najbolja botanicka basta i arboretum u SAD

Najlepše botaničke bašte u svakoj državi u Americi
Botaničke bašte i arboretumi su fantastični dani za ljubitelje biljaka. Većina većih gradova u Americi će verovatno imati botaničku baštu ili arboretum. Ovo čini ova prelepa mesta dostupna svima. Neke botaničke bašte stare su više od jednog veka, a neki arboretumi su ogromna imanja koja sadrže stotine, ako ne i hiljade drveća. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz 51 od najpopularnijih botaničkih vrtova i arboretuma koje morate videti u svakoj državi u Americi.


Šta su botaničke bašte i arboretumi?
Botanic Gardens Conservation International koristi nekoliko kriterijuma da definiše botaničke bašte. Lokacije moraju biti relativno stalne i otvorene za javnost, a da istovremeno vrše naučna istraživanja o svojim zbirkama. Većina botaničkih vrtova zapošljava botaničare za ovo. Biljke takođe moraju biti jasno označene za posetioce.

Većina botaničkih vrtova uzgaja veliki broj vrsta. Neke botaničke bašte su specijalizovane za određene grupe biljaka, posebno retke sorte. Ove hortikulturne institucije često imaju nekoliko vrtova tematski oko određenih biljnih grupa ili ekosistema.

Arboretumi ispunjavaju slične funkcije kao botaničke bašte, ali se fokusiraju na drveće i žbunje umesto na druge biljke. Arboretumi su zapravo živi muzeji, posebno zato što neka stabla mogu biti stara stotinama ili čak hiljadama godina. Ove lokacije uzgajaju drveće za izlaganje, konzervaciju i naučna proučavanja.

Botaničke bašte su nastale tokom renesanse kako je botanika postala sve popularnija. Neke od prvih botaničkih bašta mogu se pratiti do Pize i Firence u Italiji tokom 16. veka. Arboretumi datiraju vekovima unazad jer su mnogi drevni kraljevi često sakupljali drveće iz svih krajeva svojih carstava i izlagali ih u baštama.

Smatra se da u Sjedinjenim Državama postoji između 300 i 1000 botaničkih vrtova i arboretuma. Tačan broj zavisi od tumačenja kako su ovi hortikulturni lokaliteti klasifikovani.

Najbolji botanički vrtovi i arboretumi u svakoj državi u Americi

Alabama – Botanička bašta Birmingema

Prvi put otvoren 1963. godine, Birmingemska botanička bašta zadivljuje posetioce sa preko 30 tematskih bašta postavljenih na 67,5 hektara. Njegove bašte su podeljene u tri kategorije. Sajt se može pohvaliti impresivnim izborom „Vrtova kolekcija“ uključujući rododendrone, kamelije, krep mirtu i perunike.

Njegova dva „vrta prirode“ – vrt Barber Alabama Voodlands i vrt Kaul Vildflover – prikazuju autohtone biljke iz jugoistočnih država. Druge tematske bašte, nazvane „Vrtovi kulture“, uključuju japansku baštu i baštu Southern Living. Birmingemska botanička bašta je takođe dom najveće američke javno dostupne hortikulturne biblioteke.

Aljaska – Botanička bašta Aljaske

Botanička bašta Aljaske, smeštena u parku dvestogodišnjice krajnjeg severa Ankoridža, pokriva 110 hektara i ima više od 1.100 višegodišnjih vrsta. Botanička bašta Aljaske otvorena je 1993. godine i nezavisna je neprofitna organizacija.

Botanička bašta Aljaske je dom nacionalno akreditovane kolekcije Meconopsis – inače poznate kao himalajski mak. Ovo predivno cveće zauzima centralno mesto u junu i julu kada cveta.

Bašta nasleđa Ankoridža slavi tradicionalne vrtove Aljaske. Gornje i Donje višegodišnje bašte sadrže 150 autohtonih vrsta Aljaske i skoro 1.000 drugih višegodišnjih biljaka.

Arizona – pustinjski botanički vrt

Feniksova zapanjujuća pustinjska botanička bašta otvorena je 1939. i sada sadrži neverovatnih 50.000 biljaka. Kolekcija obuhvata 380 autohtonih sonorskih vrsta, preko 4.000 biljaka agave i skoro 14.000 vrsta kaktusa.

Ova zapanjujuća kolekcija ilustruje fantastičnu raznolikost biljaka iz pustinjskih ekosistema u Arizoni, Australiji, Baji, Kaliforniji i Južnoj Americi. Mreža tematskih staza prolazi kroz lokaciju od 140 hektara, omogućavajući vam da doživite ova raznolika staništa. Preporučujemo Sonoran Desert Nature Loop Trail.

Pustinjska botanička bašta takođe prikazuje umetničke izložbe i održava obrazovne događaje za celu porodicu.

Arkanzas – Botanička bašta Ozarka

Botanička bašta Ozarks smeštena u Fajetvilu ima 12 tematskih vrtova na šest hektara. Bašte su otvorene za javnost 2007. godine i deo su veće površine od 44 hektara. Kao neprofitna organizacija, BGO je posvećen edukaciji posetilaca o životnoj sredini.

Jedan od istaknutih vrtova je Native Garden Ozark, koji sadrži niže i žbunje poreklom iz pejzaža Ozark. Vrt leptira vodi vas prelepom stazom oivičenom biljkama pogodnim za oprašivače koji vodi do jedine kuće leptira u Arkanzasu.

