Cveće je univerzalno sredstvo komunikacije, sposobno da prevaziđe jezik i prenese ljubav, mir, sreću, prijateljstvo, pa čak i žalost.

Kroz istoriju, neko cveće se učvrstilo kao posebno važno mesto u našim domovima i baštama, bilo zbog svog lepog izgleda ili značenja iza njih. U nastavku ćemo detaljnije pogledati najpopularnije cveće na svetu i objasniti zašto su se uzdigli do takvog prestiža.

Ruže

Nekoliko drugih cveća se takmiči sa ružom po popularnosti i slavi. Ruže su simbol ljubavi i stoga se obično daju kao romantični pokloni kada neko želi da kaže partneru ili potencijalnom udvaraču: „Volim te“. Iz tog razloga, ruže se obično nalaze u svadbenim buketima.

Ne samo da su ruže lepe i simbolične, već emituju i divnu aromu, što ih čini idealnim za izlaganje i u vašem domu kao rezano cveće i u vašoj bašti. Takođe dolaze u više boja, od kojih svaka simbolizuje nešto drugačije. Crveni cvetovi su najslikovitiji, simbolizujući strastvenu ljubav, dok bele ruže označavaju čistoću, ružičaste ruže ukazuju na sreću, a žute na prijateljstvo.

Lale

U sedamnaestom veku, lale su smatrane tako vrednom robom u Holandiji da su neke prodavale za više od kuće tokom perioda koji je sada poznat kao manija lala. I dok se taj drevni ekonomski balon odavno srušio, lale su i dalje cenjene širom sveta zbog svoje vedrine, gracioznosti i prelepih boja.

Tulipani su višegodišnje cveće i svake godine uvode proleće, simbolizujući ljubav, nadu i sreću. Oni ne samo da lepo izgledaju u baštama, već i prave veličanstveno rezano cveće, bilo samostalno ili u cvetnom aranžmanu.

U Australiji su lale omiljeni cvet tokom jesenjih i zimskih meseci.

Karanfili

Karanfili su jedan od najstarijih cvetova na svetu, poreklom iz Evroazije gde su prvi put kultivisani pre 2.000 godina. Njihova popularnost se zadržala do danas, jer su ih bogata boja, simbolika i dug životni vek kao rezano cveće pretvorili u osnovni element u butonijerima i buketima za matursko plesanje.

Karanfili dolaze u mnogo različitih boja, a najpopularnije su crvene, bele i roze. Ružičasti karanfili su simbol majčinske ljubavi i stoga su stalni deo buketa za Majčin dan. Tamnocrveni karanfili ukazuju na duboku, strastvenu ljubav, a beli karanfili izražavaju privrženost i želju za srećom. Ove zeljaste trajnice mogu da narastu i preko metra, a po najpopularnijem rezanom cveću su odmah iza ruža.

Karanfili su se vratili sa svoje popularnosti 1980-ih sa nekim zanimljivim novim sortama.

Gerberi

Sa svojim asortimanom jarkih boja i velikim cvetovima u obliku diska, gerbera tratinčice su omiljene kod cvećara i svrstavaju se među najpopularnije rezano cveće na svetu. Gerbere su posebno jedinstvene po tome što se različite sorte u velikoj meri razlikuju po veličini, a cvetovi im se kreću od 7 cm do 12,7 cm u prečniku. Kombinovanje ovih različitih veličina u buketima i drugim cvetnim aranžmanima čini odličnu teksturu.

Gerberi dolaze u beloj, narandžastoj, crvenoj, ružičastoj i žutoj boji, a neki cvetovi su čak i raznobojni. Smatrani „srećnim cvećem“, gerberi se često nalaze u buketima za rođendane, godišnjice i čestitke.

Gerbere su bile omiljeno cveće 90-ih i u procesu su vraćanja trenda.

Daisies

Sa više od 32.000 različitih vrsta tratinčica, one su jedno od najčešćih cveća na svetu i nezamenljiva su u baštama i u cvetnim aranžmanima. Iako su jednostavnog izgleda, oni su zapanjujuće lepi u dizajnu i prenose sreću i bujnost.

Najpoznatija vrsta tratinčice je Bellis perennis iz porodice Asteraceae, poznata i kao obična tratinčica. Ovo višegodišnje cveće ima svetlo žuti centar okružen tankim, belim laticama. Izuzetno otporne i lake za uzgoj, tratinčice mogu da cvetaju bilo gde uz minimalno održavanje. Kao rezano cveće, oni imaju dug životni vek u vazi, a njihov tradicionalni izgled upotpunjuje svaki dom.

Narcisi

Jarko žuti svetionik proleća koji se pojavljuje svake godine na kraju hladne, mračne zime, narcisi se smatraju najpopularnijim prolećnim cvetom na svetu. Poznati i kao Narcis, narcisi imaju dugu istoriju koja datira još od 11. veka pre nove ere, kada ih je u literaturi prvi put pomenuo starogrčki pesnik Homer. Od tada su postali simbol sećanja i neuzvraćene ljubavi.

Iako jedva da postoji nešto tako veselo kao prisustvovanje prvih narcisa koji se pojavljuju u prirodi svakog proleća, oni takođe izgledaju prelepo u vazama i buketima, gde se nastavljaju.