Ultimativni vodic za cvece aurikule Primula auricula

Sve što treba da znate o značenju, simbolici, popularnim vrstama, upotrebi i darivanju cveta aurikule

Primula auricula, takođe poznata kao auriculas, medvedje uši ili planinski lanci, dugo su privlačile i botaničare i kućne baštovane svojim divnim cvetovima i sortama koje rastu u naizgled beskonačnom rasponu boja. Ove izdržljive trajnice pružaju sjajan prskanje u prolećnom, a ponekad i zimi, pejzažu. Poreklom sa alpskih padina i centralne Evrope, Viktorijanci su cenili ove divne cvetne biljke; na jeziku cveća, aurikule imaju simbolično značenje „zaslužene zasluge“.


Značenje i simbolizam cveća aurikule – najvažnije
Za Viktorijance, aurikule su bile simbol „zasluženih zasluga“. Višegodišnje biljke, koje rastu u zapanjujućem nizu boja, predstavljaju se u umetnosti i pisanju iz tog doba. Naročito, Džejn Ejr Šarlot Bronte koristi „ljubičastu aurikulu“ da simbolizuje Džejnino osećanje nade da će iza sebe ostaviti detinjstvo koje ugnjetava.

O cveću aurikula

Auricula – porodica, rod i taksonomija
Cvetovi Primula auricula pripadaju porodici Primulaceae. Nedavno su P. auricula i P. lutea podeljene na dve vrste, ocrtane njihovim matičnim regionom. Postoji oko 500 vrsta u rodu Primula, koji uključuje peršun i kramoglavac, sa prirodnim staništem koje se proteže od alpskih livada do močvarnih nizina.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Aurikule su zeljaste, cvetajuće višegodišnje biljke sa jednostavnim listovima. Kožasto lišće raste u obliku bazalne rozete. Biljke dostižu visinu do 18 inča.

Cvetovi aurikule mogu biti pojedinačni ili rasti u kišobranima ili uvojcima. Neki cvetovi imaju premaz od farine, supstance koja pomalo liči na belo ili žuto kukuruzno brašno. Zahvaljujući decenijama uzgoja, aurikula ima širok spektar boja, od ljubičaste do žute, bele do tamnozelene.

Istorija i poreklo cveća aurikule
Neki veruju da je aurikula prvi put stigla u Englesku krajem 17. veka kada su hugenoti pobegli iz Francuske. Druge tradicije kažu da je cveće prvi put ušlo u Britaniju u 16. veku, doneli su ga flamanski tkalci dok su bežali sa kontinenta.

Aurikula je uzgajana u oblasti Spitalfildsa u Londonu i bila je veoma popularna u severnoj Engleskoj, gde su ih zvali „kauljice“ ili „medveđe uši“. Tkalci u regionu, posebno oni flamanskog porekla, prihvatili su uzgoj aurikule od 1600-ih do 1900-ih.

Bez obzira odakle su aurikule poreklom, Viktorijanci su prihvatili ove divne cvetove i uključili ih u svoj cvetni leksikon.

Popularne vrste, vrste i sorte aurikule

Botaničari i baštovani su dugo voleli aurikulu, stvarajući stotine sorti u poslednjih 500 godina. Cveće ima širok spektar boja i raste u više oblika, koji su kategorisani u nekoliko različitih tipova:

„Shov Selfs“ su jednobojne jednobojne (obično crvene, žute ili ljubičaste) sa trakom bele farine.
„Fensi emisije“ mogu biti prugaste ili sa ivicama i obično sadrže crne, bele ili sive boje.
„Duple“ aurikule imaju belu boju i cvetaju sa više latica zelene, žute boje, senfa, žute, senfa ili ljubičaste.
„Alpine“ imaju nakupine lišća nalik kupusu i kupolasto cveće na uspravnim stabljikama
„Granice“ se najlakše uzgajaju u kućnoj bašti i cvetaju mirisnim cvećem
Uobičajene sorte uključuju:

‘Adrian’ je alpska aurikula sa ljubičastim laticama obrubljenim lila
„Drevno društvo“ ima crvene latice sa narandžastim vrhovima i zlatnim središtem
„Cimet“ ima bakarno-narandžaste duple cvetove
„Eden Greenfinch“ je granična aurikula sa žutim cvetovima i belim središtima
‘Larri’ cveta ljubičastim i lila cvetovima sa belim sredinama
„Sirius“ ima latice koje na vrhovima imaju nijansu od dubokog mahagonija do krem boje, sa zlatnim središtem
Etimološko značenje
„Auricula“ dolazi od srednjovekovnog latinskog auricularis, što se odnosi na slušanje (kao u „slušanju priznanja“). Smatra se da su ovi cvetovi tako nazvani zbog oblika u obliku uha; jedno od njihovih uobičajenih imena je “medvedje uši”.

Iz kojih regiona potiče cveće aurikule?
Cvetovi aurikule su poreklom iz centralne Evrope i planinskih regiona kao što su švajcarski Alpi i italijanski Dolomiti. Oni uspevaju u hladnoj alpskoj klimi.