Kalifornija – Botanička bašta San Franciska

Botanička bašta San Franciska, smeštena na 55 hektara, jedno je od najboljih hortikulturnih lokacija na zapadnoj obali. Kolekcija obuhvata skoro 9.000 vrsta podeljenih u nekoliko klimatskih zona. Naći ćete vrtove smeštene u parku Golden Gate zajedno sa Arboretumom Stribring. Lokalitet je otvoren 1940. godine.

SFBG ima impresivnu kolekciju magnolija, kao i područje posvećeno biljkama koje potiču iz andskih oblačnih šumskih staništa. SFBG takođe ima nekoliko tematskih vrtova, uključujući baštu drevnih biljaka, japansku baštu sa pogledom na mesec i sočnu baštu.

Kolorado – Botanička bašta Denvera

Prvi put otvoren 1951. godine, Denver botanički vrt je zeleno srce grada. Lokacija je poznata po tome što ima najveću kolekciju biljaka hladne klime u SAD. Rasprostranjena u 18 „Batova Zapada“, ova sušna kolekcija obuhvata nekoliko vrsta koje potiču iz Stenovitih planina.

Na lokaciji od 23 hektara nalazi se i nekoliko ukrasnih vrtova. Pored još jedne formalne japanske bašte, Bill Hosokava Bonsai paviljon i Tea Garden je prelep, miran prostor. Tu su i bašta perunika i ljiljana, bašta mirisa, četiri senovite bašte i dve vodene bašte. Očekujte sjajnu raznolikost autohtonog cveća u Koloradu koji će se pojaviti u vrtovima.

Konektikat – Arboretum koledža Konektikat

Arboretum koledža Konektikat proteže se na 300 hektara u kampusu Konektikat koledža. Iako je u vlasništvu i pod upravom koledža, javni ulaz je besplatan. Osnovan 1931. godine, lokacija sadrži nekoliko impresivnih kolekcija, uključujući vrste poput azaleja i četinara.

Glavna atrakcija je kolekcija zavičajnih biljaka, koja zauzima oko 8 hektara lokacije. Ovde ćete naći drveće, grmlje i biljke koje su autohtone u Severnoj Americi. Kolekcija obuhvata zimzeleno drveće, domaće paprati i divlje cveće i 15 vrsta azaleja. Caroline Black Garden drži ukrasno drveće i žbunje iz drugih delova sveta.

Delaver – Botanička bašta Univerziteta Delaver

Botanička bašta Univerziteta Delaver, posvećena istraživanju i obrazovanju o biljkama, ima 11 tematskih vrtova na 15 hektara. Ove prelepe kolekcije su besplatni za ulazak, što ovu lokaciju čini odličnim danom ako ste u Delaveru.

Prva bašta na ovom mestu, Clark Garden, otvorena je 1960-ih. Sadrži neke od najstarijih biljaka kolekcije, uključujući kedrove i magnolije. Zavičajni vrt obuhvata borealnu šumu u kojoj se nalaze stabla breze, javora i smrče. Postoji i staza lepidoptera. Omogućavanje posetiocima da se upoznaju sa nekoliko prelepih leptira.

Florida – tropska botanička bašta Fairchild

Tropska botanička bašta Fairchild je jedna od najstarijih i najvećih botaničkih bašta na Floridi. Prvi put otvoren 1938. godine, ovaj raj od 83 hektara posvećen je istraživanju i očuvanju tropskih biljaka. Fairchild se čak može pohvaliti jedinim komadom prašume u Sjedinjenim Državama – parcelom od dva hektara koja vrvi biljkama iz amazonske prašume.

Fairchild takođe sadrži najobimniju kolekciju tropskog bambusa na svetu, koja sadrži 125 vrsta. Kolekcija tropskog cvetanja drveća obuhvata 740 vrsta, dok Montgomeri Palmetum od 13 jutara oduševljava posetioce sa preko 500 vrsta palmi. U Konzervatoriju za tropske biljke naći ćete i retke i novootkrivene vrste.

Gruzija – Državna botanička bašta Gruzije

Državna botanička bašta Gruzije jedna je od vodećih botaničkih institucija na jugu. Lokalitetom od 313 hektara upravlja Univerzitet Džordžije i posvećeno je očuvanju, istraživanju i obrazovanju. Ulaz je slobodan.

Zvanično priznata kao Državna botanička bašta 1984. godine, lokacija obuhvata 11 tematskih vrtova i kolekcija. Heritage Garden slavi autohtone biljke Gruzije, dok Dunson Native Flora Garden sadrži više od 300 cvetnih vrsta autohtonih na jugoistoku SAD.

U Tropskom konzervatorijumu se nalazi zadivljujuća kolekcija orhideja, dok se Herb and Phisic Garden fokusira na biljke koje su koristila drevna društva.

Havaji – McBride Garden

Kao i obližnja bašta Allerton, bašta McBride je deo mreže Nacionalne tropske botaničke bašte na Havajima i Floridi. McBride Garden je skriveni dragulj od 200 hektara u dolini Lavaj. Obilasci se obavljaju samo po dogovoru.

McBride Garden se fokusira na najobimniju kolekciju autohtonih biljaka na Havajima van lokacije. Očuvanje i istraživanje ovih vrsta je glavni cilj neprofitne organizacije Nacionalne tropske botaničke bašte. McBride Garden se nalazi pored sedišta organizacije i takođe sadrži laboratoriju za mikropropagaciju i rasadnik.

