Januar donosi nove ideje u baštu

Januar je ove godine doneo nove ideje za baštu. Prošle sezone sam zasadio rezano cveće i uspeo sam da obezbedim četiri venčanja sa prelepim cvetovima. Ove godine se vraćam uzgoju hrane, iako će cveća za bukete i dalje biti dosta. Ovog meseca pregledam kataloge semena i naručujem seme koje želim da probam ove godine. Imam ogromnu zalihu semena tako da mi ne treba mnogo novih. Ovo je godina da se zamrzivač napuni pečenim paradajzom, paprikom i bobičastim voćem. Biti u mogućnosti da izvučete domaću hranu iz zamrzivača usred zime je najbolji osećaj ikada.

Ove godine ću takođe testirati nove lokacije za uzgoj lufe. Poslednjih godina uspeh u stakleniku me je naterao da se pitam kako će rasti napolju. Luffi je potrebno oko pet meseci da sazre tako da je pronalaženje prave lokacije ključno za njen uspešan uzgoj. Imam nekoliko oblasti koje su sunce po ceo dan i imaju ogradu na kojoj se može trenirati. Da biste shvatili koliko visoka lufa može da poraste, zamislite da raste iz krovnih otvora staklenika. To se desilo prošle godine. Imao sam vizije lufe koja raste na krovu! Lufa je odličan prirodni sunđer koji možete uzgajati u svojoj bašti.

Ove godine preimenujem kuhinjsku baštu u našu keto baštu sa povrćem.  Svako povrće i voće koje uzgajamo imaće malo ugljenih hidrata. Da li ste znali da biljke koje imaju boju kao što je crveni kupus imaju više ugljenih hidrata nego zeleni kupus? Ovo je iskustvo učenja za nas ove godine, pa nas pratite dok sadimo ovu novu baštu.

I ove godine će biti nekih velikih promena u bašti i pričaćemo o njima kako se budu dešavale. Prva promena dogodila se prošlog vikenda uklanjanjem svih starih ruža penjačica. Ruže su bile starije od dvadeset godina, ali veoma sklone pepelnici. Osećali smo da je vreme jer smo u tom uzrastu kada penjanje uz merdevine za vezivanje štapova za ružičnjak više nije bilo bezbedno. Šest ruža penjačica pokrivalo je oko četrdeset stopa sjenice. Klematis i orlovi nokti za sada smo ostavili da rastu. Bašte ispod su prepune vijuga iz koje bi izrasli ružičnjaci. Bilo je gadno i trebalo je više vremena za upravljanje nego u svim drugim našim vrtovima zajedno. Dodajte činjenicu da je ovo mesto bilo mesto gde je prvobitna kuća izgrađena davne 1905. godine, zemlja je puna šljunka i stena koje se tada koristilo kao temelj. Malo je tužno videti kako odlazi, ali ljupka drvena sjenica može je zamijeniti.

U plasteniku sam već započeo grašak, zelenu salatu, luk, spanać, kelj i začinsko bilje za baštu. Ove godine ja sam prodavac na događaju i prodavaću startne biljke povrća, semena, gomolje dalija, bukete sušenog cveća, sapuni od filca i neka umetnička dela. Uzeo sam cveće iz bašte prošle sezone i koristio ga u zanatima preko zime. Bašta me je takođe inspirisala da počnem da skiciram neke cvetne dizajne i da ih vezem. Bio je to divan način da dočaram svoju kreativnu stranu koristeći inspiraciju iz bašte. To je ono što volim na početku nove godine. Pun je obećanja i novih ideja.