Ideje za Dan samopomoći

Dok su briga o prijateljima i slanje cveća porodici lepe stvari, ne želite da zaboravite na sebe. Nacionalni dan brige o sebi je odličan podsetnik da odvojite malo vremena za sopstveno fizičko i mentalno zdravlje. Međutim, praktikovanje brige o sebi je često lakše reći nego uraditi, posebno kada se osećate pod stresom. I ispostavilo se da vam je tada najpotrebnija briga o sebi.

Znajući šta je dan nege o sebi i prepoznajući kako ga planirati, bićete na pravom putu da poboljšate svoje mentalno zdravlje. Sve što je preostalo je da izaberete neke aktivnosti za samopomoć sa naše liste i isplanirate sat ili dan vremena za sebe. Jer si vredna toga.

Kada je Nacionalni dan samopomoći?

Nacionalni dan samopouzdanja pada u subotu, 24. jula. Osnivači su izabrali ovaj datum zbog njegovog posebnog značenja. Sedmi mesec i 24. dan priznaju da svako treba da se bavi samopomoćom 24/7, a ne samo jedan dan u godini.
Kako provesti dan za samopomoć

Prvo, prvo: ne postoji pogrešan način da se praktikuje samopomoć. Najvažnije je da trošite vreme na sopstvene potrebe i želje. Dan nege o sebi treba da poboljša vaše mentalno zdravlje kako biste imali pozitivan stav prema svemu što vam život može ponuditi. Zato izaberite stvari koje će smanjiti stres i anksioznost koju osećate.

Ako odlazak u spa centar zvuči više stresno nego opuštajuće, nemojte to činiti! Možda ćete otkriti da je potrošiti sat vremena na organizovanje svog ormara ili sedeti napolju i čitati novine upravo ono što vam treba. Biti iskren prema samom sebi!

Iako je sjajno ako imate ceo dan vremena za mene, nemojte se obeshrabriti ako imate samo sat ili dva viška. Mali trenuci doprinose poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja i izgleda.
Kako planirati dan za samopomoć

Pre nego što počnete da planirate svoj dan za brigu o sebi, odlučite šta nećete da radite. Dajte sve od sebe da očistite svoj raspored posla, poslova i svih stresora. Obavestite druge u vašem domaćinstvu da odvajate malo vremena za sebe kako vas ne bi ometali zahtevi.

Bilo da planirate dan nege o sebi ili pola sata za negu sebe, dobra je ideja da to zakažete unapred. Kada se posuđe gomila i vaši prijatelji pitaju da li možete da se pridružite još jednom video pozivu, lako je da vaša sopstvena briga o sebi bude gurnuta u stranu. Ako u kalendar odvojite vreme za sebe, lakše ćete ga se pridržavati. Zato samo napred i dodajte „mene vreme“ na svoju listu obaveza.

Šta god da odlučite da radite, važno je da vam to pomogne da smanjite stres i oslobodite napetost. Obratite pažnju na to kako aktivnost utiče na vaše raspoloženje i nemojte se plašiti da isprobate nove ideje dok ne pronađete nešto što klikne. Kada pronađete aktivnost koja vam pomaže da se opustite, slobodno je uključite u svoj svakodnevni život.
Ideje za Dan samopomoći

Ako vam je potrebna inspiracija za dan (ili sat) nege o sebi, pogledajte ove ideje za negu sebe. I ne zaboravite da možete kreirati sopstvenu listu aktivnosti koje rade za vas.
Pošaljite sebi cveće

Uvek je lepo pomoći prijatelju oko cveća, ali ponekad je potrebno da se počastite! Izaberite prekrasan buket svežeg cveća i pošaljite ga svom domu. Uz laku letnju isporuku cveća, potreban je samo jedan klik! Svaki put kada pogledate svoje cveće, setićete se da zaslužujete to malo nešto posebno.
Planirajte spa dan

Ne postoji ništa poput malog maženja da biste se osećali opušteno i posebno. Naravno, možete rezervisati pedikir ili masažu u lokalnoj banji. Međutim, druga opcija je da stvorite luksuzni osećaj banje u sopstvenom domu. Uzmite masku za lice iz apoteke, zapalite svoju omiljenu sveću i pijuckajte natopljenu vodu ili čaj. Da biste upotpunili dan, uživajte u pjenušavoj kadi ili dugom tuširanju.
Uđite na svež vazduh

Izlazak napolje nam pomaže da preoblikujemo svoje perspektive i zapamtimo da je svet veliko mesto. Osim toga, provođenje samo 20 minuta u prirodi može pomoći u smanjenju nivoa hormona stresa kortizola. Prošetajte svojim lokalnim parkom, uživajte u pauzi za ručak napolju na verandi ili terasi ili se uputite na obližnje pešačke staze. Čak i pet minuta napolju može vam pomoći da se osećate osveženo.
Dremnuti

Ako otkrijete da san zauzima pozadinu svih drugih stvari koje se dešavaju u vašem životu, niste sami. Rani odlazak u krevet ili spavanje nije uvek realna opcija. Međutim, možete se ušunjati u dremku! Popodnevno spavanje se često oseća kao luksuz, ali im je potrebno samo pola sata ili manje. Zato samo napred, lezite na kauč i osvežite se.
Napravite neku umetnost

