japanskih značenja cveća i gde ih pronaći

Mnoga cveća iz Japana imaju ljupka i sveta značenja, od kojih svako donosi svoju svrhu onima koji mu se dive. Japansko cveće dolazi u različitim oblicima, veličinama i bojama. Japanci razumeju lepotu svog cveća i zemlja ima mnoštvo neverovatnih bašta u kojima javnost može da uživa. Mnogi od ovih cveća mogu se naći pored zen vrtova. Pregledajte našu listu da vidite koje cveće vam govori i pronađite japansku baštu za istraživanje iz našeg vodiča.

15 japanskih imena cveća + značenja

Kao što je pomenuto, japanska značenja cveća su značajna za kulturu. Primetili smo značenje iza svakog cveta, gde ih možete pronaći i doba godine kada svaki cvet cveta. Svaki cvet je jedinstven po svom izgledu i simbolici, tako da ćete se sigurno zabaviti učeći o svakom od njih.

1. Himavari (suncokreti)

Ovaj japanski suncokret izgleda veoma sličan drugim vrstama suncokreta. Himavari obično rastu na velikim poljima, dajući izgled ogromnog žutog mora. Postoji čak i festival suncokreta (Himavari Macuri) koji mnogi posećuju da bi se divili lepoti ovih suncokreta.

Značenje: obožavanje, odanost i dugovečnost

Gde ih možete pronaći: Hokuriu, ostrvo Hokaido, cvetna polja Furano

Cvetanje: Leto

2. Cubaki (kamelija)

Kamelije su zimzeleno grmlje ili malo drveće sa sjajnim, tamnozelenim listovima. Cvetovi grmlja su veliki (obično visoki oko 12 centimetara) i mogu varirati u boji od nijansi crvene do ružičaste. Svaki cvet ima grupu žutih prašnika.

Značenje: poniznost, diskrecija i savršena ljubav

Gde ih možete pronaći: duž obale južnog Japana

Cvetanje: proleće

3. Ume (japanska kajsija)

Cvetovi japanske kajsije su neverovatno mirisni, miriše na slatki med. Jestivi su i pogodni su za bonsai, što čini zapanjujuće kućne biljke. Cvetni pupoljci su tamno ružičasti, ali izblede do bledo ružičaste kada budu potpuno zreli.

Značenje: Elegancija, vernost i čisto srce

Gde ih možete pronaći: Obično se vide kroz bašte Japana

Cvetanje: rano proleće

4. Asagao (Jutarnja slava)

Kao što ime kaže, jutarnja slava cveta samo u prohladnim, prozračnim jutrima. Osnovu biljke čini zeleni žbun, a listovi su srcoliki. Cvetovi izgledaju obojeni plavim i belim prugama.

Značenje: Kratka ljubav i veza ljubavi

Gde ih možete pronaći: Japanski vrtovi Osake (Sakai)

Cvetanje: od leta do rane jeseni

5. Kanešon (karanfil)

Karanfili su slatki simbol ljubavi, kako u Japanu, tako i širom sveta. Često se daju i primaju kao pokloni bliskim članovima porodice i značajnim drugima. Karanfili dolaze u nekoliko boja i mogu se čak i obojiti.

Značenje: Ljubav

Gde ih možete pronaći: Obično se vide kroz bašte Japana

Cvetanje: kasno proleće do sredine leta

6. Ajisai (hortenzija)

Hortenzije su divan poklon da prenesete svoju zahvalnost za nekoga ko vam je nedavno učinio uslugu, ili samo zato. Ovaj cvet je poznat po tome što menja boju u zavisnosti od kiselosti zemljišta, ali se obično nalazi kao indigo plava.

Značenje: izvinjenje i zahvalnost

Gde ih možete pronaći: Nabana No Sato Park

Cvetanje: od proleća do rane jeseni

7. Kinmokusei (Orange Osmanthus)

Veoma svetao i žbunast cvet, narandžasti osmantus je donet u Japan iz Kine u periodu Edo. Ima zimzeleno grmlje i takođe proizvodi ljubičasto-crnu košticu voća koja sadrži seme sa tvrdom ljuskom.

Značenje: Istina i plemenita osoba

Gde ih možete pronaći: Obično se vide kroz bašte Japana

Cvetanje: jesen

8. Akaibara (Crvena ruža)

Ove prelepe crvene ruže su jarko crvene i mogu se videti u mnogim japanskim cvetnim baštama. Ruže imaju globalno značenje romantike i mogu se ponuditi kao znak ljubavi vašoj partnerki.

Značenje: Romantika

Gde ih možete pronaći: Park Gora i većina japanskih cvetnih bašta

Cvetanje: jesen

9. Sakurasou (Primula Sieboldii)

Ovaj cvet se zove sakurasou jer podseća na sakuru, koja je cvetajuće drvo trešnje. Cvet takođe izgleda kao magenta tratinčica. Cvet je prilično popularan u Japanu i datira još iz perioda Edo.

Značenje: Želja i dugotrajna ljubav

Gde ih možete pronaći: Vlažna područja i šume u Japanu

Cvetanje: proleće

10. Akaichurippu (Crvena lala)

Crveni tulipani su veoma popularni širom sveta i predstavljaju prekrasno polje cveća ili buketa. Naziv lala potiče od persijske reči turban jer cvetovi lale podsećaju na turban.

Značenje: Slava i večna ljubav

Gde ih možete pronaći: Gunma Flover Park, Huis Ten Bosch, Nabana No Sato

Cvetanje: proleće

11. Sumire (ljubičasta)

Ovaj cvet cveta iz sićušnih grmova koji obično rastu uz zidove ili u baštama. Njihovi cvetovi su svetlo ljubičasti, a biljka ima dugačke stabljike i listove boje slonovače. Ovaj cvet se obično koristi za ukrašavanje travnjaka ispred kuće.