Tropske vrste koje se nalaze na lokaciji uključuju helikonije, orhideje i palme.

Ajdaho – Arboretum i botanička bašta Univerziteta u Ajdahu

Ovaj arboretum od 63 hektara čini deo kampusa Univerziteta u Ajdahu i slobodan je za javnost. Najstariji deo arboretuma, osnovan 1910. godine, sadrži drveće američke bukve i kalifornijskog kedra zajedno sa moćnom džinovskom sekvojom.

Noviji deo arboretuma sadrži oko 830 vrsta iz četiri geografska regiona – Azije, Evrope i istočne i zapadne Severne Amerike. Kolekcija obuhvata nekoliko cvetnih i plodonosnih vrsta kao što su trešnja, jorgovan, kruška i magnolija.

Sajt takođe uključuje izložbene bašte kao što je bašta keriscape. Vrt Hosta Displai je prepoznata kao nacionalna zbirka hosta.

Ilinois – Botanička bašta Čikaga

Čikaška botanička bašta je jedna od najvećih hortikulturnih institucija na srednjem zapadu. Zadivljujući vrtovi pokrivaju 385 hektara i otvoreni su za javnost 1972. Pored 25 izložbenih vrtova, Čikaška botanička bašta je takođe hortikulturno istraživački i obrazovni centar sa preko 50.000 članova.

Neki od najzanimljivijih vrtova uključuju tradicionalnu baštu sa engleskim zidom, japansku baštu i baštinu baštine. Native Plant Garden slavi autohtone biljke i drveće Ilinoisa. Vrtovi takođe uključuju tri područja prirode, uključujući preriju Dikson. Ovo područje rekonstruiše i čuva šest različitih prerijskih staništa.

Indijana – Botanički konzervatorijum Foellinger-Freimann

Botanički konzervatorijum Foellinger-Freimann je zatvoren konzervatorijum koji prikazuje raznolik asortiman od preko 1.200 biljaka. Lokacija je otvorena 1983. godine u centru Fort Vejna.

Shovcase Garden sadrži sezonske izložbe, dok Desert Garden slavi biljke koje potiču iz pustinja jugozapada. To uključuje kaktuse kao što su Saguaro i bodljikava kruška zajedno sa biljkama poput juke. Tu je i tropska bašta koja se fokusira na bromelije, citruse i 13 vrsta palmi.

Napolju, posetioci će pronaći četiri tematske bašte. Beverforden Garden prikazuje zadivljujuće azaleje i rododendrone, dok Streetside Garden ima autohtono drveće i žbunje srednjeg zapada.

Ajova – Botanička bašta Greater Des Moines

Iako se ova lokacija od 14 hektara koristi od 1979. godine, moderna verzija Botaničke bašte Greater Des Moines otvorena je 2013. Područje je podeljeno na niz vrtova na otvorenom, staklenika sa geodetskom kupolom i nekoliko zatvorenih vrtova.

Sadrži više od 1.000 taksonomskih grupa tropskih i sušnih biljaka, konzervatorijum takođe prikazuje prvi leš cvet koji je procvetao u Ajovi. Gardeners Shov House sadrži sezonske eksponate.

Bašte na otvorenom uključuju vrt na brdima, vrt ruža Vels Fargo i vrt na vodi. Savana Lauridsen odaje počast flori prirodnih pejzaža Ajove.

Kanzas – Arboretum Overland Park i botaničke bašte

Arboretum i botanička bašta Overland Park oduševljavaju posetioce sa 300 hektara prirodnih ekosistema i baštama. Prvi put otvoren 1991. godine, osam karakterističnih ekosistema sada ovu lokaciju nazivaju domom. To uključuje različite vrste šuma, kao i suve prerije i savane.

Posetioci mogu uživati u autohtonim drvećem kao što su hikori, hrast i orah, zajedno sa nekoliko vrsta trava. Bašte na otvorenom predstavljaju zapanjujući niz biljaka. Vodeni vrt Erickson sadrži vodene i močvarne biljke. Marder Voodland Garden proizvodi prekrasan prikaz azaleja i rododendrona. Legaci Garden slavi autohtonu floru Kanzasa.

Kentaki – Arboretum Univerziteta Kentaki

Arboretum Univerziteta u Kentakiju ima za cilj očuvanje i istraživanje autohtone flore Kentakija. Lokalitet od 100 hektara otvoren je 1991. i postao Državna botanička bašta Kentakija 2000. Ulaz je besplatan.

Zbirka autohtonih biljaka i drveća Kentakija je glavna crta. Na sajtu je prikazano oko 100 vrsta koje potiču iz Kentakija i ukupno 1.200 biljaka poreklom iz Kentakija.

Sjedinjene Američke Države. Staza „Šetnja preko Kentakija“ prikazuje vrste koje predstavljaju sedam regionalnih ekosistema države.

Izložene bašte predvode Dečija bašta Kentakija i Demonstraciona bašta kuće. Tu su i bašta mirisa i vrt ruža.

Luizijana – Vrtovi u Američkom centru za ruže

Predsednik Ronald Regan nazvao je ružu nacionalnim cvetnim amblemom Amerike 1986. A nakon posete Garden of American Rose Center, nije teško shvatiti zašto. Prostire se na 118 hektara borove šume, a lokacija sadrži više od 20.000 grmova ruža. Na ovom mestu je od 1974. godine sedište Američkog društva ruža.

