figure Siavaša. Biljke su memorijalizovane u drevnim rezbarijama i arhitektonskim karakteristikama.

Značenje i simbolika krunskog carskog cveća
O Crovn Imperial (Fritillaria imperialis)
Hrišćani su stvarali sopstvene legende oko carske krune. Verski folklor je rekao da je cveće odbilo da se klanja kada je Isus prošao pored njih. Anđeo ih je tada posramio, a oni su za sva vremena pognuli glave.

Smatra se da je cveće u Evropu uneo flamanski botaničar Carolus Clusius 1500-ih. Njegova neobična kolekcija biljaka još uvek postoji u baštama Univerziteta Lajden u Holandiji. Dva veka kasnije, krunski imperijali su se proširili po kontinentu i postali popularan cvet.

Carski simbolizam krune u floriografiji:
Značenje i simbolika krunskog carskog cveća
U viktorijansko doba, cveće je dobilo još više značenja. Floriografija – ili jezik cveća – pripisuje simboliku koja se odnosi na veličanstvo i klasu. Ovo cveće ima sledeća simbolična značenja:

Kraljevstvo i plemstvo:
Crovn Imperial se često smatra simbolom kraljevstva, moći i autoriteta. Njegov visok rast, žive boje i prepoznatljiv oblik cveća nalik kruni izazivaju osećaj kraljevstva i veličine.

Prestiž i veličina:
Veličanstveno prisustvo Crovn Imperial simbolizuje prestiž i veličinu. Impresivna visina i smele boje njegovog cveća čine ga upečatljivim dodatkom svakom vrtu ili cvetnom aranžmanu.

Liderstvo i snaga:
Crovn Imperial predstavlja vođstvo i snagu. Njegov uspravan rast i zapovedno prisustvo simbolizuju samopouzdanje, odlučnost i sposobnost preuzimanja odgovornosti.

Zaštita:
Pored toga, veruje se da Crovn Imperial poseduje zaštitne kvalitete. Na njega se gleda kao na cvet čuvar koji odbija negativne energije i donosi sreću i blagoslov.

Vaskrsenje i ponovno rođenje:
Pojava Crovn Imperial-a u rano proleće često se povezuje sa simbolikom vaskrsenja i ponovnog rođenja. Njegov izlazak iz zemlje posle zime predstavlja obnavljanje života i dolazak novog godišnjeg doba.

Krunsko carsko cveće sigurno opravdava svoje ime. Grozdovi cveća toplih tonova, u obliku čaše, prekriveni su dramatičnom „krunom“ čupavog lišća, stvarajući privlačan izgled vašoj bašti. Bogata istorija i simbolika biljaka, uz njihov dramatični izgled, čine F. imperialis simboličnim i lepim izborom za prolećni pejzaž.