Sta simbolizuju palme

Značenje, simbolika i kulturni značaj palmi

Palme su neke od najpoznatijih i najprepoznatljivijih biljaka na svetu. Obično povezane sa prelepim tropskim ostrvima, palme su bile značajne u mnogim kulturama tokom ljudske istorije. Palme su takođe verski simboli u mnogim verama, uključujući hrišćanstvo i judaizam. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju palmi.


Simboličko značenje palmi – najvažnije
Palme simbolizuju obilje, večni život, plodnost, sreću, rast, dugovečnost, pravednost, pobedu i mudrost. U staroj Grčkoj i Rimu palmine grane su davane pobedničkim sportistima ili gladijatorima. Palme takođe imaju verski značaj i simboličku vrednost u hrišćanstvu, judaizmu i islamu.

O palmama

Porodica, rod i taksonomija
Palme su grupa od oko 180 rodova koji čine veliku porodicu biljaka pod nazivom Arecaceae. Postoji najmanje 2500 priznatih vrsta palmi. Najraniji poznati fosil palme star je najmanje 80 miliona godina.

Botaničke karakteristike
Palme su odmah prepoznatljive zahvaljujući zimzelenim listovima ili listovima sa lepezastim (palmastim) ili perjastim (perastim) listovima. Svaki list može sadržati do 50 letaka u obliku koplja. Palme proizvode žute ili bele cvetne klasove i mesnate okrugle plodove koji obično sadrže jedno seme.

Većina vrsta palmi raste pojedinačno ili u malim grupama. Neke od najvećih vrsta palmi mogu dostići visinu od skoro 200 stopa. Najmanje vrste palmi retko prelaze 10 stopa i mogu se uzgajati kao kućne biljke. U pogodnim klimatskim uslovima, mnogi takođe prave odlične palme u saksiji za spoljne površine.

Palme su tropska ili suptropska stabla koja uspevaju u različitim staništima, od prašuma do pustinja. Najveća raznolikost palmi je koncentrisana na Karibima, Južnoj Americi, Južnoj Aziji i ostrvima Pacifika. Palme se takođe nalaze na obalama Sredozemnog mora i širom Bliskog istoka.

Etimološko značenje
Palme su dobile ime po izgledu njihovih listova koji liče na ruke, sa listovima koji podsećaju na prste. Naučno ime Arecaceae potiče od roda Areca – jedne od najčešćih grupa palmi. Arecaceae labavo znači „sliči na orah oraha“ – odnosi se na plodove palmi areke.

Značenje, simbolika i kulturni značaj palmi

Mitovi i folklor povezani sa palmama
Palme su porijeklom iz tropskih ili suptropskih područja kao što su Karibi, Mediteran i Pacifik. Kao takve, palme su snažno povezane sa suncem. Sunce se često povezuje sa muškim figurama kao što su kraljevi ili vodeći bogovi u mnogim kulturama i civilizacijama.

Sunce je istaknuta karakteristika poljoprivrednih civilizacija jer utiče na rast useva. Neke palme takođe mogu proizvesti sopstvene useve u obliku voća ili semena, pre svega kokosa i urmi. Pošto mogu da daju plodove, palme su povezane sa obiljem i prosperitetom u mnogim kulturama.

Palme u Drevnoj Mesopotamiji, Egiptu, Grčkoj i Rimu

Mnoge od najranijih svetskih civilizacija nastale su na Bliskom istoku i Mediteranu. Kao takve, palme su brzo postale važni simboli unutar ovih kultura.

Mnoge drevne mesopotamske religije i kulture koristile su palmu kao simbol za razna božanstva. Palma se često povezivala sa Ištar, jednom od značajnih boginja koja predstavlja plodnost, ljubav i rat.

Asirci su verovali da je palma „sveto drvo“, sa krošnjom koja predstavlja nebo, a deblom predstavlja zemlju. Palme pored reka smatrane su simbolima večnog života i besmrtnosti.

Stari Egipćani povezivali su palme sa dugovečnosti i dugim životom. Verovalo se da egipatski bog Huh predstavlja večnost i često je nosio palmine grane u rukama. Tokom pogrebnih procesija, Egipćani su nosili palmino lišće kao simbol večnog života.

Palme su takođe dobile niz značenja u staroj grčkoj kulturi. Na palmu se gledalo kao na jedan od svetih simbola Apolona, koji je rođen ispod palme. Palmino lišće je takođe viđeno kao simbol Nike, boginje pobede u sportu ili ratu. Posle 400 godina pre nove ere, palmine grančice su davane sportistima koji su pobedili na takmičenjima, postajući simbol trijumfa.

Rimljani su takođe povezivali palme sa pobedom, dajući palmine grančice pobedničkim sportistima ili gladijatorima. Toga palmata je bila posebna toga ukrašena simbolima palmi rezervisana samo za generale koji slave drugi trijumf. Kao trijumfalni proces jon je predstavljao pobedničkog generala koji polaže oružje, palme su se povezivale sa mirom za pobedom.

Palme u judaizmu, hrišćanstvu i islamu
Značenje palme u judaizmu, hrišćanstvu i islamu
Palme su postale moćni simboli za svaku od tri glavne abrahamske religije; Judaizam, hrišćanstvo i islam.

