Ako imate omiljenu biljku (ne brinite, nećemo reći ostalima) koju ili želite da posedujete više ili da je poklonite, zašto ne biste pokušali da je razmnožite da biste stvorili više? Čini se da bi razmnožavanje biljaka bilo zaista komplikovano. Ali, zapravo nije! Sve što vam je potrebno je pravi metod i strpljenje i za kratko vreme možete imati mnogo novih biljaka za bebe.

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz neke od najpopularnijih metoda razmnožavanja biljaka koje možete isprobati i koje biljke su najlakše za razmnožavanje.

Šta je razmnožavanje biljaka?

Ako ste zbunjeni šta je zapravo razmnožavanje biljaka, u suštini, to je proces uzgoja novih biljaka iz postojeće. Ovaj proces se obično radi u proleće ili leto jer su tada biljke najaktivnije iu fazi rasta, tako da će biti mnogo lakše. Razmnožavanje biljaka je odličan način za učenje i razumevanje tačno kako i kada biljke rastu. A uzimanje toga kao hobija takođe pomaže životnoj sredini, tako da je to veoma koristan projekat.

1. Razmnožavajte biljke iz reznica listova ili stabljika

Uzimanje rezanja lista ili stabljike je obično najočitija i najčešće korišćena metoda jer će stvoriti tačan klon vaše biljke. Reznice lišća su odličan način za razmnožavanje zmijskih biljaka ili sukulenata jer ili nemaju stabljike ili su stabljike veoma male. Reznice stabljike dobro rade za većinu sobnih biljaka kao što je biljka švajcarskog sira ili biljka zz.

Pronađite saksiju i napunite je zemljom

Pre svega, poželećete da napravite lep dom za vaše sečenje dok se koreni. Za reznice stabljike trebaće vam prilično dubok lonac, ali za reznice listova, poslužavnik će raditi jednako dobro. Napunite posudu ili poslužavnik specijalnom zemljom za korenje. Definitivno ne želite da koristite samo običnu višenamensku zemlju za ovo ili vaše reznice neće rasti! Nekim biljkama će možda biti potrebno zemljište da bi imalo dodatni pesak ili perlit, tako da je važno kupovati i pronaći najbolji. Možete koristiti i hormon za ukorjenjivanje (koji se nalazi u većini baštenskih centara) da malo ubrzate proces.

Uzmite reznice sa originalne biljke

Kada vaše saksije ili tacne imaju pravo tlo, vreme je da uzmete reznice! Za stabljike, uzmite rez samo nekoliko centimetara ispod čvora koristeći oštre makaze. Ali uverite se da ima i neke dobre čvorove neposredno iznad tačke sečenja. Reznice listova će zavisiti od biljke. Za sukulente, moraćete da uklonite ceo, zdrav list prstima sve do stabljike. Za neke druge biljke, sečenje samo vrha lista će raditi.
Stavite reznicu u novo tlo

Nakon što uzmete reznicu stabljike, odmah je gurnite u zemlju, pazeći da je u zemljištu dovoljno daleko da može lako da zadrži rez. Reznice listova sukulenata će zapravo morati da se ostave oko nedelju dana da bi se razvili kalus (gde se kraj suši i stvrdne). Zatim se može staviti u tlo.
Redovno pržite svoje reznice stabljika

Zamaglite svoje reznice stabljike i zatvorite lonac tako da zadrži vlagu. Ako imate reznicu lista, možete je ostaviti nepokrivenu, ali obavezno je stavite na toplo mesto. Važno je zapamtiti da će tlo morati redovno da se zamagljuje kako bi uvek bilo vlažno. Posle nekoliko meseci, trebalo bi da počnete da vidite kako vaše nove biljke rastu!

2. Razmnožavanje biljaka u vodi

Umesto da svoje reznice stave pravo u zemlju, neki ljudi vole da ih prvo stave u čašu vode. Neke biljke zapravo više vole da se razmnožavaju i u vodi jer su tako prvobitno evoluirale. Biljke poput potosa ili filodendrona potiču od predaka koji je živeo u močvarama, tako da će vam možda biti lakše da ih prvo razmnožite u vodi.

Ova metoda je super jednostavna i zahteva mnogo manje održavanja, pa je savršena za početnike. Sve što treba da uradite je da stavite reznicu u teglu hladne vode, menjajući je nedeljno i sačekajte dok ne vidite da belo korenje počinje da raste. Kada budu dugački oko pola inča, što može potrajati između 1-3 meseca, izvadite ih iz vode i posadite u sveže, saksije. Pazite da ih ne ostavljate u vodi duže od toga, inače se korenje uopšte neće priviknuti na tlo.

3. Biljni ofseti

Ako budete imali sreće, vaša biljka bi vam mogla olakšati razmnožavanje uzgajanjem minijaturnih verzija same sebe. Odbojci biljaka su obično kratki izdanci koji rastu u grozdovima iz matične biljke. Ponekad, ovi pomaci mogu prirodno pasti na zemlju, poput ptice koja leti iz gnezda, gde mogu da se ukorene i rastu i započnu sopstveni život. Ali, drugi put im je potrebna mala pomoć da se udalje od matične biljke.

Da biste propagirali pomak, odrežite ceo grozd oštrim, sterilnim nožem i ostavite ga na hladnom i suvom mestu nekoliko dana. Sadnja odmah može biti šok za njihov sistem i izazvati bakterije ili viruse. Kada se naviknu da budu udaljeni od matične biljke, sipajte ih u svežu zemlju i redovno ih pržite da biste podstakli zdrav rast.