Znacenje cveta ametista otkrivanje kulturnih prica mitova i simbolizma

Cvet ametista je mali grm dragocenog izgleda sa ljubičastim cvetovima koji odgovara svom kristalnom imenu. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveća ametista, kao i da naučim o njihovoj istoriji, folkloru, popularnim mitovima i kulturnom značaju širom sveta.


Značenje i simbolizam cveta ametista
Kao što ime govori, ovaj cvet daje ljubičasti cvet koji je nepogrešiv u svom intenzitetu. To ga čini veoma značajnim dodatkom svakom cvetnom aranžmanu. Pravljenje simbolične sadnje u vašoj bašti u čast voljene osobe ili kućnog ljubimca takođe je lako uz pomoć ove biljke niskog rasta i gomile.

Etimologija
Uobičajeno ime cveta ametista je bukvalna referenca na intenzivnu ljubičastu boju malih, cevastih cvetova. Druga uobičajena imena uključuju jamajčanske zaboravke, safirni cvet, grmoljubičastu ili samo ametist. To nije prava ljubičica iako je deo jednog uobičajenog imena.

Ime roda za različite cvetove ametista je Brovallia . Ovo je referenca na švedskog botaničara Johanesa Brovallisa. Jedna dobro poznata vrsta je Brovallia speciosa, što na latinskom znači upadljiva.

Druga je Brovallia americana, koja je porijeklom iz Južne Amerike. Zahvaljujući brojnim uobičajenim nazivima za ovo cveće, najbolje je da proverite naučno ime pre nego što posadite određenu sortu u svojoj bašti.

Značenje ametista u floriografiji
Viktorijansko doba dovelo je do razvoja složene floriografije , ili jezika cveća. Ovo je omogućilo slobodu izražavanja kada nije bilo pristojno direktno izražavati želje ili nezainteresovanost nekome.

Cveće ametista je kultivisano i poznato u Engleskoj u viktorijanskom periodu i razvilo je svoje jedinstveno značenje divljenja i brige. Ovo bi moglo poprimiti platonsko značenje kada je upareno sa pravim cvećem, ili bi moglo ukazivati na romantično interesovanje ako se kombinuje sa ružama i orlovim noktima .

Fleksibilnost značenja cveta ametista učinila je Viktorijanima praktično da pošalju specifičnu poruku kombinacijom samo nekoliko sitnih cvetova.

Reference koje je sačuvalo Britansko kraljevsko hortikulturno društvo slažu se da je divljenje bilo primarno značenje za ovaj cvet na viktorijanskom jeziku cveća.

Uobičajene boje cveća ametista i njihovo značenje i simbolizam

Ljubičasta: Najčešća boja za cvet, ljubičasta predstavlja eleganciju, kraljevstvo, kraljevstvo, luksuz, bogatstvo, sreću i šarm.
Plava: Još jedna uobičajena boja cveta za sorte poput Blue Bell Ametist Flovers, plava simbolizuje inteligenciju, mir, spokoj, rast, lečenje i slobodu.
Ljubičasta: Kombinujući ljubičastu i plavu, cvetovi ljubičice predstavljaju mistična verovanja, duhovnu dubinu, intelekt, mladence i iznenadnu inspiraciju.
Bela: Jedna od retkih boja za cveće ametista, bela je boja čistoće , isceljenja, oporavka, nevinosti, sećanja i novih početaka.

Značenje cvetova ametista u antičko doba
Brovallia je porijeklom iz Latinske Amerike i Kariba, tako da nije bila široko poznata Grcima ili Rimljanima. Iako nije deo tih mitologija, cveće ametista poprimilo je mnogo simbolike u kulturama koje potiču iz njihovog opsega. Na Karibima su korišćeni za razmenu kao simbol divljenja i interesovanja, što ih čini delom nekih tradicija udvaranja.

Značenje cvetova ametista u religiji i duhovnosti
Kao ljubičasti ili ljubičasti cvet, cvetovi ametista su takođe povezani sa duhovnošću i mističnim iskustvima. Poklanjanje nekome može ih podsetiti da idu u korak sa praksom meditacije ili ih podstaći da prodube svoju ličnu vezu sa duhovnom tradicijom. Neki ljudi ih koriste u svadbenim buketima kako bi dodali vezu sa duhovnom stranom života.