Nije iznenađujuće da ove bašte čine najveći posvećeni park ruža u SAD. Izložbe sadrže nekoliko vrsta ruža, uključujući sorte nasleđa, hibridne čajne ruže i minijaturne ruže. Posetioci takođe mogu da uživaju u nekoliko pešačkih staza i prelepom bazenu Dadli Votkins Reflection.

Mejn – Botanička bašta obalnog Mejna

Botanička bašta Coastal Maine je najveća botanička bašta Nove Engleske, koja se proteže na skoro 300 hektara duž obale. Sajt je otvoren 2007. godine i privlači u proseku 200.000 posetilaca svake godine. Vrtovi imaju za cilj očuvanje, istraživanje i prikazivanje autohtonih biljaka Mejna.

Pored domaćih vrsta u Mejnu, bašte se takođe fokusiraju na biljke koje rastu duž severnih obala širom sveta. Živopisna staza Shoreland vodi posetioce u obilazak drveća i biljaka autohtonih u Mejnu. Vrt Giles Rhododendron prikazuje prekrasan ansambl rododendrona, dok se vrt Hanei Hillside fokusira na mahovine i paprati.

Merilend – Arboretum Adkins

Arboretum Adkins smešten je u državnom parku Takho. Teren pokriva 400 hektara i prikazuje više od 600 biljaka poreklom iz Merilenda. Lokalitet je otvoren 1980. godine i obuhvata raznolik spektar staništa kao što su livade, močvare i šume. Područje je takođe isprepleteno pet milja staza za šetnju.

Osmatrači prirode će biti počašćeni prikazom naprednih domaćih divljih životinja, posebno ptica. Ali lokalna flora je podjednako uzbudljiva, sa hektarima borovih šuma i šumama koje sadrže autohtone azaleje i druge vrste.

Adkins Arboretum je takođe centar za hortikulturu, koji nudi kurseve za obuku budućih prirodnjaka.

Masačusets – Arnold Arboretum

Arboretum Arnold na Harvardu ima priznanje da je najstariji javni arboretum u Americi. Lokalitet od 280 hektara otvoren je daleke 1872. Kolekciju proučava osoblje na Harvardu da bi sačuvalo drveće i obrazovalo posetioce.

Većina kolekcije se fokusira na biljke i drveće poreklom iz istočnih Sjedinjenih Država i istočnih delova Azije. Arnold Arboretum prikazuje kolekciju od skoro 15.000 biljaka i drveća, sa posvećenim kolekcijama za različite vrste.

U arboretumu se čuva 55 vrsta jabuke, 400 biljaka jorgovana i 40 vrsta bonsaija. Granica azaleja sadrži preko 500 azaleja i rododendrona.

Mičigen – Botanička bašta Matthaei

Botanička bašta Matthaei, kojom upravlja Univerzitet u Mičigenu, prostire se na 300 hektara. Teren obuhvata nekoliko tematskih vrtova i zimsku baštu od 10.000 ft² sa unutrašnjim primercima. Lokalitet je prvi put otvoren 1907. godine i nastavio je da čuva i istražuje biljke više od jednog veka.

Gardens Great Lakes čuva izvorne biljke Mičigena, sa nekoliko retkih endemskih vrsta koje su izložene. Ovo područje takođe uključuje deo obnovljene prerije. Ostale bašte uključuju višegodišnji vrt, lekoviti vrt i kameni vrt Mari Azari.

Impresivna zimska bašta ima različite oblasti za biljke iz sušnih, umerenih i tropskih bioma.

Minesota – Minesota Landscape Arboretum

Pejzažni arboretum Minesote, nazvan „Arb“, najveća je javna bašta na Srednjem zapadu. Obuhvatajući 1.200 hektara, lokacija ima nekoliko specijalnih vrtova, zimski vrt i hortikulturnu biblioteku. Arboretum vodi Univerzitet Minesote.

Različite kolekcije Arboretuma podeljene su u nekoliko bašta. Jedan od najpopularnijih je Kineski vrt. Posetioci takođe mogu uživati u zapanjujućim zbirkama dalija, hosta, perunika, božura i azaleja. Šetnja od tri milje je najbolji način da doživite kolekciju.

U okviru konzervatorijuma Meiers-Deats, posetioci će pronaći obimnu kolekciju tropskih biljaka uključujući bromelije, kaktuse i orhideje.

Misisipi – Arboretum Krosbi

Arboretum Crosbi je jedna od najboljih botaničkih institucija na jugu i radi izdao Državni univerzitet Misisipija. Lokacija se prostire na više od 700 hektara i usredsređena je oko čuvenog paviljona Pinecote. Sam Arboretum je podeljen na sedam oblasti, od kojih svaka predstavlja specifično lokalno stanište.

Native Plant Center je centralna oblast, koja sadrži vrste koje potiču iz Misisipija. Uključuje jezero Pajni Vuds, koje prikazuje domaće vodene biljke. Ostala područja uključuju Hillside Bog i Mill Creek, koji prikazuju pet vrsta magnolija porijeklom iz Misisipija.

Arboretum takođe obuhvata delove dugolisnih borovih šuma i nekoliko vrsta močvara.

Misuri – Botanička bašta Misurija

Botanička bašta Misurija otvorila je svoja vrata 1859. godine, što je čini jednom od najstarijih američkih botaničkih bašta. Na lokaciji od 79 hektara nalazi se više od 27.000 biljaka i preko 4.800 stabala.

