uobicajenih bolesti i stetocina biljaka za molitvu

Kako se nositi sa uobičajenim bakterijama, štetočinama i bolestima biljaka
Poznate po svom šarenom, živopisnom lišću, molitvene biljke (Maranta leuconeura) su popularne tropske kućne biljke koje nude mnoštvo upotreba i prednosti. Njihovo čuveno lišće se noću sklupča, nalik na par ruku koje se mole, pre nego što se ujutru razviju. Nažalost, ove prelepe kućne biljke mogu biti pogođene raznim štetočinama i bolestima. U ovom članku ćemo objasniti kako da identifikujemo i rešimo 11 uobičajenih bolesti i štetočina biljaka za molitvu.


Uobičajene bolesti i štetočine biljaka za molitvu – najvažnije
Biljke za molitvu su podložne bolestima kao što su botritis i pepelnica, posebno kada se uzgajaju na otvorenom. Kao kućne biljke, biljke za molitvu mogu patiti od truleži korena ili štetočina kao što su gljivične gljivice ili tripsi. Koristite hortikulturna ulja, insekticidni sapun i fungicide za borbu protiv ovih bolesti i štetočina.

Uobičajene bolesti i štetočine biljaka za molitve i kako ih prepoznati:

1. Botritis su uobičajene štetočine i bolesti molitvenih biljaka
Botritis je iscrpljujuća gljivična bolest koja može da napadne molitvene biljke. Uzrokuje ga gljivica Botritis cinerea i uspeva u vlažnim, vlažnim uslovima. Botritis je takođe poznat kao siva plesan po izraslinama koje se pojavljuju na zaraženim listovima.

Ako vaša molitvena biljka ima botritis, moraćete da je odložite. Očistite sve okolne ostatke listova koji još uvek mogu da sadrže gljivice i tretirajte zemljište organskim fungicidima.

2. Helminthosporium pegavost listova
Helminthosporium pegavost listova je još jedna gljivična bolest na koju treba obratiti pažnju. Ova bolest pega na listovima uspeva u zemljištu preplavljenom vodom i izaziva žute ili žute pege na zaraženim listovima. Takođe može izazvati smeđe ili ljubičaste lezije na stabljikama.

Oslobodite se preplavljenog tla oko biljke i koristite ulje ili fungicide da uništite infekciju. Ponovo zasadite svoju molitvenu biljku u svežu, dobro drenirajuću zemlju i vodu u dnu stabljika.

3. Pepelnica
Pepelnica nije strana mnogim baštovanima. Ova gljivična bolest voli natopljena tla i vruće, suve uslove tokom dana i hladne, vlažne uslove noću. Simptomi uključuju karakteristične bele izrasline na listovima i zakržljali ili deformisani rast.

Zalijte svoje molitvene biljke u podnožju tokom jutra. Ovo sprečava vašu biljku da sedi u vodi kada je noću hladno. Uklonite zahvaćeno lišće i nanesite ulje ili fungicide ako je potrebno.

4. Root Rot
Gniloba korena je uobičajena bolest molitvenih biljaka zbog prekomernog zalivanja
Prekomerno zalivanje je čest problem za molitvene biljke i često dovodi do truleži korena. Ako vaša biljka za molitvu sedi u vlažnoj zemlji, koreni će početi da trunu. Ostali simptomi uključuju opadajuće lišće i žuto lišće.

Zamenite svu vlažnu zemlju oko biljke i odrežite smeđe, kašasto ili smrdljivo korenje. Presadite biljku za molitvu u sveže, dobro drenirano tlo i zalijte samo ako su gornja 2 inča zemlje suva.

5. Južna gljivica
Južna gljivica je gljivična bolest koju izaziva gljiva Athelia rolfsii, koja inficira tlo oko biljaka za molitvu. Simptomi uključuju promenjeno ili uvenuće lišće i bele linije micelije na stabljikama. Ova gljiva uspeva u toplim, vlažnim okruženjima kao što je preplavljeno zemljište.

