Osnovni vodic za feng sui biljke u spavacoj sobi

Zašto biljke nisu najbolja opcija za spavaću sobu prema Feng Shui teoriji
Kućne biljke su zabavne za sakupljanje i negu. Oni takođe imaju moć da prečiste vazduh, nadoknade kiseonik u vašem domu, a mogu vam čak pružiti i beneficije protiv stresa samo tako što su u blizini da gledate u njih. Iako mogu uvući pozitivnu energiju u određene delove vašeg doma, prema principima feng šuija, biljke nikada ne treba držati u spavaćoj sobi.


Zašto biljke i feng šui dobre spavaće sobe nisu kompatibilni:
Biljke su loš feng šui spavaće sobe. Kao drveni element, biljke privlače živu energiju usmerenu nagore koja nije pogodna za opuštajući ili miran prostor. Kada se zalivaju, biljke takođe dodaju element vode u spavaću sobu koji efikasno gasi vatru, umanjujući romantičnu energiju u spavaćoj sobi para.

Spavaća soba u Feng Shui-u

U feng šuiju, spavaća soba se često smatra najvažnijom prostorijom u domu jer je to soba u kojoj verovatno provodite najviše vremena. To je takođe mesto gde spavate, što vas stavlja u pasivno stanje na koje lakše utiču prirodne energije koje teku kroz prostor.

Spavaća soba, u feng šuiju, predstavlja osobu ili ljude koji spavaju u njoj. Kada par deli spavaću sobu, spavaća soba takođe može da simbolizuje njihov brak ili vezu.

Cilj uključivanja feng shui principa u spavaću sobu je balansiranje prirodnog toka energije na način koji promoviše odmor i romantiku, što su dve osnovne svrhe spavaće sobe. Uvođenje elemenata dizajna koji bi mogli stvoriti neravnotežu ili uvući previše uzbudljive energije smatra se lošim feng šuijem spavaće sobe.

Koji su primarni problemi sa biljkama i spavaćom sobom?

Iako postoji nekoliko oprečnih mišljenja među različitim praktičarima, za biljke u spavaćoj sobi se skoro uvek smatra da su loš feng šui.

Primarni razlog je što sve biljke pripadaju elementu drveta koji ima snažnu energiju naviše. Energija elementa drveta promoviše rast, promenu, fleksibilnost i razvoj. Smatra se da je ova energija previše jaka, živahna i uzbudljiva za mirnu spavaću sobu.

Pored toga, žive biljke treba zalivati čime se element vode unosi u spavaću sobu. Voda umanjuje element vatre. Uključivanje elementa vode u spavaću sobu je kao prikrivanje romantične strasti mokrim ćebetom.

Šta nauka kaže o biljkama u spavaćoj sobi

Tokom dana, biljke uzimaju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik kroz proces fotosinteze. Iako biljke imaju sposobnost da prečiste vazduh i dopune kiseonik, mnoge biljke zapravo oslobađaju ugljen-dioksid noću, u vreme kada najverovatnije udišete vazduh u svojoj spavaćoj sobi. Ovo povećanje ugljen-dioksida može poremetiti san.

Ako ste zabrinuti zbog toksina u vazduhu u vašoj spavaćoj sobi, možete da uključite prečišćivač vazduha koji će filtrirati vazduh, a istovremeno stvara beli šum koji će verovatno poboljšati i vaš san.

Šta je sa umirujućim efektima biljaka? Samo gledanje u biljku ima moć da smanji stres i anksioznost, tako da možete pomisliti da su biljke savršene za spavaću sobu. Iskreno, međutim, koliko je lako gledati biljku dok spavate?

Najbolje biljke za spavaću sobu u Feng Shuiju

Dok bi feng šui zahtevao da potpuno preskočite biljke u spavaćoj sobi, postoje neke smernice za odabir biljke za spavaću sobu ako morate.

Neka bude mala. Veće biljke crpe veće količine energije i nikada se ne preporučuju za spavaću sobu. Oni takođe oslobađaju veću količinu ugljen-dioksida noću.
Postavite ga dalje od kreveta. Postavljanje biljke blizu kreveta će privući previše energije na mesto gde treba da se odmorite.
Postavite ga u istočne, jugoistočne ili južne oblasti mape bagua vaše spavaće sobe koja će se hraniti drvenim elementom biljke.
Umesto toga, probajte rezano cveće, poput božura. Božuri predstavljaju romansu, brak i partnerstvo koji su pozitivna energija za spavaću sobu.
Ako odlučite da držite živu biljku u svojoj spavaćoj sobi, najprihvatljivije opcije su orhideje (za podsticanje pozitivnog partnerstva), biljke zmija, areka palme, biljke pauka i ljiljani (za umirujuću energiju). Svaka od ovih biljaka takođe nastavlja da apsorbuje ugljen-dioksid tokom noći, tako da ni vaš nivo kiseonika ne bi trebalo da bude poremećen.

Najbolje prakse za dobar feng šui u spavaćoj sobi

Kada je u pitanju postizanje dobrog feng šuija u spavaćoj sobi, držanje biljaka napolju je odlično mesto za početak. Međutim, postoji i mnogo dodatnih vodećih principa koje treba pratiti.

