Nestašica cveća 2021. godine je događaj bez presedana u našoj industriji. Postoji mnogo toga da se zna o nestašici i sigurni smo da i vi, kao i mnogi, imate pitanja. Ovde smo da to razložimo i objasnimo šta se dešava, faktore koji doprinose tome i kako se možete boriti protiv toga u okviru sopstvenog posla. Nastavite da čitate da biste saznali više!


Šta je izazvalo ovaj nedostatak cveća?

Verovatno se pitate kako smo uopšte dospeli u ovu poziciju. Postoji nekoliko faktora koji su doveli do ovog neviđenog nedostatka cveća.

Bum venčanja – izaziva povećanu potražnju za cvećem

Prvo, upravo se dešava bum venčanja. Izveštaj o venčanjima u SAD izvestio je da će se 2021. desiti predviđenih 1,93 miliona venčanja, dok će se 2022. desiti neverovatnih 2,47 miliona. To je više u odnosu na 1,3 venčanja u 2020. Delimično je to slučaj jer je veliki broj venčanja pomeren za 2020.

Pošto se ove i sledeće godine održava toliko venčanja, to stvara ogromnu potražnju za cvećem. Potražnja za cvećem je toliko velika da kupci čak ni ne mogu da traže određeno cveće ili cveće u bojama po svom izboru. Umesto toga, cvećari mogu zahtevati samo opštu paletu boja. Posebno je teško doći do belog cveća.

Problemi sa isporukom – uzrok nestašice cveća

Problemi transporta sa kojima se suočavaju drugi maloprodajni artikli su takođe veliki faktor za cveće. Postoji nedostatak vozača kamiona i konkurencija za ove vozače iz industrija sa visokom maržom.

Unošenje cveća u zemlju je takođe bilo problem. „Cveće nije unosna roba i stoga teretni avioni koji inače lete cveće lete robu iz Azije. I manje je putničkih letova koji obično nose cveće [koristeći dodatni teretni prostor]“, kaže Villiee Armellini, urednik Flovers & Cents.

Globalne farme cveća pogođene pandemijom

Prvo, jedan od faktora koji doprinose nestašici cveća je to što je 2020. godine usled pandemije bilo manje zasada. Farme cveća uništile su tone cveća zbog pandemije, pošto su mnoge od njih zatvorene zbog karantina. Mnogo drugih farmi je otpustilo radnike ili se potpuno zatvorilo.

Od decembra 2020. godine, broj zaposlenih u industriji cveća u SAD iznosio je 5,64 miliona, što je njegov najniži nivo u poslednjih sedam godina prema Nacionalnoj asocijaciji veleprodajnih distributera. To znači da je u periodu od 2019. do decembra 2020. izgubljeno 247.717 radnih mesta u industriji cveća.

Pošto je bilo manje otvorenih farmi cveća i mnoge su radile sa smanjenim kapacitetom, manje je zasađeno i ubrano cveća za naredne sezone. To, plus povećana potražnja, je ono što dovodi do ove ozbiljne nestašice.

Kako je potražnja počela da raste kada su ljudi ponovo počeli da planiraju događaje, mnoge farme cveća su čak imale problema da pronađu radnike. Borili su se da imaju odgovarajuće osoblje koje bi složilo cveće i pravilno ga utovarilo u kamione, što je značilo da su ostavljeni da umru na vrućini.

Loši uslovi rasta na globalnom nivou

Manje nego idealno vreme naškodilo je cvećarnoj industriji. Uslovi uzgoja u Južnoj Americi, odakle potiče većina američkog cveća, bili su teški. Hladnije noći i priliv kiše negativno su uticali na berbu zdravog cveća.

Farme cveća u SAD takođe su imale vremenske probleme koji su uticali na snabdevanje. Na primer, Kalifornija je odgovorna za tri četvrtine prodaje rezanog cveća u SAD. Ova država se borila sa istorijskim sušama, nepredvidivim kišama i šumskim požarima. Ovo je dovelo do toga da vlasnici cvetnih farmi u ovoj oblasti moraju da imaju smanjene useve i da prebace fokus na vrste cveća koje su uzgajali kako bi se prilagodili izmenjenim uslovima.

Ova savršena oluja uslova dovela je do istorijske nestašice cveća koju trenutno doživljavamo.

Kako cvećari mogu da zaobiđu nedostatak cveća

Kao cvećari, ovaj nedostatak cveća predstavlja veliki izazov. Srećom, postoji niz različitih načina da se zaobiđe ovaj nedostatak kako bi se osigurali zadovoljni klijenti i uspeh u kupovini.

Ispravno postavite očekivanja kupaca

Prvi način da zaobiđete ovaj izazov je da ispravno postavite očekivanja kupaca. Kada radite sa klijentima na njihovom venčanom cveću, edukujte ih o nedostatku. Ako ne znaju šta se dešava, nemaju priliku da imaju razumevanja za to!

Obavestite ih da će morati da postoji fleksibilnost u njihovom izboru cveća i samo budite iskreni od samog početka kako bi im bilo potpuno jasno šta mogu da očekuju. Možda ćete čak želeti da dodate u svoje ugovore da ne postoji garancija da ćete moći da pružite određene vrste cveća ili boje svom klijentu tako da im je ta činjenica sto posto jasna.

Ohrabrite rane rezervacije

Čak i dalje od toga, imajte jasnu predstavu o tome šta žele da njihovo venčano cveće bude rano u procesu. Ovo će vam pomoći da osigurate da imate dovoljno vremena da nabavite cveće koje vam je potrebno da bi njihova vizija zaživela ili da radite sa njima na promeni stvari po potrebi.

Napravite zamene – budite kreativni

Ponekad cveće koje vi ili vaši klijenti želite jednostavno neće biti lako dostupno zahvaljujući ovoj nestašici. Kada se to dogodi, budite kreativni u pravljenju zamena. Dobro poznajete cveće i svoj zanat, tako da ćete imati dobru predstavu o tome šta možete da uradite kako biste izvršili prilagođavanja, a da pritom ne izgubite celinu vizije vašeg klijenta. Ko zna – vaša kreativnost može čak rezultirati nečim što se vašem kupcu dopada VIŠE od onoga što su prvobitno zamislili.

Pronalaženje cveća koje je lako dostupno i koje čini odlično „punilo“ za obračunavanje stabljika koje su nedostupne je dobar način za dobru zamenu. Na primer, koristite karanfile jedinstvene boje koji se uklapaju u paletu boja aranžmana da biste ga učinili punijim sa cvetom do kojeg je obično lako doći.

Koristite cveće strateški

Konačno, strateško korišćenje cveća je ključno da vaši klijenti budu zadovoljni tokom ove nestašice cveća. Na primer, naučite da savijate cveće tako da može da zaživi u novom životu i imitirate cveće koje vaši kupci posebno traže. Ruža se, na primer, može saviti tako da izgleda skoro identično božuru. Druga ideja je da savijete lalu da izgleda kao gardenija. Ova veština može zahtevati izvesnu vežbu, ali je vredno toga kako bi se osiguralo da klijenti dobiju estetiku koju traže.

Da li ste bili pogođeni nestašicom cveća? Imate li još neka pitanja na koja možemo pomoći da odgovorimo? Tu smo da vam pomognemo da se krećete ovim nepoznatim vodama, pa nam javite kako možemo da vam pomognemo!