Marketing je, kao što svi znamo, od suštinskog značaja za opstanak vašeg cvećara.

Još uvek ima mnogo vlasnika cvetnih preduzeća koji nemaju direktnu marketinšku strategiju ili se osećaju zbunjeni samom rečju. Marketing može biti mnogo stvari i većina vlasnika preduzeća koji su mislili da ne reklamiraju svoje cveće, u stvari, jeste. Poslovni marketing više nisu samo ogromni bilbordi, TV reklame ili direktne pošte sa kuponima. To može biti nešto tako jednostavno kao što je postavljanje slike vaših cvetnih aranžmana ili usluga na društvenim mrežama.

Ako se sećate jedne stvari iz poslovnog marketinga, marketing je navođenje kupaca da kupuju vaše proizvode/usluge. Marketing vaše cvećare i internet prodavnice ne mora da bude skup ili neodoljiv. Obećavamo vam da će vam praćenje saveta u nastavku dati jasno razumevanje koliko jednostavan marketing za cveće može biti bez gubitka novca.

1. Cvjetni poslovni marketinški ciljevi

Da biste postigli status majstora u marketingu, prvo morate da razumete zašto uopšte oglašavate svoj cvetni biznis. Odgovor na ovo je jednostavan –

Privucite/zainteresujte kupce.
Kreirajte vidljivost brenda (brend je vaš posao u cvećari – vidljivost je cvećara koju svi znaju, pamte i preporučuju)
Obrazujte se o proizvodima i uslugama koje nudite.
Promovišite svoje proizvode i usluge.

Savet: Iako marketing cveća može biti jeftin, postoje aspekti koji zahtevaju slobodno vreme sa vaše strane – dobro je da odvojite jedan dan u mesecu da biste pregledali svoju marketinšku strategiju i šta ćete promovisati sledećeg meseca.

2. Ponudite besplatan marketinški poklon uz kupovinu

Da li ste se ikada zapitali zašto su vam kineski restorani davali besplatan kalendar uz kupovinu? Ovo je bila genijalna marketinška taktika za svoje vreme. Kupci bi okačili kalendar na svoj frižider i nikada više ne bi tražili drugi kineski restoran. Ovo se vraća kada je traženje preduzeća uzimalo težak telefonski imenik i tražilo posao. Podsvesna poruka ovde je bila prepoznatljivost i vidljivost brenda.

Nedavno je pekara užurbanog nedeljnog jutra ponudila besplatnu majicu ako potrošite više od 30,00 dolara. Gledajući okolo, mnogi kupci su imali majicu u ruci. Zapravo nikada nisam mislio da ću ga nositi, ali radim to je udobno i meko. Uhvatim sebe kako ga sve vreme grabim za obavljanje poslova po gradu sa direktnim oglasom za pekaru. Ovo je marketing i sviđa mi se ideja o tome.

Razmislite o stvarima koje možete ponuditi kupcima kako biste brend vaše cvećare učinili vidljivim i uverite se da je to nešto što će se često koristiti. Naziv vašeg preduzeća, broj telefona i adresa veb lokacije – i vaša adresa ako odgovara. Želimo da sve bude vrlo jasno i vidljivo na proizvodu koji nudite besplatno uz kupovinu.

Olovke
Kalendari
Torbe
Podloge za miša
Kape
Majice
Jakne
Duksevi
Voda boce

Savet: Preporučujemo svim zaposlenima u vašem poslovanju cveća da nose odeću koja takođe sadrži naziv vaše cvećare, broj telefona i adresu veb lokacije. Marketing/Advirtesting bi trebalo da počne u kompaniji.

3. Radite sa lokalnim preduzećima

Udružite se sa lokalnim preduzećima u kojima možete da radite zajedno na međusobnom promovisanju, kada pronađete lokalna preduzeća koja će raditi sa vama, možete ih povezati na svojoj veb lokaciji. (dodavanje adrese lokalnog preduzeća na vašu veb lokaciju i obrnuto)

Osim povratnih veza, radite zajedno na – objavama na društvenim mrežama.