Vrtu vodi Climatron – prvi konzervatorijum sa geodetskom kupolom na svetu. Unutra je izloženo preko 2.800 tropskih vrsta. MBG je takođe dom Linnean House-a, najstarijeg američkog staklenika koji neprekidno radi.

Jedan od najboljih specijaliziranih vrtova na lokaciji je japanski vrt Seiva-en – najveći te vrste u SAD. Druge popularne bašte uključuju Otomanski vrt i Lopata Azalea, i Rododendron Garden.

Montana – Botanička bašta i arboretum Tizer

Možda je mali, ali Botanička bašta Tizer i Arboretum to nadoknađuju svojom lepotom. Lokacija je jedina botanička bašta u Montani sa punim radnim vremenom i jedan je od samo tri međunarodno akreditovana arboretuma u ​​SAD.

Lokacija od šest hektara smeštena je u planinama Elkhorn i ima nekoliko karakterističnih vrtova. Vrt leptira i kolibrija je jedan od najboljih. Ostale bašte na lokaciji uključuju baštu za meditaciju, baštu senki i baštu ruža.

Jedna od najzanimljivijih parcela pripada All American Selection Gardenu, koja prikazuje biljke godine koje je odabrala komisija.

Nebraska – Lauritzen Gardens

Takođe poznat kao Botanički centar Omahe, Lauritzen Gardens je lokacija od 100 hektara koja je otvorena 1982. Vrte takođe uključuju arboretum od četiri hektara koji prikazuje drveće iz sedam lokalnih ekosistema, kao što su šume hrasta-hikorija i prerije.

Neke od najpopularnijih specijaliziranih vrtova u Lauritzenu uključuju vrt osnivača, vrt ruža i vrt božura. Prolećna šetnja za cvetanje je jedna od najomiljenijih staza na ovoj lokaciji, dok bašta u Glenu pruža mirno mesto.

Konzervatorij Marjorie K. Daugherti je tropski staklenik od 17.500 ft² koji sadrži palme kao i područja umerene klime.

Nevada – Botanička bašta u izvornom rezervatu u Las Vegasu

Ova botanička bašta od osam hektara smeštena je u prolećnom rezervatu Las Vegasa. Trenutna iteracija parka otvorena je za javnost 2007. godine i prikazuje niz pustinjskih biljaka. Kolekcija je specijalizovana za biljke koje potiču iz pustinje Mojave.

Kolekcija kaktusa Mojave i sukulenata u bašti je nacionalno akreditovana, a mnogi se uzgajaju od divljih semena. Na sajtu se nalazi i Aleja kaktusa, koja prikazuje kaktuse iz cele Severne i Južne Amerike. Tu je i kolekcija Desert of the Vorld.

Ostale bašte uključuju baštu palmi, baštu divljih životinja, povrtnjak i baštu za učenje.

Nju Hempšir – Bedrock Gardens

Ova botanička bašta u privatnom vlasništvu ima zadivljujući niz skulptura i vrtova sa arhitektonskim temama. Bedrock Gardens pokriva 20 hektara i otvoren je za javnost 1990. godine od strane njegovih sadašnjih vlasnika. Više od 1.000 biljnih vrsta izloženo je u celoj bašti.

Sajt sadrži nekoliko kolekcija, uključujući patuljaste četinare. Postoje šumske površine ukrašene skulpturama, kao i Spiralna bašta i Vrt levka. Tu je i parter bašta inspirisana francuskom.

Rock Garden i Garish Garden nude zanimljive kontraste boja i oblika. Nedavno je dodat i Ferneri.

Nju Džersi – Rutgers Gardens

U vlasništvu i pod upravom Univerziteta Rutgers, ova lokacija od 130 jutara je podeljena između 60 hektara specijalnih bašta i 70 hektara šume. Rutgers Gardens je zvanična botanička bašta univerziteta i ima za cilj da sačuva i istražuje svoju kolekciju kako bi obrazovala posetioce.

Vrt je počeo 1916. godine i sada uključuje nekoliko različitih baštenskih površina. Lokacija se sastoji od bambusovog gaja i posvećenog vrta oprašivača. Nekoliko vrtova je tematski vezano za različite vrste biljaka, uključujući kolekciju božikovine, vrt rododendrona i azaleja i sočnu baštu.

Rutgers Gardens takođe ima All-American Selections Garden i Asian Hillside Garden.

Novi Meksiko – Botanička bašta ABK BioPark

Botanička bašta ABK BioPark, na čelu sa zimskom baštom od 10.000 ft², neguje kolekciju biljaka poreklom sa jugozapada. Otvorena 1996. godine, bašta od 36 hektara deo je šire lokacije BioPark u Albukerkiju.

Konzervatorijum obuhvata dve glavne zone. Prvi prikazuje biljke koje rastu u mediteranskoj klimi širom sveta, uključujući stabla maslina i mirte. Druga zona prikazuje kseriscape sa biljkama iz pustinja Severne Amerike.

Sajt takođe uključuje nekoliko tematskih vrtova sa zidinama starog sveta, kao što je špansko-maurski vrt. Ostale bašte na otvorenom uključuju japansku baštu Sasebo i baštu Curandera.

Njujork – Botanička bašta Njujorka

Smeštena u Bronksu, njujorška botanička bašta osnovana je 1891. i pokriva 250 hektara. Bašte sadrže više od milion pojedinačnih biljaka. NIBG je takođe dom LuEster T. Merc biblioteke, u kojoj se nalazi jedna od najvećih kolekcija botaničkih tekstova na svetu.

