Vas vrhunski vodic za cvece postenja Lunaria annua

Iako je većina cvetnih biljaka veoma cenjena zbog svog atraktivnog svežeg cvetanja, nekoliko je steklo popularnost u druge svrhe. Jedan primer je cveće poštenja. Iako je istina da biljke Honesti Flovers predstavljaju upadljiv prikaz cvetanja tokom perioda cvetanja, ove ukrasne biljke dobijaju više poštovanja za sušene cvetne aranžmane zbog svojih karakterističnih ravnih i zaobljenih mahuna semena koje podsećaju na srebrne novčiće ili, za druge, na pun mesec. Pratite ovaj vodič da biste saznali više o cveću Honesti, njihovom poreklu, popularnim sortama, bojama, značenju i simbolici, savetima za sadnju i negu i još mnogo toga.


Cvet poštenja (Lunaria annua) je brzorastuća zeljasta dvogodišnja biljka poznata po mnogim drugim imenima kao što su Mesečina, Dolarska biljka, Srebrni dolar, Honesti, Monei Plant i Lunaria.

Pripadaju Brassicaceae ili porodici senfa i kupusa i potiču iz Evrope (centralni i južni delovi) do Azije. Svaka biljka obično naraste do 2 do 3 stope u visinu i širi se do 1 do 2 stope kada je potpuno zrela.

Iako su popularno poznati po svojim plodovima i mahunama, cveće ovih biljaka je cenjeno zbog svog atraktivnog cvetanja. Svaki cvetni cvet cveta sredinom kasnog proleća do ranog leta, pokazujući četiri latice u ružičastim ili tamno ljubičastim do belim nijansama. Cvetovi su mirisni i veličine samo oko 1 inča.

Plodovi poštenog cveća obično počinju da cvetaju sredinom leta. Spoljni omotači i semenke zrelog voća otpadaju i pokazuju tanke, ravne, zaobljene i diskaste mahune semena. Mahune tada postaju prozirne tokom vremena i izgledaju slično punom mesecu. Međutim, neki opisuju izgled plodova uporedivim sa srebrnim novčićima.

Jednostavan tip, listopadni listovi, su naizmenični i suprotni po rasporedu. Srednje su zelene boje sa nazubljenim rubovima listova i srcolikog do široko jajolikog sa šiljastim vrhovima. Dlake lista su odsutne, a svaki list ima oko 3 do 6 inča u dužinu i 1 do 3 inča u širinu.

Stabljike Lunaria annua su uspravne, pubescentne ili dlakave, zelene do bordo boje i razgranate.

Popularne sorte cveća Honesti za uzgoj

Lunaria annua ‘Chedglov’

Jedna od najpriznatijih vrsta cveća poštenja je sorta Chedglov. Prikazuje impresivne grozdove cvetova jorgovana koji blede u duboke čokoladne mahune semena za aranžmane sa suvim cvećem. Listovi i stabljike su tamnoljubičasti.

Lunaria annua var. albiflora ‘Alba Variegata’

Još jedna poznata vrsta cveta poštenja je sorta Alba Variegata. Za razliku od Čedglaua sa cvetovima jorgovana, ova vrsta predstavlja zapanjujući prikaz belih cvetova. Listovi u obliku srca su karakteristični po nepravilnim, belim rubovima. Ova sorta poštenog cveća nosilac je nagrade za baštenske zasluge Kraljevskog hortikulturnog društva.

Lunaria annua ‘Krf plava’

Ovaj ljupki oblik biljke poštenja je jedan od najboljih za mnoge, iako retko i teško ga je pronaći. Potiče sa ostrva u Grčkoj zvanog Krf i prikazuje ljubičasto-plavo papirnato cveće i ljubičasto rumene stabljike. Počinje da cveta relativno ranije od drugih vrsta cveća.

Značenje i simbolika cveća poštenja

Ime roda Lunaria potiče od latinske reči luna, što se prevodi kao „mesec“ ili „u obliku meseca“. Odnosi se na oblik semenskih mahuna.