Preduzeća sa kojima možete i treba da radite-

Bridal Salons
Entertainment/DJ Companis
Frizerski/šminkarski saloni
Nail Salons
Kompanije za limuzine/žurke
Mesta
Dance Schools

4. Cvetni marketing na društvenim mrežama

Najlakši način da se plasirate na društvenim mrežama je da odaberete jednu zajednicu društvenih medija koju preferirate, a zatim duplirate sadržaj na druge. Postoji mnogo platformi koje olakšavaju objavljivanje na društvenim mrežama povezujući sve zajednice društvenih medija na jednu platformu. Pogledajte HootSuite

Zamislite svoj željeni #Hashtag. Ovaj hashtag će se sada koristiti za sve vaše objave u vašim zajednicama društvenih medija.
Postavite raspored za objavljivanje. Izaberite određeni dan svake nedelje, svake dve nedelje ili mesečno. (naravno, mi više volimo nedeljno, međutim, to nije uvek moguće, pa objavite u okviru svog vremena)
Ako objavljujete samo mesečno, i dalje morate svakodnevno da proveravate svoju zajednicu društvenih medija. Budite brzi, odgovorite na komentare na koje treba obratiti pažnju i zahvalite novim fanovima što lajkuju/prate vašu stranicu. Ništa nije bolje od zahvalnosti za vidljivost brenda.
Kreirajte primamljive postove koji će upasti u oči.

Angažujte fanove. Na nedeljnoj bazi pokušajte da angažujete svoje obožavaoce pitanjima, mislima ili savetima.
Dozvolite fanovima da objave svoje slike na vašim društvenim mrežama.
Ponudite promocije i takmičenja. Obožavaoci vole da učestvuju u takmičenjima/upitnicima, bilo da se radi o nečem jednostavnom kao što je jedno pitanje u kvizu ili traženje njihovog saveta.
Dozvolite fanovima da vas recenziraju na Fejsbuku.

5. Napravite cvetni video/reklamu

Mi smo veliki zagovornici snimanja kratkog cvetnog videa o vašem poslovanju. Oni mogu biti postavljeni u vašim zajednicama društvenih medija i povezani nazad na vašu veb lokaciju. Sajtovi kao što je slide.li/promo čine ovo veoma jednostavnim. Istraživači potvrđuju da video snimci pomažu u stvaranju dugotrajnije vidljivosti brenda uz više konverzija u prodaju.

Koristite relevantne ključne reči kada objavljujete svoj video.
Povežite svoj cvetni video sa svojom veb lokacijom
Objavite na Ioutube-u i svim svojim zajednicama na društvenim mrežama

6. Google poslovanje i Ielp su obavezni

Neverovatnih 91% klijenata čita recenzije, od ključnog je značaja da se registrujete za Google poslovanje i potvrdite svoje poslovanje na Ielp-u. Iznova i iznova čujemo kako klijente privlače preduzeća sa recenzijama, a pretraživači čine ove poslovne recenzije veoma istaknutim. Svaka recenzija se računa u stvaranju većeg poverenja kod čitalaca.

Google Bussiness i Ielp omogućavaju interakciju sa klijentima čitanjem/ostavljanjem recenzije i objavljivanjem fotografija.
Kupci vole da čitaju izjave i recenzije, što više, to bolje. Prosečno malo preduzeće treba da ima najmanje 40 recenzija kupaca.
Ponudite popust od 5,00 USD na svaku porudžbinu za klijenta koji vam daje pregled na licu mesta na Google biznisu ili Ielp-u. Prednosti su daleko veće od popusta.
Objavite ove recenzije na svojoj veb stranici.

7. Napišite blog

Blogovanje zahteva posvećenost i dobar strateški plan. Pisanje bloga dva puta godišnje vam neće ponuditi toliko priznanja, posvetite se blogovanju barem jednom mesečno. Prednosti blogovanja su neprocenjive, čine čuda za vaš SEO i omogućavaju deljenje vrednog sadržaja i povezivanje na vašu veb lokaciju u zajednicama društvenih medija.

Blog o tome šta radite. Budite specifični za cvećarski posao i koristite ključne reči.
Ako blogovanje nije za vas – unajmite nekoga da piše vaše blogove o cveću. Angažovanje mesečnog blogera ne košta mnogo u poređenju sa uticajem koji ima na vaš SEO. Za oko $100-$150.00 mesečno možete početi da angažujete klijente svojim blogovima.
Pišite o stvarima o kojima ljudi iskreno žele da čitaju. Kako da, otkrivene tajne, saveti i trikovi i bilo šta o cvetnim venčanjima – sve je to veoma popularno, samo nemojte odstupati od svoje profesije, što je u ovom slučaju cvetni biznis.
Postavite svoj blog link sa slikama i naslovom bilo gde i svuda gde možete. Svi vi zajednice društvenih medija, pošaljite prijateljima putem tekstualne poruke i pogledajte da li će vaši lokalni poslovni partneri objavljivati na svojim zajednicama društvenih medija i veb stranici.