Neki od najpoznatijih vrtova NIBG-a uključuju vrt Azalea, Native Plant Garden, Perennial Garden i Arboretum četinara. NIBG se takođe slavi po kolekcijama trešanja, narcisa, orhideja i magnolija.

Konzervatorij Enid A. Haupt sadrži kuću palmi i prikazuje vodene, tropske i pustinjske biljke.

Za više, pogledajte naš lokalni vodič za posetu Botaničkoj bašti u Njujorku.

Severna Karolina – Arboretum Severne Karoline

Arboretum Severne Karoline smešten je u Nacionalnoj šumi Pisga u blizini Ešvila. Lokacija od 434 hektara podeljena je između arboretuma i botaničke bašte. Trenutna inkarnacija sajta otvorena je kasnih 1980-ih.

The Blue Ridge Kuilt Garden je šareni parter koji odaje počast obližnjim planinama Blue Ridge. Arboretum takođe prikazuje nacionalno skladište azaleja, koje sadrži sve vrste azaleje koje potiču iz SAD.

Arboretum Severne Karoline takođe ima impresivnu kolekciju bonsaija. Postoji oko 100 izložbenih biljaka, uključujući japanski javor, smokve od listova vrbe i bor.

Severna Dakota – Botanička bašta Severne ravnice

Ovu baštu od šest hektara vodi neprofitno društvo za botaničku baštu Northern Plains. Uprkos svojoj maloj veličini, vrt prikazuje nekoliko različitih područja i biljaka. Društvo se nada da će proširiti lokaciju u narednim godinama.

Centralna oblast sadrži staklenik, dvorište kolibrija, baštu hrizantema, baštu leptira i kišnu baštu. Najveći deo sajta je posvećen jestivoj šumi. Ova parcela prikazuje domaće voćke i žbunje zajedno sa biljkama oprašivačima. Prvenstveno se koristi za obrazovne kurseve.

Voodland Garden sadrži nekoliko vrsta paprati i hosta, dok je Suva bašta inspirisana tradicionalnim japanskim baštama.

Ohajo – Konzervatorij i botanička bašta Franklin Park

Konzervatorijum Franklin Park je stalnica u Kolumbusu u Ohaju od 1895. Iako je zauzimao različite lokacije, ovo mesto ostaje jedna od najpopularnijih botaničkih bašta u Ohaju.

Konzervatorijum prikazuje preko 400 biljaka iz različitih ekosistema. Neka od najzanimljivijih oblasti uključuju pustinjski biom, biom Himalajske planine i biom tropske prašume.

Ova lokacija takođe uključuje kuću John F. Volfe Palm i Dorothi M. Davis Shovhouse, koja sadrži posebne eksponate. Konzervatorijum Franklin Park takođe ima botaničku baštu sa oblastima kao što su bašta četinara i bašta ljiljana.

Oklahoma – vrtovi Lendonvud

Uprkos svojoj maloj veličini, Lendonvood Gardens je postigao neke velike stvari. Ova bašta od tri hektara prikazuje više od 1.400 biljaka, uključujući najveću kolekciju rododendrona na jugozapadu. Lendonvood Gardens je osnovan 1995. godine, a postao je neprofitna organizacija 1997. godine.

Lendonvud se može pohvaliti jednom od najvećih američkih kolekcija lažnih čempresa. Sajt takođe prikazuje 500 sorti ljiljana, 75 vrsta japanskih javora, preko 50 bonsai stabala i više od 70 vrsta hosta.

Kolekcija je podeljena na osam specijalnih vrtova, uključujući američki vrt u dvorištu, orijentalni vrt i vrt Oklahome. Japanski paviljon takođe uključuje koi ribnjak.

Oregon – Međunarodni testni vrt ruža

Međunarodni testni vrt ruža nalazi se u parku Vašington u Portlandu. Osnovana 1920-ih, ova bašta od 4,5 hektara je najstariji američki kontinuitet usli-operated ružičnjak. Ovaj mali sajt godišnje poseti oko 700.000 posetilaca, što se čini prikladnim za „Grad ruža“.

Međunarodni testni vrt ruža sadrži 10.000 pojedinačnih grmova ruža i predstavlja oko 650 različitih sorti. U bašti postoji nekoliko karakterističnih parcela, iako nisu sve posvećene ružama.

Neki od glavnih vrtova uključuju vrt Zlatne nagrade i vrt minijaturnih ruža. Šekspirova bašta uparuje ruže sa letnjim jednogodišnjim i višegodišnjim grmovima.

Pensilvanija – Longvud Gardens

Nekoliko botaničkih vrtova u SAD može parirati sjaju Longvood Gardens. Ova masivna lokacija pokriva preko 1.000 hektara i nekada je pripadala porodici Du Pont. Bašte su otvorene za javnost od 1921. godine i sada ih vodi Fondacija Longvud.

Neki od najpopularnijih vrtova na otvorenom na lokaciji uključuju Idea Garden, Meadov Garden, Topiari Garden i Visteria Garden. Samo konzervatorijum sadrži oko 4.600 vrsta biljaka i drveća. Obuhvata oblasti kao što su Kuća palmi i Mediteranska bašta.

Longvud se takođe može pohvaliti kućom kamelije, oranžerijama i kućom orhideja.