Borba protiv južnjačke gljivice zahteva drastične mere. Odložite zaraženo zemljište i ponovo zasadite svoju molitvenu biljku u sveže, dobro drenirajuće tlo.

6. Lisne uši
Lisne uši su uobičajene štetočine biljaka za molitvu
Lisne uši su uobičajene baštenske štetočine koje mogu sisati sok iz biljaka za molitvu. Oni formiraju kolonije malih zelenih ili crnih insekata koji se skupljaju duž stabljika ili ispod listova. Simptomi zaraze lisnim ušima uključuju crnu plijesan, iskrivljeno lišće i usporen rast.

Lisne uši možete ukloniti prskanjem svoje molitvene biljke crevom. Hortikulturna ulja, insekticidni sapun i pesticidi takođe mogu da leče infestaciju lisnih uši.

7. Gljiva
Gljivice su uobičajene štetočine i bolesti biljaka koje se mogu moliti
Gljivične gljivice su dosadne štetočine koje će položiti jaja u zasićena tla. Jedna odrasla ženka može da položi do 150 jaja za nedelju dana pre uginuća. Kada se larve izlegu, one će progutati korenje vaše molitvene biljke, uzrokujući ozbiljnu štetu.

Zamenite gornjih 2 ili 3 inča zemlje da biste uklonili jaja i larve. Koristite lepljive zamke ili čepove za flaše napunjene bademovim uljem da otpremite odrasle.

8. Mealibugs
Mealibugs su uobičajene štetočine biljaka za molitvu
Mealibugs su ljuskavi insekti koji mogu da napadnu molitvene biljke i konzumiraju biljne ćelije. Možete uočiti ove insekte kako se kreću po vašoj biljci kao male bele mrlje. Ostali simptomi zaraze brašnastim bubama uključuju lepljive bele naslage medljike koje se mogu pretvoriti u crnu čađavu buđ.

Borite se sa brašnastim bubama koristeći hortikulturna ulja ili insekticidni sapun. Iako se većina infestacija može rešiti, možda ćete morati da odbacite biljku ako zaraza izmakne kontroli.

9. Spider Mites
Paukove grinje su uobičajena molitva biljnih štetočina i bolesti
Paukove grinje su grupa uobičajenih štetočina kućnih biljaka blisko povezanih sa paučnjacima. Ove grinje često ostavljaju mrežu oko listova i možete ih videti kako se kreću po lišću. Ostali simptomi uključuju smeđe ili žute mrlje na lišću.

Koristite hortikulturna ulja ili insekticidni sapun da biste se rešili grinja. Alternativno, mogu se koristiti mere biološke kontrole kao što su nematode ili predatorske grinje.

10. Tripsi
Tripsi su uobičajene štetočine i bolesti molitvenih biljaka
Tripsi su još jedna vrsta insekata koji sisa sok koji može da pleni biljke za molitvu. To su male, vitke crne ili smeđe mušice. Simptomi uključuju srebrne mrlje na listovima, usporavanje rasta i opadanje listova.

Koristite lepljive zamke da biste se rešili odraslih tripsa i sprečili ih da polažu sveža jaja. Stavite zaražene biljke u karantin dok se zaraza ne reši. Koristite hortikulturna ulja ili insekticidni sapun za tretiranje listova i uništavanje jaja.

11. Bele mušice
Bele mušice su uobičajene štetočine i bolesti molitvenih biljaka
Bele mušice su izuzetno dosadni insekti koji sišu sok koji mogu da napadnu biljke u velikom broju. Kada su uznemireni, oblak ovih sićušnih belih insekata može zujati oko biljke. Bele mušice za sobom ostavljaju lepljive naslage medljike koje se mogu pretvoriti u crnu, čađavu buđ.

