Zumbul je prelep, popularan, veoma mirisan i lokalno uzgojen cvet lukovice, pa sam mislio da podelim neke savete za one koji ih vole.

Prodajemo zumbule u obliku lukovica ili rezanog cveća. Rezani zumbuli su dostupni u prodavnicama od maja do oktobra, a lukovice će cvetati od juna do avgusta kada je hladno. Apsolutno volim da ih čupam sveže iz bašte kada se pojave i slažem u malu vazu.

Nabavljamo bledo ružičaste, srednje ružičaste, ljubičaste, ljubičaste, breskve, bledoplave, tamnoplave i bele tonove kada su dostupne kod našeg lokalnog uzgajivača.

Uzgajaju se u rastvoru peska/zemljišta, tako da je normalno da se nađe pesak, prljavština i malo kamenja kada im stabljike stavite u vodu.

Sveže rezano cveće izgleda odlično kao jedno stablo ili na masi. Oni su jedno od najjače mirisnih cvetova dostupnih, tako da što više stabljika imate, miris će biti teži. Ili ćete ih voleti ili će vam biti muka od njih!

Ako mali cvet izgleda providno, nemojte ih kupovati. Ovo je znak da su stari i da su predugo čuvani u frižideru za cveće. Čim ih odmotate, oni će se raspasti ili će morati da budu odloženi sledećeg dana. Želite da ih kupite kratke stabljike i čvrste, i da pokazuju minimalnu boju kako biste osigurali da traju životni period od 7-11 dana.

Veoma mirisni cvet takođe može da izazove alergije kao što su osip na koži sa svrabom, glavobolja i simptomi polenske groznice, tako da ne preporučujemo zumbul osetljivim ljudima ili okruženjima kao što su bolnice.

Da bi vaše rezano cveće trajalo 7-11 dana, sledite ove jednostavne savete za negu cveća:

Kupite sveže, vrhunske, čvrste zumbule i uverite se da još uvek imaju svoju lukovicu pričvršćenu za dno stabljike ako im se pruži izbor.
Ne uklanjajte lišće (osim ako je oštećeno) ili osnovu sijalice. Ovo će osigurati da traju duže.
Stavite stabljike u potpornu vazu, to jest vazu sa visokim, uskim otvorom tako da stabljike ne padaju i ne pucaju. Poput lala, zumbuli rastu u vazi i mogu postati veoma teški, tako da im je potrebna vaza za podršku.
Držite ih u hladnom unutrašnjem prostoru kako biste osigurali da traju životni period od 7-11 dana.
Nema potrebe da ponovo sečete donji deo njihovih stabljika (pogledajte sliku koja prikazuje lukovice ispod) jer će se na taj način ukloniti osnova sijalice, ali je bitno da im osvežavate vodu svaka 2 dana. Nadamo se da ćete uživati u svom mirisnom cvetanju!