Kada cveta aurikula u sezoni?
Većina biljaka aurikule cveta u proleće, iako neke vrste mogu ponovo cvetati u jesen ili zimu. Dok cvetaju, mnogi baštovani pokušavaju da spreče kišu sa cveća kako ne bi oštetili farinu.

Upotreba i prednosti cveća aurikule

U travarstvu i medicini, cvetovi aurikule se koriste za lečenje kašlja i glavobolje. Gerardeova „Herball“, objavljena 1597. godine, primećuje da lišće aurikule može pomoći u zaustavljanju krvarenja sužavanjem krvnih sudova.

U srednjovekovnoj Nemačkoj, aurikula je bila poznata a je „biljka za vrtoglavicu“. Tamo su travari otkrili da je aurikula korisna za „jačanje glave na visini“.

Aurikula može biti toksična za pse, mačke i konje. Gutanje može dovesti do povraćanja ili intestinalnog stresa. Nije poznato da je aurikula toksična za ljude, iako kontakt sa farinom može izazvati iritaciju kože, tako da je najbolje rukovati biljkama dok nosite rukavice.

U bašti, aurikula svojim šarenim cvetovima i slatkim mirisom privlači pčele i druge oprašivače.

Značenje i simbolika cveta aurikula

Aurikula cveta u virtuelnoj duginim bojama, zahvaljujući godinama uzgoja i ukrštanja. Cvetovi se kreću od tamno bordo i ljubičaste do kremasto bele i svetlo žute. Neke sorte se mogu pohvaliti neobičnim nijansama, kao što su mat zelena, žuta i senf žuta. Mnogi tipovi imaju latice više od jedne boje, sa različitim nijansama središta ili ivica.

Na jeziku cveća, aurikula simbolizuje „zaslužene zasluge“.

Kulturni značaj cveća aurikule

Za Viktorijance, cveće aurikule predstavljalo je zasluženu zaslugu, dajući osećaj dostojnosti. Ova tema je prisutna u književnosti tog doba, kao što je klasik Šarlot Bronte Džejn Ejr. Aurikulas se pojavljuje u odlomku koji opisuje Džejnino stanje uma dok vidi svetlost na kraju tunela, dok se njeno vreme u opresivnoj školi Lovud bliži kraju: „cveće je virilo među lišće; Snežne kapljice, krokusi, ljubičaste aurikule i zlatnooke maćuhice.”

Uz dostignuće koje simbolizuju cvetovi aurikule, maćuhice predstavljaju promišljenost i razmišljanje, krokusi mladost, a snežne kape nadu. Odlomci poput ovog jasno ilustruju kako jezik cveća šalje moćnu poruku.

Aurikula se pojavljuje u evropskoj umetnosti iste ere. Belgijski ilustrator Pierre-Joseph Redoute, poznat kao „Rafael cveća“, napravio je botaničke printove sa P. auricula. Danas, moderna umetnica Džordži Hopton, čiji rad je izložen u Tejtu, često ima aurikule u svom radu.

Prikladne prilike za poklon za cveće aurikule

S obzirom na asocijaciju cveća aurikule sa zasluženim zaslugama, ovi cvetovi predstavljaju idealan cvetni poklon za reći „Čestitam“ ili „Dobro obavljen posao“. Savršeni su za diplomce, promociju ili druge komemorativne prilike.

Raspon boja i prijatnog mirisa aurikule takođe ih čini dobrim izborom za biljku u saksiji. Tradicionalno se uzgajaju u saksijama od terakote, što ih čini lakim za poklon.

Neka izgledaju sveže izbegavanjem prekomernog zalivanja i uklanjanjem mrtvih cvetnih glavica. Držite biljke aurikule na hladnom, delimično zasjenjenom mestu i izbegavajte da cveće ili stopala ostanu mokri.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za negu svežeg cveća.

Upakovati
Aurikulina povezanost sa zasluženim zaslugama čini ih idealnim cvetnim poklonom kada su potrebne čestitke ili kada je velika životna tranzicija u toku. Ove ljupke trajnice nude niz nijansi i oblika cvetova koji dodaju teksturu i boju vašem pejzažu ili bašti.

Da li je Auriculas lako uzgajati?
„Granica“ i „alpska“ aurikula se lakše uzgajaju nego „Shov“ ili „Double“ sorte. Aurikula uspeva na delimično zasjenjenim mestima sa bogatim, dobro dreniranim zemljištem i zahtevaju podelu svake dve do tri godine.

Da li si mrtav Aurikulasa?
Uklonite cvetove nakon cvetanja, ali ostavite stabljiku na mestu.

Da li Aurikule vole sunce ili senku?
Aurikule uspevaju u alpskom okruženju, što znači da preferiraju izlaganje delimično senci i niže temperature.

Šta simbolizuju Aurikule?
Na jeziku cveća, aurikule simbolizuju zaslužene zasluge.

Kako miriše Auriculas?
Cvetovi aurikule imaju sladak, prijatan miris koji neki upoređuju sa medom.