Značenje: posuda za mastilo, iskrenost i malo blaženstvo

Gde ih možete pronaći: Obično se vide kroz bašte Japana

Cvetanje: proleće

12. Šobu (Iris)

Poznato je da ova japanska irisa zvoni u dobrim vestima. Ovi prelepi i jedinstveni cvetovi imaju tri plavičasto-ljubičaste latice i obeleženi su žutim trakama koje niču iz sredine. Oni potiču iz zemlje i cvetaju u proleće.

Značenje: Dobre vesti, radosne vesti i lojalnost

Gde ih možete pronaći: Gunma Flover Park i Nabana No Sato Park

Cvetanje: kasno proleće do sredine leta

13. Rabenda (lavanda)

Lavanda je ljubičasto obojen cvet sa belom ivicom. Sam cvet ima latice koje formiraju gotovo savršen krug, stvarajući jedinstvenu lepotu cvetu. Obično raste kao loza uz cevi i ograde.

Značenje: Veran

Gde ih možete pronaći: Furano Flover Fields ili Tambara Flover Park

Cvetanje: Leto

14. Momo (Prunus persica)

Ovaj jestivi cvet ima jarko ružičaste cvetove koji su lagani kao pero. Dva ili više cvetova cvetaju sa svakog kraja pupoljka, pokrivajući drvo ružičastim laticama. Drvo kome pripada cvet momo donosi ukusno voće poznato kao breskva.

Značenje: Fascinantna ličnost

Gde ih možete pronaći: Ibaraki, Koga Park, Iamanashi Togenkio i Južni Alpi

Cvetanje: od početka do sredine aprila

15. Sakura (japanska trešnja)

Cvetovi trešnje su suštinski za nacionalnu sliku Japana, pošto su cvetovi trešnje nacionalni cvet Japana. Cvetovi su svetlo ružičasti i beli, a mnogi imaju tendenciju da cvetaju na jednoj grani. Svaki cvet ima dugačku stabljiku koja raste iz grane.

Značenje: Postignuće i lepota srca

Gde ih možete pronaći: ostrvo Hokaido, bašte u Tokiju i park Sumida

Cvetanje: proleće

Sjajni cvetni vrtovi u Japanu

Cvetna polja u Japanu su negovani parkovi otvoreni za javnost i cvetaju prelepim cvetovima. Oni su dobro održavani i stvaraju miran pejzaž za ljude da uživaju. Većina cvetnih polja omogućava posetiocima da šetaju među cvetovima. Pročitajte u nastavku da biste pronašli cvetno polje u Japanu koje vam se dopada!

Lokacija: 1-41 Miiamachi, Nakafurano, Sorachi District, Hokkaido 071-0714, Japan

Ova cvetna polja su dom maka, ljiljana, salvija, suncokreta i još mnogo toga. Najbolje vreme za posetu je između maja i oktobra – plus, ulaz se ne naplaćuje. Postoje velike biljke lavande koje mirišu vazduh.

Nabana No Sato Park

Lokacija: 270 Nagashimacho Komae, Kuvana, Mie 511-1144, Japan

Ovaj park vas nikada neće izneveriti jer novo cveće cveta svake sezone. Ovaj park je dom za obilje cvetova trešnje, ruža, perunika, lala i hortenzija. Tokom leta, park je domaćin jednog od najvećih japanskih festivala cveća. Cena ulaznice varira u zavisnosti od sezone i događaja.
Hitachi Seaside Park

Lokacija: 605-4 Mavatari Onuma, Hitačinaka 312-0012, prefektura Ibaraki

Ovaj park je prilično slikovit jer svi cvetovi nemofile stvaraju more plave boje kada počnu da cvetaju u aprilu. Najbolje vreme za posetu je između aprila i maja, kao i druga poseta sredinom oktobra. Ulaznica za ovaj park je 410 jena, ali neverovatno vredi svaki peni.

Park Gora

Lokacija: 1300 Gora, Hakone, okrug Ašigarašimo, Kanagava 250-0408, Japan

Jedna od najmirnijih bašta zbog raznovrsnih fontana, Park Gora je do vrha ispunjen crvenim ružama. Ova oaza je savršena za posetu u mesecima od septembra do oktobra. Ulaznica je 550 jena.

Uobičajena japanska pitanja o cveću

Ako još uvek imate nekoliko pitanja o japanskom cveću, pogledajte ova najčešća pitanja da vidite da li neko cveta jasno.
Koji je najpopularniji cvet u Japanu?

Cvet japanske trešnje je nacionalni cvet Japana i daleko je najpopularniji. U ovom cveću možete uživati i diviti im se tokom proleća, a u to vreme postoji čak i festival cveta trešnje koji se održava u baštama cveta trešnje širom Japana.
Da li se cvetovi trešnje nalaze samo u Japanu?

Iako su cvetovi trešnje usko vezani za Japan i većina tamo raste, cvetovi trešnje se mogu naći u drugim delovima sveta, uključujući Vašington, DC, Njujork i Džordžiju.

U kom mesecu cvetaju trešnje u Japanu?

Između marta i aprila su najbolji meseci za posetu Japanu i uživanje u čudesnom cvetu trešnje. Pred kraj sezone, cvetovi počinju da padaju stvarajući snežne padavine cvetova trešnje koje verovatno ne želite da propustite.

Nadamo se da ćete se povezati sa jednim od ovih cveća i pronaći svoj zen u jednoj od japanskih cvetnih bašta. Ako vam je ovaj vodič uzbuđen da poželite dobrodošlicu novim prijateljima biljaka, pogledajte naše nove dolaske da osvežite svoj dom.