Krevet
Rasporedite svoj krevet u zapovedni položaj u sobi. Komandno mesto svake sobe je nasuprot, okrenut, i malo desno ili levo od vrata sa čvrstim zidom ili čvrstim uzglavljem iza kreveta.
Ne čuvajte ništa (što nije povezano sa spavanjem) ispod svog kreveta. Održavanje poda ispod vašeg kreveta od nereda će obezbediti da energija može slobodno da teče kroz sobu bez da se blokira tamo gde se odmarate.
Ostavite slobodan prostor sa obe strane kreveta, umesto da jedna strana bude gurnuta uza zid u uglu.
Ne postavljajte grede, ventilatore, velike svetiljke ili druge teške predmete na plafon iznad kreveta.

Noćni stolovi i lampe
Dodajte par noćnih ormarića i lampe sa obe strane kreveta da biste stvorili dobru, uravnoteženu energiju. Ovi noćni ormarići i lampe ne moraju biti identični, ali treba da se osećaju uravnoteženo u pogledu veličine, boje i težine.
Dekorisanje u parovima oko kreveta osigurava ravnotežu u vašoj sadašnjoj ili budućoj vezi.
Osvetljenje spavaće sobe
Meko svetlo ili prirodno svetlo je najbolje u spavaćoj sobi.
Jaka gornja svetla treba izbegavati ili postaviti pomoću prekidača za prigušivanje tako da se mogu podesiti kako bi se stvorila opuštajuća atmosfera.

Boje spavaće sobe
Ukrasite svoju spavaću sobu bojama na osnovu onoga što vam je potrebno i koje energije boje predstavljaju u feng šuiju.
Crvene i narandže – Povećana strast i romansa
Neutralni zemljani tonovi – podstiču opuštanje i podršku
Plava i zelena – isceljenje, vitalnost i podmlađivanje
Ružičaste i breskve – privlače partnerstvo u vaš život
Umetničko delo
Izaberite umetničko delo koje sadrži prave boje i opuštajuće teme za vašu spavaću sobu.
Ako je moguće, izaberite slike koje se mogu prikazati u parovima.
Ako ste skloni depresiji, prikažite umetnička dela u visini očiju ili više da biste podigli energiju u prostoriji.

Ogledala
Feng šui predlaže da se ogledala potpuno ostave iz spavaće sobe jer mogu stvoriti energiju koja je previše živa za prostor.
Ako imate ogledala u sobi, pokušajte da ih držite podalje od vašeg vidokruga iz kreveta i/ili ih postavite tako da budu okrenuta prema prozorima.
Poštujte svrhu spavaće sobe
Sve što ne služi odmoru, romantici i opuštanju treba držati podalje od spavaće sobe ili barem van vidokruga. To znači da treba da se uzdržite od čuvanja knjiga (osim one koju trenutno čitate), laptopova, telefona, radnih papira ili opreme za teretanu u spavaćoj sobi.

Gde postaviti biljke u domu za dobar feng šui
Iako su biljke u spavaćoj sobi loše za feng šui, postoji mnogo drugih lokacija na kojima će balansirati energiju na pravi način. Za dobar feng šui, postavite biljke u istočni, jugoistočni ili južni deo vašeg doma. Biljke su takođe povoljne kada se postavljaju na ulazu, oko ulaznih vrata, u trpezariji i dnevnoj sobi.

Česta pitanja o Feng Shui biljkama u spavaćoj sobi:

Da li su biljke u spavaćoj sobi dobar feng šui?
Prema feng šui teoriji, biljke se ne smatraju dobrim za unošenje pozitivne energije u spavaću sobu. Kao drveni element, biljke privlače živu energiju usmerenu nagore koja nije pogodna za opuštajući ili miran prostor. Kada se zalivaju, biljke takođe dodaju element vode u spavaću sobu koji efikasno gasi vatru, umanjujući romantičnu energiju u spavaćoj sobi para.

Šta je dobar feng šui za spavaću sobu?
Da biste privukli dobar feng šui u spavaću sobu, postavite svoj krevet na komandni položaj sobe. Komandni položaj svake sobe je nasuprot, okrenut, i malo desno ili levo od vrata sa čvrstim zidom ili čvrstim uzglavljem iza kreveta. Ne odlažite ništa ispod kreveta i ostavite slobodan prostor sa obe strane kreveta, umesto da jedna strana bude gurnuta uza zid u uglu. Ne postavljajte grede, ventilatore, velike svetiljke ili druge teške predmete na plafon iznad kreveta.

Koju biljku treba držati u spavaćoj sobi?
Ako se biljke drže u spavaćoj sobi, najbolje opcije u feng šuiju su veoma male biljke ili cveće koje se drži što dalje od kreveta, najbolje u južnim ili jugoistočnim uglovima sobe.

Koje boje je najbolje koristiti u spavaćoj sobi u feng šuiju?
U feng šuiju, različite boje predstavljaju različite izvore energije. Crvene i narandže su povezane sa strašću i romantikom; neutralni zemljani tonovi sa opuštanjem i podrškom; plava i zelena sa isceljenjem, vitalnošću i podmlađivanjem; ružičaste i breskve privlače partnerstvo u vaš život.

Feng Shui biljke i dom
Za više, pogledajte naše osnovne vodiče za najbolje Feng Shui biljke za dnevne sobe, kupatila, kuhinje, hodnike, ulazna vrata, balkone, kancelarije, stolove i one koje privlače bogatstvo, prosperitet i sreću.