Rhode Island – Botanička bašta Univerziteta Rhode Island

Botanička bašta Univerziteta Rhode Island ima sve o čemu bi ljubav prema biljkama mogla da sanja. Lokalitet je otvoren 1991. godine i usredsređen je na 4,5 hektara botaničke bašte. Posetioci takođe mogu da lutaju kroz arboretum Everet P. Kristofer, koji se prostire na 1.200 hektara.

Smešten u baštama, posetioci će pronaći nekoliko specijalnih oblasti. Ericaceous Garden se fokusira na biljke koje uspevaju u kiselim uslovima. Ostale bašte uključuju Godišnju baštu, vrt ruža Čestera Klejtona, formalne bašte i baštu senki.

Ova lokacija takođe uključuje konzervatorijum Matthev J. Horridge, koji je od vitalnog značaja za botanička istraživanja univerziteta.

Južna Karolina – Botanička bašta Južne Karoline

Botanička bašta Južne Karoline osnovana je 1950-ih kao kolekcija kamelija. Od tada, institucija je procvetala u lokaciju od 295 hektara kojom upravlja Univerzitet Klemson. U vrtu se nalazi i Arboretum Schoenike.

Veliki deo SCGB-a je posvećen prirodnom i istorijskom nasleđu Južne Karoline. Postoje dve istorijske zgrade – Hanover House i Hunt Brvnara. Vrt prirodne baštine ima za cilj da ponovo stvori autohtona staništa Južne Karoline, uključujući šumu Mesić, Pijemontsku preriju i savanu dugolisnog bora.

Na sajtu se nalazi nekoliko namenskih vrtova, kao što su bašta kamelije, bašta hortenzija i bašta Kseriscape.

Južna Dakota – McCrori Gardens i Arboretum Južne Dakote

Ovaj prostor od 70 hektara deo je kampusa Državnog univerziteta Južne Dakote. Lokacija je podeljena između botaničke bašte (25 hektara) i Arboretuma Južne Dakote (45 hektara). Bašte su otvorene 1965. godine.

McCrori Gardens ima ogroman broj zapanjujućih tematskih vrtova. Postoje dva All-American Displai Gardens zajedno sa All-American Trial Garden. Vrtovi se mogu pohvaliti sa nekoliko impresivnih kolekcija, uključujući kolekciju azaleja i rododendrona i kolekciju ljiljana.

Arboretum Južne Dakote čini deo lokacije i prikazuje drveće i grmlje koji su ili poreklom iz Južne Dakote ili su se aklimatizovali.

Tenesi – Botanička bašta Memfisa

Botanička bašta Memfisa je oaza od 96 hektara u srcu grada. Bašte su otvorene od 1953. godine i smeštene su u parku Audubon. Lokacija obuhvata 23 tematske bašte, kao i arboretum.

Neke od popularnijih baštenskih površina uključuju Japanski vrt, Vrt oprašivača i Vrt ruža. Herb Garden prikazuje 500 različitih vrsta bilja, dok Delta Garden prikazuje biljke poreklom iz delte Misisipija.

Urbana kućna bašta deluje kao izvor inspiracije zelenih prstiju za posetioce. Ovaj odeljak obuhvata Vrt pčelara i Pustinjski vrt.

Teksas – Botanička bašta Fort Vorta

Ova lokacija od 110 hektara je najstarija velika botanička bašta u Teksasu, koja je otvorila svoja vrata 1934. U botaničkoj bašti Fort Vorta takođe se nalazi Institut za botanička istraživanja Teksasa.

Sajt sadrži 22 specijalne bašte koje prikazuju više od 2.500 biljaka. Japanski vrt i vrt ruža su izuzetno popularni. Four Seasons Garden stvara upečatljiv prikaz sa stotinama vrsta hrizantema, dnevnih ljiljana i perunika.

Native Tekas Boardvalk nosi posetioce kroz krošnje autohtonih i neautohtonih stabala. U međuvremenu, 10.000 ft² Rainforest konzervatorijum sadrži tropske biljke i drveće. Sajt takođe prikazuje nacionalno priznatu kolekciju begonija.

Juta – Red Butte Garden & Arboretum

Pokrivajući 100 hektara, Red Butte Garden i Arboretum vodi Univerzitet Juta. Dok univerzitetski botaničari čuvaju i istražuju kolekciju, posetioci mogu uživati u preko 20 hektara tematskih vrtova.

Zapanjujući Four Seasons Garden stvara šareni prikaz tokom cele godine. Ova parcela takođe uokviruje vrh Red Butte, pozadinu vrtova. Druge tematske bašte uključuju baštu mirisa, lekovitu baštu i baštu ruža.

Vrtovi vode u veće prirodno područje koje je protkano stazama za šetnju. Ovo područje čuva i prikazuje floru porijeklom iz Jute, kao što su asteri, mlječika, stabla javora i kaktusi.

Vermont – Jedan svetski centar za očuvanje

Jedan svetski centar za očuvanje je botanički konzervatorijum sa pratećim rezervatom prirode od 96 hektara. Uprkos nekim finansijskim poteškoćama, Centar je i dalje odlično mesto za posetu. Centar je prvobitno otvoren 1991. godine.

Glavni staklenik sadrži impresivnu kolekciju tropskih biljaka iz jugoistočne Azije. Mnogi primerci dolaze iz Indonezije i vraćeni su nakon istraživačkih misija.