Verovalo se da je skovan „poštenje“ tokom 16. veka. Dok je cveće poštenja poznato kao srebrni dolari ili kineski kovanica, posebno u Sjedinjenim Državama, takođe se naziva i fabrika novca u jugoistočnoj Aziji.

Zbog srebrnog izgleda nalik na novčić, ove biljke se u Francuskoj nazivaju „papin novac“ ili „papski novčić“ uopšteno u Evropi. U Danskoj je cveće poštenja poznato kao „Judin novčić“ ili judaspenge, što se odnosi na popularnu priču o Judi Iskariotskom i ceni koju je platio za izdaju Isusa.

Značenje i simbolika cveća poštenja
Sam naziv „cveće poštenja“ je poklon u smislu značenja ove biljke na jeziku cveća, jer predstavlja iskrenost. Druga značenja biljke uključuju iskrenost i bogatstvo ili novac.

U folkloru, cveće poštenja se koristi u čarolijama za zaštitu od čudovišta i za privlačenje prosperiteta.

Upotreba i prednosti cveća poštenja

Cveće poštenja se uglavnom koristi za aranžmane sa suvim cvećem. Mahune se, posebno, suše i ponekad farbaju za ukrase, umetničke zanate i druge vrste aranžmana.

Upečatljivi i mirisni cvetovi biljke privlače oprašivače poput pčela, moljaca, muva i leptira.

Svi delovi biljke su jestivi. I listovi i cvetovi biljaka česen obično se dodaju u salate ili jedu sirovi. Seme se može kuvati i može se koristiti kao zamena za senf zbog svog oštrog ukusa.

Jedan od najranijih recepata za halucinogenu mast koja se zove leteća mast, za koju se veruje da je korišćena u evropskom veštičarstvu još u ranom modernom periodu, uključuje biljku Lunaria kao deo biljnog sastojka.

Kako uzgajati cveće poštenja

Cveće poštenja može se lako uzgajati iz semena. Brzorastuća je biljka i jednom zasađena počinje da cveta u drugoj godini i plodno se seje. Seme posejano u rano leto obično cveta sledećeg proleća. Mogu se uzgajati u cvetnim lejama ili na otvorenom tlu sa rastojanjem od 30 do 60 cm između biljaka.

Kada se uspostavi, biljka zahteva minimalnu negu i može tolerisati sušu. Potrebna mu je delimična senka, ali će takođe biti dobro sunce ili najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Najbolje raste na dobro dreniranom, plodnom i blago alkalnom zemljištu.

Cvetovi česen se smatraju cvetnim biljkama koje ne zahtevaju održavanje i koje ne zahtevaju sečenje ili obrezivanje.

Nema prijavljenih ozbiljnih štetočina i bolesti ove biljke. Česen cveće je uglavnom bez štetočina. Međutim, u nekim oblastima mogu biti invazivni kao korov jer imaju tendenciju da se naturalizuju i lako seju.

S obzirom da je deo porodice Brassicaceae, ove biljke mogu biti podložne korenu, belim plikovima i gljivičnim bolestima.

Kreativna upotreba cveća za poštenje
Pored upotrebe u aranžmanima sa suvim cvećem, ove ukrasne biljke se takođe koriste u sečenju bašta i bašta u senci. U stvari, Lunaria je popularna vrtna biljka. Odličan je za bordure, posebno u prolećnoj postavci šumskih ivica.

Oni koji vole „uradi sam“ (uradi sam) zanatske projekte sigurno će obožavati raznovrsnost sjemenki kovanica od srebrnih dolara ili cveća od poštenja. Od sjenila za lampe od srebrnog dolara do vijenaca, mobilnih, presovanih cvijeća, vijenaca i drugih ukrasnih komada, opcije zanatskih projekata su neograničene.

Na mreži možete lako pronaći spremne za upotrebu osušene i prozirne glave za seme od poštenja za bilo koji zanatski projekat koji imate na umu. Uz pravilnu negu, osušene mahune mogu trajati mesecima.

Jedan od najpopularnijih zanata koji koriste pošteno cveće je kompletan aranžman osušenih mahuna. Međutim, oni takođe donose dodatnu teksturu mešavini svežih cvetnih buketa ili drugog sušenog cveća.