Ne brinite, ne morate da budete umetnik da biste uživali u savijanju svojih kreativnih mišića. Provedite sat vremena slikajući ili uzmite olovke u boji i bojanku za odrasle. Ako vam se ne sviđa ideja da slikate ili crtate, imate mnogo drugih opcija. Uzmite neke stare časopise i napravite kolaž ili aranžirajte cveće za prelep buket. Uživajte u kreativnom procesu i pokušajte da ne brinete o tome kako izgleda krajnji rezultat.
Družite se sa krznenim prijateljem

Gledanje psa kako se valja po travi ili

igranje sa mačkom i igračkom može brzo osloboditi sve naše brige i pomoći nam da se osmehnemo. I istraživanja to podržavaju: druženje sa životinjama snižava krvni pritisak i smanjuje hormon stresa kortizol. Provođenje vremena jedan na jedan sa svojim ljubimcem je očigledan način da se nasitite životnim vremenom, ali vam nije potreban kućni ljubimac da biste iskusili prednosti. Pitajte prijatelja ili člana porodice da li možete da provedete neko vreme sa njihovim ljubimcem ili volontirate u vašem lokalnom skloništu za životinje.
Operite posteljinu

Pranje čaršava može zvučati više kao posao nego briga o sebi, ali da li ste razmišljali o sanjivom osećaju puzanja u krevet sa svežim čaršavima? Bacite svoje čaršave u pranje i sipajte sebi šoljicu lepog čaja ili vina dok se čiste. Dok se osuše, uživajte u lepom dugom tuširanju. Namesti svoj krevet i uživaj uvlačeći se u svoj čist i udoban kutak.
Vežbanje

Provođenje vremena u pokretu tela ne koristi samo vašem fizičkom zdravlju, već pomaže i vašem mentalnom zdravlju! Vežbanje može poboljšati simptome anksioznosti i depresije, kao i poboljšati vaš san. Osim toga, nudi skoro trenutno poboljšanje raspoloženja jer povećava proizvodnju serotonina. Zato idite na trčanje, skočite na bicikl ili prošetajte do vašeg lokalnog kafića. Vaš um i telo će vam biti zahvalni!
Uživajte u sporom jutru

Iako se jutra često povezuju sa užasnim alarmima i žurbom kroz vrata, ne moraju biti. Ako imate jutro za sebe, uživajte! Provedite nekoliko sati u svojim PJ-ima i odvojite sat vremena da ispijate jutarnji napitak dok uživate u knjizi ili novinama. Čak i ako nemate slobodan dan, ipak možete pronaći vremena da uživate u nekoliko dodatnih minuta mira.
Ako tražite još neke ideje za negu sebe, pogledajte ovu listu.

Prijavite se za uslugu pretplate na cveće
Gledajte svoj omiljeni film… uz omiljenu užinu u bioskopu
Pustite muziku i igrajte
Planirajte zdrave obroke za nedelju dana
Napišite listu onoga na čemu ste zahvalni
Pregledajte stare fotografije
Izaberite kuvara nekoliko zdravih recepata
Meditirajte da biste uživali u sadašnjem trenutku
Volontirajte u lokalnoj neprofitnoj organizaciji
Olovka u neko vreme nasamo
Naručite hranu za poneti iz svog omiljenog restorana
Vežbajte neke umirujuće vežbe disanja
Sedite na kauč ne radeći apsolutno ništa
Napišite pismo prijatelju
Provedite neko vreme u svojoj bašti
Pozovite člana porodice sa kojim niste razgovarali neko vreme
Sklupčajte se uz dobru knjigu ili časopis

Kako planirati rutinu samopomoći

Iako su dani za brigu o sebi sjajni, ne možete uvek da odvojite ceo dan za sebe. Međutim, verovatno možete da odvojite nekoliko minuta svakog dana da biste poboljšali svoje blagostanje. Kreiranjem svakodnevne rutine postaraćete se da svaki dan praktikujete barem malo nege o sebi.
Jedna sjajna opcija je da razvijete jutarnju rutinu koju volite. Jutro je obično jedno od najmanje užurbanih perioda u danu…pogotovo ako se probudite samo 15 minuta ranije. Uživajte u tišini i tišini dok postavljate pozornicu za svoj dan.

Pronađite miran prostor za meditaciju ili razmišljanje o onome na čemu ste zahvalni. Kako se svaki dan vraćate u isti prostor, otkrićete da postaje lakše pronaći zdrav prostor za glavu. Druga opcija je da odvojite 10 minuta da sednete i uživate u jutarnjoj kafi. Bićete zapanjeni prednostima sedenja i stvarnog uživanja u njemu umesto da ga pijete u kolima za svojim stolom.

Neke druge sjajne prakse nege o sebi su male akcije koje poboljšavaju vaše fizičko i mentalno zdravlje. Razmislite o stvarima kao što je čišćenje koncem, odlučivanje da pošaljete cveće samo zato, razvijanje rutine nege kože i kupovina nove mirisne sveće za svoju kancelariju.

Takođe možete podesiti rutinu nege za sebe koja je sedmična ili mesečna, a ne dnevna. Možda to znači da naručite buket kako biste uvek imali sveže cveće kod kuće. Ili bi to moglo izgledati kao da svakog ponedeljka idete na vožnju biciklom do vašeg omiljenog kafića ili da kuvate neku udobnu hranu svake subote popodne.

Bez obzira na to koje aktivnosti odaberete i koliko vremena provodite na sebi, najvažnije je da dajete prednost brizi o sebi. Ako odvojite malo vremena za sebe, uživaćete u povezanim prednostima mentalnog zdravlja i biti spremni da se pozabavite svime što vam život baci.