Za cvećare koji nisu upoznati sa YouTube-om, YouTube je uglavnom besplatna veb lokacija za hostovanje video zapisa koji omogućavaju posetiocima da se prijave i mogu da otpreme svoje video zapise na YouTube za čuvanje i deljenje sa drugim posetiocima. Jutjub ima 1.300.000.000 posetilaca koji ga koriste, Vau, sad je to mnogo nula!

Za razliku od prepoznatljivijih platformi društvenih medija kao što su Facebook, Pinterest i Instagram, cvećari još uvek ne uživaju u ogromnim prednostima marketinga svog cvetnog biznisa na YouTube-u. Možda je to zato što većina ne zna koliko YouTube može biti važan u uticaju na vidljivost vašeg cvetnog brenda.

U ovom blogu ćemo doći do najsitnijih stvari i pokazati vam kako možete da počnete da koristite YouTube da biste pomogli da vaš cvetni biznis raste i postigne maksimalnu vidljivost.

Prednosti marketinga uz YouTube

Budite pronađeni na Google-u – Marketing na YouTube-u će vam pomoći da se nađete na Google-u. Pogledajte svoju sledeću pretragu na Google-u i videćete mnogo video snimaka popunjenih. (Obavezno imate odličan naslov, oznake i opise.)

Povećajte svoj saobraćaj – YouTube vam omogućava da povećate broj pratilaca. Kao što već znamo da je na YouTube-u toliko saobraćaja, ovo je efikasan način da se postigne ogromna vidljivost. Obavezno uključite poziv na akciju u sve svoje video snimke tako što ćete povezati svoju URL adresu.

Prodajte više – Teško je poverovati, ali YouTube video snimci koji usmeravaju kupce na stranicu za prodaju su više opredeljeni za kupovinu. Ne želimo da koristimo YouTube samo u svrhu prodaje cveća, naš cilj je da vas učinimo vitalnim i na vrhu pretraživača, što je rečeno, prodaja više je sigurno velika prednost!

Rezervišite još venčanja/događaja – Pokažite svoje prelepe cvetne aranžmane za venčanje/događaj na YouTube-u, kratak video je sve što vam treba. Oni su veoma gledani i pokazali su uspešne rezultate.

Izgradite svoju reputaciju – YouTube video snimci vam pomažu da bolje komunicirate sa svojom publikom. To je zaista odličan način da pošaljete svoju poruku, ljudi su generalno više očarani video snimcima. Napravite video zapise o cveću sa savetima, trikovima i uputstvima, što će vašem cvetnom brendu dati kredibilitet.

Napravi video

Znam da pitaš… napravi video! Na šta?! Pa, sve što stvarno volite, samo da ima veze sa vašim cvetnim poslom.
Evo nekoliko ideja za video sadržaj:

Video sa uputstvima/kako da
Iza kulisa u vašoj cvećari
Reklama za cvećare
Šta je u mom cvetnom hladnjaku
Upoznajte nas

Zaista zavisi od vas i šta vam odgovara, ključno je da napravite video. Nemojte se tući ako ne ispadne savršeno iz prvog pokušaja. Možda će trebati nekoliko puta da se uvežbate da biste to uradili kako treba. Ovo je novo doba marketinga, pa smatrajte da ovo marketing mora da uradi i samo nastavite!

Snimanje vašeg videa

Ne očekujemo da će Stiven Spilberg ili Džordž Lukas režirati vaš YouTube video, međutim, obratite posebnu pažnju na svoje okruženje dok snimate vaš YouTube video.
Postavite sebi ova pitanja:

Kako izgleda vaša pozadina?
Kako vam je osvetljenje?
Da li su svi vaši alati organizovani i spremni?
Da li video izgleda profesionalno?

Ako budžet dozvoljava, ima toliko studenata u filmskoj industriji koji bi takođe voleli da rade sa vama za priznanje. Obratite se njima i pogledajte šta naplaćuju.

Da ne zvuči kao da se ponavlja, ovo vam je potrebno za prepoznavanje vašeg cvetnog brenda. Ovo je neprocenjiva investicija i investicija koju treba uložiti nekoliko puta godišnje da bi ostala vitalna na tržištu cveća.

YouTube naslov, oznake i opisi

Napravili ste video, snimili video i sada ste spremni za otpremanje na YouTube! Odličan posao! Međutim, osim ako nemate odgovarajući naslov, oznake i opise, vaš naporan rad neće imati mnogo uspeha, pa hajde da o tome detaljno razgovaramo.
Naslov

U opisu naslova, koji je naslov vašeg videa, koristite jasan naslov koji lako govori o čemu je vaš video. Zato Google preporučuje da prvo koristite ključne reči, a zatim brendiranje, a pošto je Google vlasnik YouTube-a, želimo da slušamo.

Recimo da je naš video „Kako“ o ružama, evo našeg naslova – Kako složiti ruže u vazi – Naziv moje cvećare

Oznake

Pa šta su oznake? Zašto su oni toliko važni? Oznake su ključne reči na vašem stvarnom videu. Videćete opciju oznaka dok otpremate svoj video, ovde želite da stavite najrelevantnije oznake na prvo mesto jer postoje neki koji kažu da ih YouTube najviše voli. Obratite posebnu pažnju na dodavanje komandne oznake, a zatim nastavite sa generičkim oznakama.

Pratite ova 3 jednostavna pravila za dodavanje oznaka:

Složene oznake – ovo su oznake sa više od dve reči. Aranžiranje ruža, kako aranžirati ruže.
Generički – ove oznake mogu biti šire, i dalje u skladu sa specifičnim sadržajem videa. Na primer, uradi sam, saveti, vodič itd.

Opisi

Opis vašeg videa je podjednako važan kao i naslov i oznake. Prve 3 rečenice vašeg opisa će se prikazati u pretrazi, pa hajde da dobro razmislimo o naše prve 3 rečenice. Sada, ovaj deo je važan, OBAVEZNO DA DODATE SVOJ URL VEB SAJTA U SVOJ OPIS.

Primer: Šta ako vam pokažem kako aranžiranje ruža u vazi može biti zabavno i lako? Naučite kako da aranžirate ruže u vazi prateći ove jednostavne korake. Da vidite još lepših cvetnih aranžmana ruža idite na – http://miflovershop.com.

Savet: Ne ograničavajte svoj video samo na YouTube, obavezno ga postavite na druge platforme društvenih medija kao što su Facebook, Tvitter i blog na vašoj veb lokaciji.