Otarasite se belih mušica prskanjem zaraženih biljaka crevom. Alternativno, možete koristiti biološke kontrole, hortikulturna ulja i insekticidni sapun da ih ubijete.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida

Hortikulturna ulja
Hortikulturna ulja poput ulja repice ili neema su neki od najlakših načina za kontrolu štetočina biljaka za molitvu. Ovo bi trebalo da bude lako dostupno u prodavnicama ili baštenskim centrima. Deluju tako što prekidaju cikluse razmnožavanja štetočina kao što su lisne uši ili bele mušice.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapuni su izuzetno efikasan način za uklanjanje štetočina kao što su lisne uši, tripsi ili bele mušice. Kada se obriše preko lišća, insekticidni sapun se suši ili guši aktivne štetočine. Ako ne možete da pronađete insekticidni sapun, napravite zamenski rastvor mešanjem tople vode sa sapunom za suđe.

Biološke kontrole
Biološke kontrole su organizmi grabežljivci kao što su grinje ili nematode koje plene na određene štetočine. Ove kontrole su izuzetno efikasne protiv štetočina kao što su gljivične gljivice ili lisne uši. Uvek izaberite ispravnu meru biološke kontrole koja je povezana sa napadom štetočina na vašu molitvenu biljku.

Fungicidi i pesticidi
Ako vaša molitvena biljka pati od gljivične infekcije, fungicid je verovatno najbolji tretman. U međuvremenu, pesticidi se mogu koristiti za uništavanje velikih infestacija štetočina. Zapamtite da mnogi sintetički fungicidi ili pesticidi sadrže hemikalije koje mogu ubiti korisne bakterije. Fungicide i pesticide koristite pažljivo i štedljivo.

Lepljive zamke su jednostavan način za suzbijanje populacija štetočina kao što su gljivične gljivice ili tripsi. Ove zamke hvataju odrasle štetočine, što ih sprečava da polažu više jaja. Kada se odrasli prorede, infestacija bi trebalo da prestane.

Upravljanje bolestima i štetočinama

Svoje molitvene biljke možete zaštititi od bolesti i štetočina pružanjem odgovarajuće nege i uslova životne sredine. Možete čak i uzgajati molitvene biljke napolju u USDA zonama 11 i 12.

Molitvenim biljkama je potrebno puno svetle, indirektne ili filtrirane svetlosti u zatvorenom prostoru i delimične senke na otvorenom. Prozori okrenuti prema istoku ili jugoistoku pružaju najbolje uslove osvetljenja. Ako se ostave u uslovima slabog osvetljenja, molitvene biljke mogu izgubiti svoje prelepe boje.

Biljke za molitvu zalivajte kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši ili otprilike jednom nedeljno. Uvek zalivajte u dnu stabljike ujutru. Ovo vam pomaže da izbegnete prodiranje vode na lišće, što može dovesti do gljivičnih bolesti.

Postavite molitvene biljke u toplim, vlažnim područjima sa temperaturama u rasponu od 60 do 80ºF (15,5 do 26,5ºC). Održavajte nivoe vlažnosti između 50 i 60% koristeći ovlaživače ili posude sa šljunkom.

Molitvenim biljkama su potrebna dobro drenirajuća tla koja takođe mogu zadržati malo vlage. Zemlja takođe treba da bude blago kisela. Molitvene biljke gnojite jednom mesečno tokom proleća i leta. Presadite molitvene biljke svake 2 do 3 godine sa svežom zemljom.

Okončanje
Molitvene biljke su atraktivne, aktivne sobne biljke koje nažalost mogu postati žrtve raznih bolesti i štetočina. Tu spadaju botritis, pepelnica, trulež korena, lisne uši, gljivične gljivice ili tripsi. Koristite dobre prakse nege da biste sprečili štetočine. Ako se problemi pojave, koristite hortikulturna ulja, insekticidni sapun ili fungicide da biste ih rešili.