Česta pitanja o cvetu poštenja:
Koja je razlika između cveća poštenja i drugih vrsta cveća?
Ostale vrste cveća se uglavnom koriste kao ukrasi za bašte i kao rezano cveće za cvetne aranžmane. Dok pošteno cveće pokazuje zadivljujući cvet od ljubičastih do belih cvetova za slične funkcije, njihove mahune semena daju veću vrednost ovim biljkama. Okrugle, prozirne i papirnate mahune za seme u obliku diska mnogima su omiljene za aranžmane od suvog cveća i projekte sušenog cveća.

Koliko dugo cvetaju cvetovi poštenja?
Cvetovi česen počinju da cvetaju u drugoj sezoni nakon setve. Biljka obično cveta od ranog ili sredine proleća do početka leta.

Koja je idealna klima za uzgoj poštenog cveća?
Cvet Honesti dobro uspeva u područjima sa punim suncem ili delimičnom senkom. Prilagođava se tokom cele godine u većini klimatskih uslova, ali ima tendenciju da proizvodi više cveća na punom suncu. Najbolje je izbegavati sadnju Lunaria annua u ekstremno toplim ili hladnim vremenskim uslovima.

Može li cveće poštenja da raste u kontejnerima ili u zatvorenom?
Iskrene biljke se najbolje uzgajaju na otvorenom. Cvetno cveće možete uzgajati u kontejnerima ili u zatvorenom prostoru tokom procesa rane sadnje, idealno nedeljama pre poslednjeg mraza. Ali, kada se uspostavi, presadite mlad, ali jači Lunarija na otvorenom za optimalan rast biljaka.

Koliko često treba da zalivam svoje cveće poštenja?
Ove biljke su jedna od najlakših ukrasnih biljaka za uzgoj. Cveće poštenja zahteva redovno zalivanje tokom svog aktivnog rasta ili razvoja. Kada su biljke potpuno uspostavljene, zalivajte tek kada se zemlja osuši na oko nekoliko centimetara ispod površine. Zalivanje treba obaviti rano ujutru ili kasno popodne.

Kada je najbolje godišnje doba za sadnju poštenog cveća?
Kao što je ranije pomenuto, cvetovi su dvogodišnji i mogu se sejati u bilo koje vreme od ranog leta do proleća.

Kako da zaštitim svoje pošteno cveće od štetočina i bolesti?
Kao i kod svake druge biljke, pravilna nega i održavanje zdravog cveća je najbolji način za borbu protiv štetočina i bolesti. Održavajte dobre uslove zemljišta, pravilno zalivajte biljke i održavajte prostor za sadnju čistim i čistim od korova. Štaviše, izbegavajte nepotrebnu upotrebu pesticida jer hemikalije mogu ubiti i insekte koji se hrane štetočinama insekata.

Kako mogu produžiti životni vek cveća poštenja nakon sečenja?
Postoji nekoliko saveta za produženje životnog veka rezanog cveća uopšte, uključujući i pošteno rezano cveće. Stavite ih u vodu odmah nakon sečenja kako biste sprečili uvenuće. Isecite stabljike dijagonalno za brži unos vode. Takođe je važno održavati vodu čistom i ukloniti sve listove ispod vodene linije kako biste sprečili razmnožavanje bakterija.

Vodič za poštenje cveća: Završavanje
S obzirom da su atraktivne, jedinstvene mahune sa semenom ključna karakteristika poštenog cveća, nema sumnje da je ova biljka kao nijedna druga ukrasna biljka. Prelepo i mirisno cveće sigurno dodaje vrednost baštama ili cvetnim aranžmanima, bilo sveže ili osušeno, ali srebrnaste mahune semena nalik na novčić su još jedna pobednička karakteristika.

Nega i održavanje biljaka su takođe laki. Sadnja poštenog cveća neće vam oduzeti mnogo vremena i energije, ali će biljke i dalje pokazivati svoje zapanjujuće cvetove, posebno ako im se obezbede pravi uslovi za uzgoj.