Prirodni rezervat ima za cilj očuvanje izvornih staništa Vermonta. Rezervat sadrži otvorenu livadu koja vodi do velikog močvarnog područja. Tu je i šumovita padina i nekoliko šumskih staza koje omogućavaju posetiocima da istraže rezervat.

Virdžinija – Botanička bašta Luisa Gintera

Botanička bašta Luisa Gintera je idealno mesto za bekstvo iz centra Ričmonda. Bašte se prostiru na 50 hektara i otvorene su za javnost 1984. Smatra se da je blistava staklena bašta sa kupolom jedina u regionu srednjeg Atlantika.

U vrtovima se nalazi nekoliko prelepih pešačkih ruta, uključujući azijsku dolinu i šetnju trešnjama. Morton Native Plant Garden prikazuje neke od izvornih vrsta Virdžinije otpornih na sušu, kao što su stabla kiselog drveta.

U kultnom zimskom vrtu od 11.000 ft² nalazi se kuća palmi koja takođe sadrži cikase. Istočno krilo se fokusira na polutropske biljke kao što su orhideje. Zapadno krilo prikazuje zapanjujući asortiman sukulenata.

Država Vašington – Arboretum Vašington Park

Ovaj arboretum od 230 hektara pokriva veći deo Vašingtonskog parka u Sijetlu. Ovom lokacijom upravlja Botanička bašta Univerziteta u Vašingtonu i sadrži nekoliko tematskih vrtova. Najveća atrakcija Arboretuma je nesumnjivo prolećno cvetanje Puta Azaleje.

Pacific Connections Garden prikazuje fantastičnu kolekciju pacifičkih biljaka poreklom iz Australije, Kine, Čilea i Novog Zelanda. Vrt je organizovan u geografska područja, uključujući 2,5 hektara novozelandske šume. Druge popularne bašte uključuju Japanski vrt i Rhododendron Glen.

Obimna kolekcija Arboretuma uključuje breze, kamelije, glogove i magnolije. Pinetum prikazuje izbor četinara i borova.

Zapadna Virdžinija – Botanička bašta Zapadne Virdžinije

Botanička bašta Zapadne Virdžinije je kolekcija od devet tematskih vrtova koje vodi neprofitna organizacija. Lokacija je takođe posvećena očuvanju okolnog Tibbs Run rezervata. Ovo ugroženo stanište je mešavina listopadnog drveća, kukute i rododendrona.

Tematski vrtovi su naslovljeni prelepom baštom leptira, koja od proleća do jeseni oduševljava posetioce šarenim cvetovima. Eklektična bašta prikazuje godišnji prikaz jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka. Tajni vrt slavi biljke koje vole senku, kao što su paprati i hoste.

U vrtu rododendrona izložen je niz biljaka koje vole kiselinu, dok je vrt za meditaciju oaza mira.

Viskonsin – Botanička bašta Olbrih

Botanička bašta Olbrih je lokacija od 16 hektara u srcu Medisona. Bašte su prvi put otvorene 1952. godine i postepeno su se širile. Bašte takođe sadrže 10.000 ft² Bolz konzervatorijum, kao i jedini tajlandski sala paviljon u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država.

Tematske bašte uključuju baštu livada, koja sadrži divlje cveće i višegodišnje trave, i kameni vrt, koji se fokusira na alpske biljke. Ružičnjak je još jedna popularna oblast, koja se može pohvaliti preko 700 vrsta i 125 različitih sorti.

Unutar konzervatorijuma u ​​Bolcu posetioci se mogu diviti preko 650 tropskih biljaka iz 475 različitih vrsta.

Vajoming – Botanička bašta Čejen

Botanička bašta Cheienne od 9 jutara smeštena je u Liouns Park. Lokacija je počela 1977. godine izgradnjom konzervatorijuma. Sada, tri staklenika čine kompleks – svaki je posvećen različitim vrstama biljaka.

Konzervatorijum Šejn Smit je srce vrtova. Ovaj zimski vrt od 6.800 ft² sadrži kolekciju kaktusa i tropskih biljaka. Takođe uključuje oranžeriju i bonsai kuću na gornjim spratovima.

Spoljne bašte uključuju Bedont Rose Garden, Cottage Garden i Crevice Garden. Tu su i bašta kamenjara i četinara i bašta kseriscape.

Vašington DC – Botanička bašta Sjedinjenih Država

Ako pijete u znamenitostima Kapitol Hila, vredi istražiti Botaničku baštu Sjedinjenih Država. Osnovan 1820. od strane Džordža Vašingtona, ova lokacija je najstarija botanička bašta koja neprekidno radi u SAD. Kolekcija sadrži preko 65.000 biljaka, smeštenih u nekoliko oblasti.

Konzervatorijum sadrži fascinantne eksponate kao što je iskonski vrt, zajedno sa kolekcijama koje predstavljaju pustinje, Mediteran i tropske krajeve. Nacionalna bašta pokriva tri hektara i prikazuje biljke poreklom iz srednjeg Atlantika, kao i vrt ruža.

Preko puta ulice je park Bartoldi, park od dva hektara koji se nalazi oko prelepe Bartoldijeve fontane.

Upakovati
Sjedinjene Države su dom stotina zapanjujućih botaničkih vrtova i arboretuma. Neke od najimpresivnijih lokacija pripadaju većim gradovima, uključujući Botaničku baštu Denvera i Botaničku baštu Njujorka. Međutim, mogu se naći i mali skriveni dragulji, kao što je botanička bašta Northern Plains u Severnoj Dakoti.