Veze sa zodijakom

Ametist je kamen rođenja za mart, što ga povezuje i sa Ribama i Ovnom u zodijaku . Ova asocijacija se prenosi na cveće koje deli svoje ime sa kamenom. Razmislite o poklonu cveta ametista svakome ko je u znaku Ovna ili Riba. To je dobar način da ih podsetite da ostanu prizemljeni i fokusirani na svoje ciljeve u životu.

Cveće ametista kao zvanični simboli
Različiti članovi roda Brovallia ne smatraju se zvaničnim cvećem bilo koje određene države, zemlje ili grada. Međutim, oni se naširoko koriste da simbolizuju ruralni krajolik u nekim delovima Meksika, Bolivije i Kariba.

Festivali i ceremonije povezane sa cvećem ametista
U nekim delovima Latinske Amerike i Kariba, cvet ametista se koristi kao deo udvaranja mladih odraslih. Često je nadaren kao način da se signalizira interesovanje bez prevelikog pritiska na drugi deo. Iako je ovo postalo retko u današnjoj eri slanja poruka, još uvek se koristi u nekim udaljenim oblastima na ostrvima i ruralnim delovima Antila.

Pogodne prilike za poklon cveća ametista
Rezano cveće ametista je idealan poklon kada pokušavate da pošaljete poruku divljenja i interesovanja potencijalnom ljubavnom interesu. Ako umesto toga želite da kreirate poruku platonskog divljenja, uparite je sa drugim cvećem koje neće poslati romantičnu poruku.

Upotreba i prednosti cveća ametista
Brovallije su povezane sa jestivim velebiljima poput krompira i paradajza, ali nijedan od članova roda se ne smatra jestivim ili lekovitim. Umesto toga, cveće ametista se uglavnom sadi zbog svoje sposobnosti da privuče leptire i kolibrije.

O cveću ametista
Poreklom iz Latinske i Centralne Amerike, cvetovi ametista preferiraju rastuće zone od 9 do 11. Međutim, mogu se uzgajati u skoro svakoj zoni rasta kao jednogodišnja biljka. Lako se seju iz semena i formiraju male humke sa tamnim listovima i cvetovima u obliku zvezda.

Najčešća pitanja o cvetu ametista:

Da li je cveće ametista otrovno?
Cvetovi ametista se ne smatraju toksičnim ili otrovnim, ali nisu ni jestivi.

Da li je cveće ametista jednogodišnje ili višegodišnje?
U zonama rasta od 9 do 11 , cvetovi ametista su višegodišnje biljke. Takođe se uzgajaju kao jednogodišnje biljke u hladnijim predelima.

Koliko različitih vrsta cveća ametista postoji?
Postoji sedam vrsta u rodu Brovallia i desetine imenovanih sorti.

Gde ametist obično raste?
Ovo cveće uglavnom preferira zasjenjena područja sa vlažnom zemljom, posebno u toplijim zonama uzgoja.

Da li cveće ametista privlači određene vrste divljih životinja?
Ovo cveće može doneti leptire i kolibrije, ali i privući pčele i druge važne oprašivače.

Da li je cveće ametista pogodno za aranžmane za rezano cveće?
Cvetovi ametista su mali, ali su dobar punilac za rezane cvetne aranžmane jer mogu da izdrže nedelju dana ili duže u vodi.

Koja su simbolička značenja povezana sa cvetovima ametista?
Cvet ametista generalno simbolizuje divljenje i interesovanje, potencijalno na romantičnom nivou.

Koje su neke prateće biljke koje dobro rastu sa cvetovima ametista?
Njihova navika niskog rasta čini ih sjajnim kada su uparene sa višim biljkama kao što su ukrasne žalfije, suncokreti i larkspur.

Značenje cveta ametista – zamotavanje
Učinite cvet ametista delom svoje bašte da biste se setili nekoga kome ste se divili ili samo da biste dizajnu dodali više ljubičaste boje. Ovo cveće je bogato značenjem, simbolikom i istorijskim značajem i biljka je laka za uzgoj koja se dobro prilagođava širokom spektru uslova.