U judaizmu, palme su povezane sa obiljem i mirom. Datum palme (Phoenik dactilifera) je jedna od četiri vrste povezane sa jevrejskim festivalom Sukot. U Kabali, jednoj od glavnih škola jevrejskog misticizma, palme mogu predstavljati Drvo života.

U hrišćanstvu palmine grančice predstavljaju pobedu vernika nad tri „duševna neprijatelja“. Ova tri neprijatelja su iskušenja sveta, tela i đavola. Ovo je povezano sa asocijacijom između palmi i pravednosti.

Palme takođe simbolizuju Hristov pobednički ulazak u Jerusalim, koji se slavi na Cvetnu nedelju. Prema predanju, masa je bacala palmine grane na ulicu ispred Isusa kada je ulazio u grad. Njegovo vaskrsenje bi se dogodilo nedelju dana kasnije.

Palme takođe imaju jaku simboliku u islamskom verovanju. Širom Bliskog istoka, palme su povezane sa gostoprimstvom, prosperitetom i odmorom. Ako neko naiđe na pustinjsku oazu okruženu palmama, voda se vidi kao Allahov dar.

Palme su takođe povezane sa prorokom Muhamedom, koji je, prema predanju, izgradio svoj dom koristeći palme. Muhamed je takođe napravio prvu džamiju tako što je postavio krov nad nekim palmama. Prvi muslimanski pozivi na molitvu došli su od nekoga ko se popeo na palmu, što je inspirisalo minaret.

Palme u feng šuiju

Mnoge vrste palmi koje se uzgajaju kao kućne biljke su odlične za feng šui, posebno areka palme. Palme pomažu u raspršivanju negativne energije i privlačenju pozitivne energije zahvaljujući svojim velikim, mekim listovima. Mnoge palme takođe pomažu u prečišćavanju vazduha, uklanjajući štetna isparljiva organska jedinjenja (VOC).

Kao i druge biljke, palme su povezane sa elementom Drvo. Prema Bagua mapi, element drveta je najjači u istočnim i jugoistočnim delovima vašeg doma. Postavljanjem palmi u ove oblasti možete poboljšati energiju oko svoje porodice ili prosperitet.

Zbog svoje sposobnosti da neguju pozitivnu energiju, palme kao što su areka palme su takođe povezane sa srećom.

Palme na viktorijanskom jeziku cveća
Viktorijanci su mnoge biljke povezivali sa skrivenim značenjima, što se često naziva floriografija ili jezik cveća. U viktorijanskoj floriografiji, palme su bile povezane sa uspehom i pobedom, posebno protiv nedaća. Davanjem palminog lista poručili ste da ste ponosni na nekoga što je savladao izazov ili problem.

Geografska simbolika palmi

Palme obično dočaravaju sliku sunčane, peščane plaže na karipskom ili pacifičkom ostrvu. Kao takve, mnoge od ovih ostrvskih država su ugradile simbol palme na svoje nacionalne zastave. Palme se mogu naći na zastavama Kukovih ostrva, Fidžija, Guama, Haitija i Samoe.

Saudijska Arabija takođe prikazuje palmu na svojoj nacionalnoj zastavi. U Sjedinjenim Državama, palme se takođe nalaze na državnim zastavama Floride i Južne Karoline. Palma se takođe vidi na gradskim zastavama Majamija, Florida, i Salema, Masačusets.

Česta pitanja o simbolici palme:

Šta simbolizuju palme?
Palme imaju niz simboličkih značenja u različitim kulturama i religijama. Palme predstavljaju obilje, večni život, plodnost, sreću, rast, dugovečnost, prosperitet, pravednost, pobedu i mudrost.

Da li se palme smatraju srećnima?
Palme se smatraju srećnim jer predstavljaju obilje, prosperitet i pobedu u mnogim kulturama. Palme predstavljaju element drveta, koji upravlja prosperitetom i bogatstvom u jugoistočnom delu mape Bagua.

Koliko dugo žive palme?
Na otvorenom, palme mogu da žive oko 70 do 100 godina. Palme koje rastu u zatvorenom prostoru mogu da žive i do deset godina.

Zašto se palma zove „drvo života“?
Nekoliko kultura je videlo palmu kao sveto drvo ili „drvo života“. U jevrejskoj kabali, palma može predstavljati Drvo života. Palme takođe pružaju mnogim ljudima sredstva za život zahvaljujući usevima poput kokosa ili urmi.

Simbolika palme – poslednja reč
Palme su kultne biljke sa moćnim značenjem i simbolikom hiljadama godina. Palme predstavljaju obilje, večni život, plodnost, sreću, rast, gostoprimstvo, dugovečnost, prosperitet, pravednost, pobedu i mudrost. Štaviše, palme su takođe povezane sa istaknutim festivalima ili ličnostima u judaizmu, hrišćanstvu i islamu. Palme su takođe povezane sa prosperitetom i uspehom u feng šuiju. Za više, pogledajte naš vodič za najbolje vrste unutrašnjih palmi za uzgoj kod kuće.